Mačiau pranešimų, kad Jonavoje užregistruojama vis daugiau niežų atvejų. Kadangi gyvenu šiame krašte, norėčiau sužinoti, kas sukelia šią ligą ir kaip nuo jos būtų galima apsisaugoti?
Marcelė, 55 m.

Niežai – užkrečiama parazitinė odos liga, pasireiškianti itin stipriu niežėjimu. Simptomai: odos bėrimas, išbertos plaštakos, riešai, tarpupirščiai, apie bambą, lytinius organus, matomi erkių takai. Užsikrėtus niežais ligos požymiai atsiranda po vienos ar dviejų savaičių, kartais dar vėliau. Oda būna išberta poriniais mazgeliais ir pūslelėmis, o nukasius atsiranda kraujingų šašelių. Bėrimų gali būti daug arba mažai, o tiems, kurie dažnai maudosi, bėrimų beveik nematyti.


Užsikrėtusiuosius labiausiai vargina odos niežėjimas. Jis intensyviausiai pasireiškia vakare atsigulus į lovą ir sušilus. Niežėjimą erkės sukelia grauždamos urvelius odoje. Panašiais negalavimais gali skųstis artimieji, draugai ar kiti artimai kontaktavę žmonės.


Susirgus niežais būtina ieškoti infekcijos šaltinio. Patikrinti šeimos narius ir su jais bendraujančius asmenis. Visiems, turėjusiems kontaktą su apsikrėtusiuoju, skiriamas profilaktinis gydymas. Norint išvengti pakartotino užsikrėtimo, būtina dezinfekuoti drabužius, patalynę, avalynę, pirštines, asmeninius daiktus, žaislus, baldus, ypač minkštus. Drabužiai virinami arba liginami iš vidinės pusės karštu lygintuvu. Jei negalima nei virinti, nei lyginti lygintuvu, juos dvi savaites reikia laikyti šaltoje negyvenamoje patalpoje.

Atsako specialistė
Klaipėdos Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė:

- Priežastis vienintelė – kontaktas su ligos sukėlėju – niežine erke. Jos plika akimi nematomos, aptinkamos ant sergančių žmonių, daiktų ir visoje mūsų aplinkoje. Užsikrėtimas niežais nepriklauso nuo mūsų imuninės sistemos, nuo kitų ligų ar vaistų.

Tiesiog pasisekė arba ne. Užsikrėsti rizika padidėja tiems, kurie daug bendrauja su kitais žmonėmis, keliauja, vaikšto į susibūrimų vietas. Užsikrečiama dažniausiai per rankas. Pavyzdžiui, sveikinantis. Labai dažnai galima užsikrėsti per durų rankenas, parduotuvėje esančius krepšelius ar vežimėlius, mokyklose, darželiuose per žaislus, namų apyvokos daiktus. Niežinės erkės niežus sukelia tik žmonėms.


Visi turėtų išsiugdyti įprotį – įėjai į namus – nusiplauk rankas. Tai viena pirmųjų apsaugos priemonių. Niežinėms erkėms reikalinga žmogaus kūno skleidžiama šiluma, oda, ant daiktų jos ilgai neišbūna. Todėl nusiplovus rankas, vanduo ir muilas gali erkes užmušti. Atrodytų priemonė paprasta, bet veiksminga. Sirgti niežais tikrai nėra malonu.


Rekomenduočiau nesigydyti patiems. Ne kiekvienas odos niežėjimas yra niežai. Nei vaistininkė nei kaimynė negali diagnozuoti šios ligos. Matome daug pavyzdžių, kai žmonės gydosi patys. Vaistai nuo niežų nereceptiniai, todėl žmonės nusiperka ir tepasi ne pagal instrukciją. Tuomet atsiranda daug daugiau įvairiausių komplikacijų ir kitų problemų.


Gydymas yra paprastas – yra vaistai nuo niežų, jie skiriami gydytojo ir paaiškinama, kaip reikia juos vartoti. Jei viskas daroma teisingai, dezinfekuojami drabužiai, patalynė ir aplinka, komplikacijų nebūna.