Naudingos savybės

Erškėtuogėse daug vitamino C, čia jo keletą kartų daugiau nei juoduosiuose serbentuose ir citrinoje. Be to, erškėtuogėse dar yra vitaminų Е, К, Р, В, taip pat karotino ir taninų. Gamta šias uogas apdovanojo ir mikroelementais, tokiais kaip geležis, kalis, kalcis, fosforas, manganas, magnis ir taip toliau.

Erškėtuogės naudojamos gydant daugelį ligų. Jų nuoviras spartina gijimą sergant peršalimo ligomis, stiprina organizmo imuninį atsaką. Taip pat uogoms būdingas vidutinio stiprumo baktericidinis poveikis.

Erškėtuogių nuoviras su medumi stimuliuoja inkstų veiklą, gerina šlapimo išsiskyrimą, valo iš organizmo toksinus. Verta pažymėti, kad šis augalas neturi neigiamo poveikio inkstams. Vartojant jį reguliariai galima pamiršti edemą, žinoma, jeigu ji nėra kokios nors rimtos ligos padarinys.

Erškėtuogės padeda sumažinti cholesterino kiekį kraujyje, užkerta kelią ateromatozinių plokštelių kaupimuisi kraujagyslėse, gerina kraujotaką. Vitaminas K teigiamai veikia kraujo sudėtį. Erškėtuogių nuoviras ypač rekomenduojamas ateroskleroze sergantiems ar polinkį šiai ligai turintiems asmenims.

Erškėtuogės taip pat teigiamai veikia ir virškinimo sistemą: gerina virškinimą, tulžies išsiskyrimą, skrandžio valymąsi. Vartojat pačias uogas, o ne jų nuovirą, galima nesunkiai ir be jokios žalos sveikatai išspręsti vidurių užkietėjimo problemą.

Apskritai, erškėtuogės teigiamai veikia organizmą, normalizuoja absoliučiai visus procesus, netgi hormonų veiklą, stabilizuoja spaudimą ir širdies plakimą. Vienintelė kontraindikacija – individualus netoleravimas.

Kaip vartoti?

Pirmiausia, kai tik galite, geriausiai valgykite šviežias uogas, prieš tai jas keletą kartų nuplovę švariu vandeniu. Turėkite omenyje, kad erškėtuogių naudingosios medžiagos yra ne tik sultingame jų minkštime, bet ir kauliukuose, todėl stenkitės suvalgyti visą uogą.

Iš erškėtuogių galima ruošti arbatą. Pirmiausia uogas sumalkite kavamale. Stiklinei arbatos pakanka maždaug arbatinio šaukštelio trintų uogų, kurias reikia užpilti verdančiu vandeniu. Erškėtuoges galima derinti su juodąja ar žaliąja arbata.

Jeigu turite termosą, galite pasigaminti skanų užpilą. Į indą suberkite 70-100 gramų uogų ir jas užpilkite 500 mililitrų verdančio vandens. Palikite pastovėti kelioms valandoms, paskui tris kartus per dieną gerkite po 50 mililitrų. Dėl skonio galima įdėti cukraus, o dar geriau, medaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)