Gazuoti gėrimai

Labiausiais paplitusi klaida – malšinti troškulį ne paprastu vandeniu, o gazuotais gėrimais. Ir jeigu vaikystėje dėl greitos medžiagų apykaitos tai praktiškai neturi įtakos svoriui, tai sulaukus 25 metų pernelyg didelis susižavėjimas saldžiais gazuotais gėrimais gali pridėti penkis ar šešis kilogramus per metus.

Iš tikrųjų cukraus vartojimą reikia sumažinti iki 25-30 gramų per dieną. Jeigu ranka taip ir tiesiasi prie lentynos su gazuotais gėrimais, tai rinkitės tuos, kurie pažymėti „light“ ar „zero“. Apskritai, stenkitės įprasti troškulį malšinti paprasčiausiu vandeniu, kurį dėl skonio pojūčių įvairovės galima pagardinti mėtomis ar žaliąja citrina su ledu.

Kramtomoji guma

Nuo vaikystės pamėgta kramtomoji guma atgaivina burnos kvapą, padeda išvalyti dantis ir netgi sutelkia dėmesį. Tačiau kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų, įprotis kramtyti gumą neigiamai veikia kūno masę. Reikalas tas, kad suaugę žmonės, kitaip nei vaikai, dažnai slopina organizmo siunčiamus signalus, įskaitant ir alkio jausmą – kramtomoji guma padeda tai užmaskuoti.

Jeigu per pietų pertrauką vietoj visaverčio maisto kramtote gumą, vadinasi, iki vakaro sukaupsite milžinišką „alkio potencialą“. Tai neišvengiamai baigsis persivalgymu. Toks mitybos stilius – netgi esant santykinai mažai kalorijų turinčiam racionui – antsvorio garantas. Tačiau kramtomoji guma ne tokia baisi, jeigu ją kramtote po valgio ir vos penkias-septynias minutes.

Greitas maistas

Viena, jeigu dešrainį ir skrudintas bulvytes užgėrę šokoladiniu kokteiliu dvi valandas šokinėjate ant batuto, ir visai kas kita, kai iš biuro liftu nusileidžiate iki automobilio, sėdate į jį ir važiuojate iki užkandinės, o visą likusią darbo dieną žiūrite į monitorių. Neabejokite – tokioje situacijoje greito maisto kalorijos tvirtai nusės ant talijos ir klubų.

Įprotis maitintis greitu maistu neigiamai veikia medžiagų apykaitą, širdies bei kraujagyslių sistemą ir kepenų veiklą. Mėsainį galima pakeisti pačių pasigamintais sumuštiniais su sėlenų ar pilno grūdo duona, tunu ar lašiša, salotų lapais, agurkais ir putpelių kiaušiniais. Vietoj skrudintų bulvyčių pasipjaustykite morkos, paprikos, saliero, o finaliniu naudingų pietų akordu gali tapti tirštasis uogų kokteilis su stevija.

Kukurūzų spragėsiai

Kukurūzų spragėsiai praktiškai nesveria, tačiau jie tiesiogiai susiję su svorio augimu. Vos šimtas gramų spragėsių turi apie 400 kilokalorijų – tai trečdalis reikiamo paros energijos kiekio. Be to, sūdyti spragėsiai organizme sulaiko vandenį, todėl jau kitą dieną jūsų svoris gali padidėti nuo pusės iki pusantro kilogramo.

Ir jeigu vaikystėje po rytinio ar dieninio kino seanso buvo daug galimybių išeikvoti energiją, tai dabar kino teatre lankotės vakarais ar net naktimis. Tokia pernelyg vėlyva vakarienė neabejotinai atsispindės figūroje. Jeigu atsispirti spragėsiams niekaip negalite, tai bent jau imkite pačią mažiausią jų porciją. Tačiau vis tiek geriau save palepinti obuolių ar morkų skiltelėmis.

