Ši svarbiausia virškinimo sistemos liauka atlieka daugybę funkcijų. Pavyzdžiui, kepenys neutralizuoja visus nuodus, toksinus ir alergizuojančias medžiagas, kurios iš skrandžio ir žarnyno patenka į kraują. Štai kodėl pasirūpinus kepenimis gerėja bendra savijauta.

Šiam organui atsigauti padės pakeista mityba. Holistinės medicinos daktaras Nishas Joshi pataria įtraukti į meniu daugiau žalių daržovių. Bent jau kurį laiką jos turi sudaryti apie 40 procentų mūsų raciono.

Ypač naudingi švieži žalumynai ir lapinės kultūros, pavyzdžiui, špinatai, kopūstai, brokoliai. Visuose šiuose produktuose gausu B grupės vitaminų ir mikroelementų, kurie būtini kepenų valymui. Kokybiškam kepenų detoksikavimui taip pat svarbu teisingai vartoti sezoninius augalus.

Kokius augalus vartoti?

Geriausiai tinka mums visiems gerai pažįstami augalai: kiaulpienės, beržas, mėtos, ramunėlės, dilgėlės, kraujažolės, medetkos, čiobreliai. Jie dalyvauja kepenų valymo procese ir, pasak kinų medicinos žinovų, dar ir gerina regėjimą, nes kepenys ir akys yra tame pačiame energetiniame meridiane.

Kas juose yra?

Minėtuose augaluose gausu antioksidantų, alkaloidų, fenolino rūgščių ir mineralų. Antioksidantai valo kepenis ir apsaugo nuo jų irimo. Alkaloidai šalina tulžies pūslėje susikaupusius skysčius. 

Fenolino rūgštys apsaugo kepenis nuo pralaimėjimo toksinams. Mineralai užtikrina normalų kepenų funkcionavimą.

Kaip viskas vyksta?

Šie kartoko skonio augalai pasižymi choleretiniu poveikiu, tai yra stimuliuoja tulžies sekreciją, kuri iš kepenų iš pradžių patenka į tulžies pūslę, o paskui į žarnyną. Tokiu būdu ji pašalinama iš organizmo. Pats stipriausias natūralus choleretikas yra kiaulpienė. Dėl joje esančio didelio kalio kiekio šis augalas taip pat laikomas stipriu diuretiku.

Kiek vartoti?

Kepenų detoksikavime dalyvaujantys augalai veikia ypač švelniai. Todėl galima į meniu vienu metu įtraukti juos visus. Tačiau vartoti derėtų skirtingą laiką, kad organizmas nebūtų varginamas, mat valymo procesai reikalauja daug energijos. Kiaulpienė ir beržas turėtų būti vartojami ne ilgiau kaip tris savaites. Likusius augalus galima vartoti neribotai.

Kam ypač naudinga?

Tam, kieno racione itin daug riebalų ir greitų angliavandenių. Išimtis – besilaukiančios moterys. Joms derėtų apsiriboti žolelių arbata, beržų sula ir žaliomis salotomis su trupučiu kiaulpienės stiebų. Kepenų valymas taip pat draudžiamas vaikams.

Kaip vartoti?

Beveik visus šiuos augalus galima įmaišyti į arbatą ar gerti atskirai jų arbatą (žoles užpilame verdančiu vandeniu). Be to, sveikos mitybos parduotuvėse galima rasti biologiškai aktyvių papildų kapsulių ir sirupų pavidalu. Paprastai juos rekomenduojama gerti prieš valgį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)