Turėtumėte apsispręsti, ar siekiate trumpalaikio rezultato (po dviejų savaičių žūt būt reikia „įtilpti“ į proginę suknelę ar kostiumą) ar ilgalaikio (norite kasdien gerai atrodyti ir puikiai jaustis).

Taip pat svarbu įsivertinti savo kūno konstitucijos tipą, dienos režimą, polinkius ir įpročius. Užsibrėžus tikslą, turite nusistatyti galutinį terminą ir susikirstyti veiklą etapais. Taigi reikalinga savistaba ir savikontrolė.

Dar vienas labai svarbus dalykas - emocinė pusiausvyra. Jei kankina nerimas, nepasitenkinimas, nuotaikų kaita, bus labai sunku laikytis užsibrėžtų tikslų, nestabilios emocijos dažnai priverčia šokinėti nuo persivalgymo iki alinančių dietų, nuo judėjimo kasdien iki neveiklumo savaičių, o tai veda link nusivylimo, nes realių rezultatų nesimato, tikslo įgyvendinimas nutolsta.

Taigi turime skirti laiko ir poilsiui, ir maloniai veiklai, rasti tokią fizinio aktyvumo rūšį, kuri teiktų malonumą. Ir svarbu save apdovanoti už pastangas, pasilepinti, pvz. masažu. Jei lauksime tinkamos progos, ji gali neateiti, visada atsiras neatidėliotinų reikalų, geriausia išeitis susikurti tą progą patiems ir nieko nelaukiant.

Lieknėti siekiantys žmonės gana dažnai klaidingai mano, kad darant, pvz. pilvo preso stiprinimo pratimus, mažėja riebalinis audinys pilvo srityje. Rebalinio audinio mažėjimą skatina ištvermę ugdanti veikla. Ilgesnį laiką, t.y. ne mažiau 20 minučių judėdami jau pradedame „deginti“ riebalinį audinį. Tai yra, energiją tolimesnei veiklai jau pradedame gauti iš riebalų.

Žemu ar vidutiniu intensyvumu, ilgesnį laiką atlikdami aerobinius pratimus, lėtai bėgdami ar greitai eidami, plaukdami ar dviračiu važiuodami ilgesnes distancijas, laisvai ir tolygiai kvėpuodami mes ugdomės ištvermę ir mažiname riebalinį audinį.

„Mano nuomone kūnas turi būti proporcingas. Tokios savybės kaip ištvermė, jėga, lankstumas, pusiausvyra ir koordincija, visa ši puokštė reikalinga žmogui. Dar galima pridėti greitumą ir vikrumą, tuomet jau būtų tobula dermė“ – sako trenerė Dalia Vengrytė.

Kalbame ne tik apie kūno išorinį vaizdą, pasitikėjimą savimi, pagerėjusią savijautą, pakankamą energijos kiekį.

Nugaros skausmai toks dažnas šių dienų reiškinys, silpnumas, apatija, mieguistumas, virškinimo ir šalinimo problemos, net emocijų svyravimai, visa tai dažnai susiję su mūsų silpstančiu raumenynu ar pernelyg įsitempusiu kūnu, netaisyklinga stuburo padėtimi, neproporcingu raumenų išsivystimu, o pagrindinės skausmų priežastys dažnai būna sukeltos raumenų disbalanso, nes mes linkę stiprinti tik tam tikras raumenų grupes, o kitas apleisti.

O mūsų raumenų būklė daro poveikį taisyklingai stuburo padėčiai bei laikysenai, o tai, savo ruožtu, veikia vidaus organų veiklą. Arba atvirkščiai, mūsų vidaus organų problemos daro poveikį raumenims. Kas gali lemti ir mūsų savijautą bei sveikatos būklę. Viskas yra tarpusavyje susiję.

Raumenys turi gauti reguliarų krūvį, tačiau neturėtų persitempti, reikėtų skirti laiko poilsiui ir atsistatymui. Būtina prieš bet kokį pasirinktą krūvį atlikti apšilimo, o po treniruotės - tempimo pratimus.

Rekomenduojama raumenis mankštinti pakaitomis, pvz., vieną dieną greta pasirinkto judėjimo būdo gerinti ištvermę ir mažinti riebalinį audinį, galima padirbėti, suteikiant tonusą ir gerinant raumenų formą viršutinės kūno dalies raumenims, kitą dieną - apatinės. Galimos įvairios kombinacijos, priklausomai nuo tikslo, atsižvelgiant į arumenų darbo - poilsio režimus.

Mieli vyrai, didindami raumenų masę nepamirškite gerinti ištvermės, raumenų elastingumo ir sąnarių paslankumo bei viso kūno lankstumo, pusiausvyros, koordinacijos ir vikrumo.

Mielos moterys, kad ir kaip norėtųsi kuo mažiau dėti pastangų ir treniruoti tik pilvo presą ir sėdmenis bei šlaunis, nepamirškite, kad nėra pratimo, kuris padėtų tirpdyti riebalus nuo tam tikros kūno vietos - riebalinis audinys tolygiai kaupiasi ir, deja, neskubėdamas mažėja nuo viso kūno, greičiausiai padengdamas ir lėčiausiai pasitraukdamas iš kiekvienam kūno tipui būdingų vietų (prisimenate figūros tipus: kriaušė, obuolys).

Tik pasikoregavę mitybą ir pasirinkę patrauklią judėjimo ir ištvermės ugdymo formą, t.y. subalansavę gautų ir išeikvotų kalorijų santykį, pasieksime ilgalaikių ir sveikatą tausojančių rezultatų. Nepamirškite suteikti sau gerų emocijų.

Šį kartą „Judam kartu“ ir trenerė Dalia Vengrytė kviečia atlikti apatinės kūno dalies treniruotę, kurios metu visas dėmesys skiriamas apatinei kūno daliai: apatinei nugaros daliai, pilvo presui, sėdmenims ir šlaunims.