Užkandžiavimas

Nusiminusį vaiką dažnai bandoma nuraminti saldainiais ar ledais – šias universalias priemonės nuo vaikų ašarų tėvai sėkmingai naudoja visame pasaulyje. Bėgant laikui toks elgesys stipriai įsitvirtina jau suaugusio žmogaus sąmonėje. Tau blogai? Suvalgyk saldainį! Turint omenyje problemų kiekį, su kuriuo tenka susidurti suaugusiam žmogui, tai nuo saldaus stalo laikantis tokios logikos net nepakiltum.

Kovoti su šiuo kenksmingu įpročiu galima savarankiškai, ribojant saldumynų vartojimą, arba tortą pakeičiant vaisių salotomis. Be to nepamirškite, kad būtina sportuoti, nes nedideli ar vidutinio intensyvumo krūviai skatina serotonino išsiskyrimą smegenyse, dėl to jaučiamės laimingesni ir neprisivalgę saldumynų.

Reikia pabaigti!

Teigiamas stebuklingo vaiko, kuris puikiai valgo ir dėl to labai patinka mamai ir močiutei, įvaizdis bėgant laikui nuvainikuojamas. Mielas putlus mažylis virsta dručkiu – pajuokų ir įžeidžiančių pravardžių objektu. Ir viso to priežastis slypi nekontroliuojamame maisto, kartais ne itin naudingo, vartojime.

Todėl netikėkite tais, kurie esą valgo bet ką ir visiškai nestorėja. Tokių būna vienetai. Visi likusieji vienaip ar kitaip kontroliuoja savo maisto kiekį lėkštėje. Geriau pabandykite pasverti savo pusryčius, pietus ir vakarienę ant virtuvės svarstyklių. Vidutiniškai normaliam svoriui palaikyti moteriai per dieną reikia 200-250 gramų baltymų turinčių produktų (žuvis, mėsa, varškė, paukštiena), apie 200-250 gramų grūdų produktų, 300 gramų daržovių ir 150 gramų vaisių.

Esate įpratę valgyti daugiau? Neskubėkite stipriai sumažinti porcijų, įsiklausykite į save ir darykite tai pamažu. Pavyzdžiui, staiga atsiradusį alkio jausmą pabandykite iš pradžių numalšinti obuoliu ar greipfrutu.

Šeimos stereotipai

Jeigu jūsų šeimoje nėra „sudžiūvėlių“, tai mėginti mesti antsvorį atrodo tarsi beviltiška – genai paims viršų. Tačiau, pasirodo, genų vaidmuo ne toks jau ir didelis – vos 25 procentai. Visa kita tiesiogiai priklauso nuo produktų pasirinkimo parduotuvėje, maisto ruošimo būdo jo kiekio jūsų lėkštėje ir produktų derinimo principų paisymo.

Prisiminkite: duonos su duona (tai yra kruopomis ar makaronais) valgyti neverta, o riebi mėsa su lydytu sūriu – irgi nekoks variantas. Tokią mitybą sau leisti gali tik sunkų fizinį darbą dirbantis žmogus. Dauguma mūsų, priešingai, renkasi nejudrų gyvenimo būdą, o valgo taip, lyg ruoštųsi įveikti olimpinę distanciją.

Bet kokiu atveju, neverta laikytis griežtų dietų – pradžiai pabandykite sumažinti šaldytuve esančių produktų riebumą bent 20-30 procentų. Pavyzdžiui, dešrą pakeiskite neriebia mėsa – ją galima kepti su morkomis ir česnaku, arba panaudoti ruošiant sveikus sumuštinius.

Alternatyva šokoladu aplietiems sūreliams gali tapti grūdėta varškė su pačių ruoštu uogų padažu. Ir prisiminkite – atsisveikinimas su vaikystės mitybos įpročiais kartais yra vienas svarbiausių žingsnių kelyje į sveiką mitybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)