Kodėl pietūs reikalingi

Valgyti pietus reikia reguliariai tarp vidurdienio ir pirmos valandos, taip išvengiama alkio priepuolių, kuomet norisi valgyti viską, kas papuola po ranka. Jei mes praleidžiame pietus, cukraus kiekis kraujyje nukrinta, ir mes tampame irzlūs, lėti ir prarandame koncentraciją.

Ką rinktis pietums

Geri pietūs aprūpins jus energijai visai popietei. Venkite baltos duonos, kvietinių miltų makaronų, bulvių patiekalų, kurie privers jus jaustis mieguistais. Pavalgius tokio maisto norisi miego, nes didelis kiekis angliavandenių padidina serotino gamybą, kuris sukelia mieguistumą. Jei norisi angliavandenių, patariama geriau rinktis rupią duoną ar makaronus, pagamintus iš viso grūdo miltų.

Tokie maisto produktai lėčiau sudegina energiją ir turi daugiau vitamino B bei ląstelienos, kuri padeda virškinimui. Vištienos, kiaušinių, sūrio, tuno, sumuštiniai su rupia duona aprūpins organizmą visomis reikalingomis medžiagomis bei neapsunkins organizmo. Taip pat pietums puikiai tinka jautiena. Ji, kaip ir vištiena, yra neriebi ir turi daug geležies, kuri suteikia energijos.

Nepamirškite salotų

Kad ir ką rinktumėtės pietums, niekada neužmirškite žalumynų. Tyrimai rodo, kad žmonės pietums visada suvalgantys lėkštę salotų, rečiau serga kraujagyslių ir širdies ligomis. Geriausia, jei valgydami pietus derinsite maistą ir vietoje bulvių prie kepsnio pasirinksite garnyrui įvairiausių salotų. Kuo jos spalvingesnės, tuo maistingesnės. Pasirinkite salotas su vištiena, sūriu arba tunu. Toks maistas yra puikus baltymų šaltinis.

Kulinaras Gidonas Šapiro:

- Mano pietų maistas – tradicinis – sriuba, o antras patiekalas iš mėsos. Specialiai maisto nederinu ir dėmesio vitaminų skaičiui neskiriu, tačiau rinkdamasis maistą visada žiūriu, kad tai būtų kokybiški produktai ir švieži. Mėsa man patinka, todėl ji būna dažna pietų sudedamoji dalis. Aišku, gali būti ir žuvis, tačiau mieliau renkuosi mėsą. Skaitytojams rekomenduočiau pietums rinktis salotas su keptu jautienos gabalėliu.

Tai ir labai greita, skanu bei sveika, kadangi maistas suderintas. Salotoms galima rinktis įvarius salotų lapus, nebūtinai vienodus. Tai gali būti įvairūs salotų mišiniai. Padažui rinkitės – citrinos, aliejaus ir acto užpilus. Kam patinka saldesni – galite įdėti medaus arba dar įmaišyti garstyčių. Jautieną ruoškite tiesiog kepant keptuvėje. Jei labiau mėgstate paukštieną, galima rinktis ir vištienos krūtinėlę.

Receptai

Vištienos ir daržovių troškinys

Reikės:

3 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių,

tarkuotos imbiero šaknies,

1 raudonos paprikos, supjaustytos,

3 šaukštų sojos padažo,

2 šaukštų pomidorų pastos,

2 vištienos krūtinėlių, supjaustytų juostelėmis,

100 gramų makaronų,

½ brokolio galvos,

3 morkų, supjaustytų plonais šiaudeliais,

1 valgomojo šaukšto augalinio aliejaus,

3 smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų.

Sumaišykite česnakus, imbierą, papriką, 1 šaukštą sojos padažo ir pomidorų pastą, sudėkite vištieną ir palikite marinuotis. Tuo metu užvirinkite vandenį, sudėkite makaronus, brokolius ir morkas ir virkite 4 minutes. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite vištieną ir pakepkite, kol ji apskrus. Jai iškepus, sudėkite į keptuvę makaronus, daržoves, svogūnų laiškus ir apipilkite likusiu sojų padažu. Skanaus!

Apelsinų ir fetos sūrio salotos

Reikės:

300 gramų kuskuso,

5 nuluptų ir supjaustytų apelsinų,

1 citrinos sulčių,

3 šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 šaukštelių cinamono,

2 mažų violetinių svogūnų,

400 gramų fetos sūrio sutrupinto,

Pusės puodelio smulkiai supjaustytų mėtų,

Pusės puodelio smulkiai supjaustytos kalendros,

100 gramų špinatų.

Išvirkite kuskusą, supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, cinamoną, sumaišykite. Palikite, kad atvėstų, kartas nuo karto pamaišydami, kad nesukibtų. Kai kuskusas atšals, sudėkite fetos sūrį, svogūnus, supjaustytus griežinėliais, nuluptas apelsinų skilteles, suberkite žalumynus ir viską atsargiai išmaišykite.