Mėnulis sukelia potvynius ir atoslūgius, suteikia energijos augalams (vaistažolės iki šiol renkamos per pilnatį, kai jose daugiausia naudingų medžiagų), padeda gimdyvėms (per pilnatį dažnai pastebimas gimstamumo padidėjimas) ir, kaip paskaičiavo analitikai, netgi veikia pasaulio finansų rinkų indeksų dinamiką…

Ir nors vilkolakiai, atgimstantys per pilnatį, gyvena tik legendose, dauguma mūsų fiziškai jaučiame mėnulio galią, dažnai to net neįtardami. Jo poveikis mūsų savijautai labai panašus į tai, kaip mus veikia antenų, buitinių elektros prietaisų ir bevielio interneto kelvedžio elektromagnetinės bangos.

Visų mūsų jautrumas nematomoms panašaus pobūdžio jėgoms labai skiriasi. Vieni to visiškai nejaučia, kažkieno savijautą jie veikia labai stipriai. Norint sužinoti, ar esate nuo mėnulio priklausomas, pirmiausia atlikite štai šį paprastą pratimą.

Paimkite užrašų knygutę ir joje užrašinėkite savo pastabas apie miegą. Kiekvieną rytą tai užims ne daugiau kaip dvi minutes, tačiau užrašinėti būtina mažiausiai tris mėnesius. Per šitą laikotarpį netikrinkite mėnulio kalendoriaus, kad išvengtumėte „placebo“ efekto. Vos tik pabudę užrašykite:

Kokiu metu užmigote ir pabudote. Jeigu buvote nubudę naktį, kada tai įvyko?

Kaip miegojote (įvertinkite skalėje nuo 1 iki 10, kai 1 reiškia bemiegę naktį, o 10 – gilų atstatomą miegą)?

Kokius sapnus sapnavote? Apibūdinkite tai, naudodami terminus: audringus, stebuklingus, realius, varginančius, neįtikėtinus, keliančius nerimą.

Kokia jūsų nuotaika vos nubudus: kovinga, džiaugsminga, prislėgta, neaiški...

Po trijų mėnesių panagrinėkite savo užrašus ir pažymėkite pačias neramiausias naktis, kai užmigdavote ar nubusdavote vėliau nei įprastai, o miego kokybė svyravo nuo 1 iki 5; sapnai buvo nerimastingi ar varginantys; nuotaika nubudus buvo nekokia, energijos taip pat trūko…

Tada paimkite mėnulio kalendorių ir pažiūrėkite, kokiai mėnulio fazei esant išgyvenote sunkiausias naktis. Jeigu tai buvo pilnaties laikotarpiu (taip pat skaitosi keturios dienos iki pilnaties ir keturios – po), tai, panašu, jūs esate priklausomi nuo mėnulio. Jeigu nemiga pasireiškė kitu metu, vadinasi priežasčių ieškoti reikėtų kažkur kitur.

Jeigu esate priklausomi nuo mėnulio, pilnaties savaitę skirkite daugiau dėmesio pasiruošimui miegui: vakarieniaukite anksčiau ir rinkitės lengvesnius patiekalus, vakarais negerkite alkoholio ir rinkitės ramią veiklą. Likus bent jau valandai iki gulimosi į lovą, baikite bet kokią protinę veiklą, išjunkite kompiuterį, televizorių ir padėkite į šalį mobilų telefoną, pritemdykite šviesą.

Ramų miegą skatina atpalaiduojantys eteriniai aliejai, pavyzdžiui, ramunėlių ar levandų. Patariama juos įmasažuoti saulės rezginio zonoje likus pusvalandžiui iki miego. Parduotuvėse taip pat galite rasti raminamųjų purškalų miegamiesiems, kuriuose taip pat yra eterinių aliejų. Juos galima purkšti ant patalynės ir užuolaidų.

Verbenos ir mėtų arbata su šaukšteliu medaus taip pat padės nusiraminti. Taip pat prieš miegą įsitikinkite, kad kambaryje nėra pernelyg tvanku ar karšta. Optimali temperatūra miegui po antklode – 16-19 laipsnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)