Neužsiimti savigyda

Dažnai žmonės mano, kad susirgus plaučių uždegimu būtinai turi pakilti temperatūra, kamuoti stiprus kosulys, plaučiuose atsirasti karkalų. Visi šie požymiai būdingi plaučių uždegimui, tačiau jie gali ir nepasireikšti.

„Plaučių uždegimas gali būti labai apgaulingas. Juo sirgdami maži vaikai ir senyvo amžiaus žmonės gali nekosėti, o temperatūra būna ne tokia aukšta. Todėl negali būti jokios „saviveiklos“ ir savigydos. Būtina kreiptis į medikus net nesant tipinių ligos simptomų, nes laiku negavus reikiamo gydymo pasekmės gali būti labai liūdnos. Plaučių uždegimas gali baigtis ir mirtimi“, – perspėja Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Daiva Trimonienė.

Plaučių uždegimas – tai infekcinė plaučių audinio liga. Ją sukelia virusai ir bakterijos. Pagrindinis plaučių uždegimo požymis – karščiavimas, kosulys bei skrepliavimas. Pneumonija dažniausiai prasideda staiga – pakyla temperatūra, atsiranda silpnumas, prasideda kosulys. Kartais gali skaudėti krūtinę, atsirasti dusulys.

Virusinis plaučių uždegimas gali būti ne toks sunkus, o bakterinio uždegimo eiga priklauso nuo sukėlėjų. Pasitaiko žaibinė ligos forma, nuo kurios žmogus gali mirti per kelias dienas.

Komplikacijų grėsmė

„Plaučių uždegimas gali būti ne tik pirminis, sukeltas virusų ar bakterijų, bet ir antrinis – kaip viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, gripo komplikacija, – teigia gydytoja D. Trimonienė. – Pneumonija – labai sudėtinga ir pavojinga komplikacija kūdikiams ir senyviems žmonėms, kurie tokiais atvejais turėtų būti gydomi ligoninėje. Namie, prižiūrint gydytojui, gali gydytis tik suaugusieji, jei serga nesunkios formos plaučių uždegimu ir jei neturi gretutinių lėtinių susirgimų.“

Esant sunkiai ligonio būklei, kartais gali išsivystyti pneumonijos komplikacija pleuritas (krūtinplėvės (pleuros) uždegimas).
Kai pneumonija būna sunkios formos, ligoniai paprastai nedelsia kreiptis pagalbos į medikus, tačiau dažni atvejai, kai po persirgtos viršutinių kvėpavimo takų infekcijos žmonės jaučia silpnumą, prakaituoja, kosėja, bet šių simptomų tinkamai neįvertina.

„Ypač mėgsta numoti ranka į tokią savijautą jauni, energingi vyrukai, kurie jaučiasi esą stiprūs ir nenori pripažinti, kad tiesiog nebeturi jėgų, – sako šeimos gydytoja. – Neretai pacientai tokiais atvejais įsivaizduoja, kad šis silpnumas – tai persirgtos viršutinių kvėpavimo takų infekcijos pasekmė. Taip gali būti, tačiau jei neaukšta temperatūra, nežymus kosulys laikosi ilgiau nei dvi savaites, galima įtarti plaučių uždegimą. Reikėtų padaryti plaučių rentgeno nuotrauką, kraujo tyrimą, kad būtų nustatyta tiksli diagnozė.“

Didesnė rizika

Gydymas priklauso nuo pneumoniją sukėlusios priežasties.

„Bakteriniai plaučių uždegimai gydomi antibiotikais, tačiau virusinių pneumonijų antibiotikai neveikia, – teigia gydytoja D. Trimonienė. – Visi prisimename, kai prieš porą metų siautusios gripo epidemijos metu buvo atvejų, kai nuo gripo sukeltų komplikacijų – plaučių uždegimo ir vėliau išsivysčiusio kvėpavimo nepakankamumo – ligoniai mirė.“

Tikimybė susirgti plaučių uždegimu labai priklauso nuo žmogaus organizmo gynybinių savybių, aplinkos sąlygų.

Didesnė rizika susirgti plaučių uždegimu yra mažiems vaikams (iki penkerių metų), senyvo amžiaus bei tiems žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi dėl lėtinių ligų ar kitų sveikatos sutrikimų.

Palankias sąlygas ligai prasidėti sudaro rūkymas, alkoholio vartojimas, imunitetą slopinančių vaistų vartojimas, stresas, badavimas.

Sergant plaučių uždegimu svarbu gerti daug skysčių, vartoti pakankamai vitaminų.

Norint išvengti šios pavojingos ligos reikia stengtis neperšalti, tinkamai maitintis, nerūkyti. Turintiesiems didesnę riziką susirgti vertėtų pasiskiepyti nuo gripo.

Pneumonijos profilaktikai taip pat labai svarbu, kad sergantieji peršalimo ligomis, kosintys, čiaudintys laikytųsi higienos taisyklių, kad nepasklistų infekcijos ore ir būtų kuo mažiau galimybių užsikrėsti. Būtina stiprinti organizmą – užgrūdintas jis bus sunkiau įveikiamas virusų ir bakterijų.

Tik faktai

Plaučių uždegimas nužudo daugiau vaikų iki penktojo jų gimtadienio nei bet kuri kita liga. Kiekvienais metais nuo šios ligos pasaulyje miršta 1,2 mln. vaikų, jaunesnių nei 5 metai. Kasmet nuo plaučių uždegimo miršta daugiau vaikų nei nuo AIDS, maliarijos ir tymų kartu.

Kasmet pasaulyje diagnozuojama beveik 155 milijonai vaikų pneumonijos atvejų.

Lietuvoje plaučių uždegimu per metus suserga 3−4 iš 1000 gyventojų.

Tai įdomu

Plaučiai yra sudaryti iš mažų „maišelių“ – alveolių, kurios sveikam žmogui kvėpuojant prisipildo oro, tačiau kai susergama plaučių uždegimu, alveolės būna užpildytos pūlių ir uždegiminio skysčio, tai padaro kvėpavimą skausmingą ir mažina deguonies pasisavinimą.

Kasdien per žmogaus plaučius pereina 10 tūkst. litrų oro.

Dešinysis plautis talpina daugiau oro nei kairysis.

Suaugęs žmogus per dieną įkvepia ir iškvepia vidutiniškai 23 tūkst. kartų.

Nuolat vartojant alkoholinius gėrimus suardomi baltymai, saugantys plaučių audinius.

Žmogus per gyvenimą vidutiniškai įkvepia apie 22 kg dulkių.