1. Natūraliai fermentuoti arba rauginti produktai

Mūsų žarnyne gyvena trilijonai įvairių bakterijų. Jos padeda kovoti su infekcija, mažina cholesterolį, gamina B grupės vitaminus, šalina toksinus iš žarnyno, ir atlieka daug kitokių naudingų funkcijų. Laimei, gerųjų bakterijų koloniją galima papildyti valgant natūraliai raugintą maistą. Tokie produktai didina gerųjų bakterijų kiekį ir neutralizuoja blogųjų bakterijų poveikį. Be to, fermentavimo proceso metu produktuose padaugėja vitaminų ir mineralų, todėl rauginti produktai yra pirmoje šio sąrašo vietoje.

2. Neskrudintos kakavos pupelės

Kakavoje daugiau antioksidantų, nei jų turi bet koks kitas augalas žemėje. Kakavos pupelėse gausu natūralių veikliųjų medžiagų, įskaitant serotoniną, endorfinus, feniletilaminus, triptofaną ir anandamidą. Įrodyta, kad visos šios medžiagos palengvina depresijos simptomus, padeda mums jaustis laimingesniais. Kakavoje daug antioksidantų ir mineralų, ji gerina širdies raumens darbą ir padeda šarminti organizmą.

3. Dygliuotojo ožerškio (goji) uogos


Šios uogos tradiciškai vartojamos kinų medicinoje. Tikima, kad nuo jų veidas ir kūnas ima švytėti, nes jos padeda odai pasisavinti daugiau deguonies. Jos gerina kraujo apytaką, padeda pašalinti iš organizmo bakterijas ir virusus, stiprina imuninę sistemą. Dygliuotojo ožerškio uogose daugiau geležies nei špinatuose, daugiau beta karoteno, nei morkose ir daugiau baltymų, nei nesijotuose kviečiuose.

4. Šalavijų (chia) sėklos 

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, vos 2 valgomosiuose šaukštuose šalavijų sėklų yra apytikriai 100 miligramų kalcio, kuris būtinas kaulų formavimuisi, 7,5 g ląstelienos ir 3 g baltymų. Be to, šalavijų sėklose daugiausia omega-3 rūgščių iš visų augalinės kilmės produktų. Jos slopina uždegiminius procesus organizme, todėl mažėja širdies ligų, Alzheimerio ligos ir depresijos rizika.

5. Melsvadumblis vingrūnė (spirulina)

Šis jūros dumblis turi daug maistinių medžiagų, o ypatingų savybių įgauna per fotosintezę. Vingrūnė turi visų organizmui reikalingų baltymų, vitaminų, mineralų, virškinimo enzimų ir chlorofilo. Todėl šis produktas tobulai tinka auginantiems raumenis, norintiems numesti svorio ar gyjantiems po ligos.

6. Kanapių sėklos

Kanapių sėklose esančių baltymų kokybė išskirtinė, tobula jose esančių omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių pusiausvyra slopina uždegiminius procesus. Sėklose taip pat gausu vitamino E, kuris veikia kaip antioksidantas, bei magnio, reikalingo raumenims.


7. Peruvinė pipirinė (maca)

Džiovintoje peruvinėje pipirinėje yra 59 proc. angliavandenių, 8,5 proc. ląstelienos ir šiek tiek daugiau nei 10,2 proc. baltymų, todėl šis produktas yra kone tobulas, užtikrinantis visavertę mitybą. Pipirnėje taip pat gausu kalcio, magnio, fosforo, kalio, natrio ir geležies. Nepamirškime ir vitaminų B1, B2 ir C – štai kodėl peruvinė pipirinė įtraukta į visaverčių produktų sąrašą.

8. Peruvinė dumplūnė

Liaudies medicinoje šios nedidelės uogos tradiciškai naudotos siekiant kontroliuoti svorį, stiprinti imunitetą ir gerinti organų veiklą. Jose yra uždegimą slopinančių bioflavonoidų, be to, jos yra puikus vitaminų A ir C šaltinis, todėl stiprina imunitetą.

9. Bolivinė balanda (kinva)

Bolivinėje balandoje gausu vitamino B6, tiamino, niacino, kalio ir riboflavino, taip pat mineralų, tokių kaip varis, cinkas, magnis, folio rūgšties. Ji taip pat yra natūralių antioksidantų kercitino ir kempferolio, kurie slopina uždegimą ir padeda nuo įvairių ligų. Pagrindinis balandoje esantis baltymas – lizinas, daugumoje kitų grūdinių kultūrų šios maistinės medžiagos nėra, todėl pagal baltymų kiekį balandą galima lyginti su pienu. Joje mažai riebalų, bet yra omega-3 riebalų rūgščių.

10. Daiginti ankštiniai ir sėklos

Įvairių pupelių, lęšių ir sėklų daiguose maistinių medžiagų koncentracija yra 300–1200 proc. didesnė, nei suaugusiuose augaluose. Sėkloms sudygus, po kelių dienų jų maistinė vertė labai išauga, jose gaminasi daug baltymų, vitaminų C, E ir dauguma B grupės vitaminų. O štai riebalų ir kalorijų daigintose sėklose mažai.

Valgydami šiuos itin didelę maistinę vertę turinčius produktus, suteiksite organizmui būtent tai, ko jam reikia, be jokių tukinančių priedų. Tai paprastas, nebrangus būdas praturtinti savo racioną, sustiprinti sveikatą ir visą dieną būti energingiems.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)