Pavojingas uždegimas

Konjunktyvitas – akių junginės uždegimas (junginė – skaidri gleivinės plėvelė, dengianti vidinį vokų paviršių ir priekinę akies obuolio dalį).

„Sezoninis alerginis konjunktyvitas paprastai pažeidžia abi akis, – teigia Respublikinės Klaipėdos ligoninės Konsultacinės poliklinikos gydytoja oftalmologė Lina Vitkauskienė. – Susirgus konjunktyvitu akis dažniausiai niežti, peršti, jos raudonuoja, ašaroja, paburksta. Vėliau gali paburkti ir nosis, iš akių skirtis vandeningos, gleivingos išskyros.“

Ligoniui sunku susitvardyti nuolat akių netrynus. Nors atrodo, kad tai palengvins niežulį, iš tiesų palengvėja trumpam, o ligos simptomai pasunkėja – paprastai akys tik dar labiau parausta ir išburksta.

Ligos negydant, jai kartojantis, akys nuolat ašaroja, bijo šviesos, akyse gali atsirasti randų, ragenoje – padrumstėjimų.

Kaltos žiedadulkės

„Alerginį konjunktyvitą pavasarį sukelia augalų žiedadulkės. Jis gali kilti ir dėl namų dulkių erkių“, – teigia gydytoja L. Vitkauskienė.

Alergiją dažniausiai sukelia motiejukų, miglių, eraičinų, beržų, alksnių, lazdynų, pelynų žiedadulkės. Ligos požymių atsiranda, kai šių medžiagų patenka į kvėpavimo takus ar ant akių junginės. Liga kartojasi kasmet, kai žydi alergiją sukeliantys augalai. Dažniausiai sergama balandžio–rugpjūčio mėnesiais, tačiau šiemet, pavasariui vėluojant, ligoniai į medikus pagalbos kreipėsi tik gegužės mėnesį. Augalams nužydėjus, ligonis tampa sveikas iki kitų metų žydėjimo sezono.

Prasidėjus alerginiam konjunktyvitui gali atsirasti ir alerginė sloga, alerginė bronchinė astma. Sezoninis alerginis konjunktyvitas gali būti ir vienas iš alerginio dermatito požymių.

„Susirgti gali bet kurio amžiaus žmonės – ir vaikai, ir suaugusieji, – tvirtina oftalmologė L. Vitkauskienė. – Konjunktyvitas dažniau vargina tuos asmenis, kurie serga bronchine astma, egzema ir kt. Jis paprastai pasireiškia ir kaip kitos alerginės ligos, pavyzdžiui, šienligės, sudedamoji dalis.“

Alerginis konjunktyvitas dažniausiai nesukelia rimtų sveikatos sutrikimų, tačiau jis sutrikdo kasdienį gyvenimą ir pablogina gyvenimo kokybę.

Vengti alergenų

Sezoninio alerginio konjunktyvito simptomus – niežtinčias, paraudusias ir patinusias akis bei akių vokus – malšina vietiniai vaistai nuo alergijos.

„Užklupus konjunktyvitui, žmonės dažniausiai skuba į vaistinę ir prašo kokių nors akių lašiukų, – sako gydytoja L. Vitkauskienė. – Lengvesniais ligos atvejais gali padėti dirbtinės ašaros. Įsilašinus šių lašų, iš akių išplaunami alergenai, ir būklė pagerėja, tačiau jei simptomai ryškesni, ligos laipsnis didesnis, prireikia stip­resnių medikamentų.“

Tokiais atvejais rekomenduotina kreiptis į gydytoją oftalmologą, kuris paskirs gydymą ir nurodys, kokių vaistų labiausiai reikia.

Žinant, kad kiekvieną pavasarį užklumpa sezoninis alerginis konjunktyvitas, labai svarbu vengti uždegimą sukeliančių alergenų.

Alerginei reakcijai nepraeinant, nuolat kartojantis, gali reikėti specialių tyrimų, kuriuos atliekant nustatoma, kokie alergenai išprovokavo alerginę reakciją akių junginėje. Tokiais atvejais gydymas paprastai pradedamas prieš konkrečių augalų žydėjimą, taip išvengiama sezoninio alerginio konjunktyvito paūmėjimo.

„Porą savaičių prieš augalų žydėjimą pradėjus lašinti į akis profilaktikai skirtus vaistus galima išvengti akių junginės uždegimo“, – tvirtina oftalmologė L. Vitkauskienė.

Naudingi patarimai

Venkite alergenų, neauginkite vėjo apdulkinamų augalų – jų žiedadulkės sukelia alergiją daug dažniau negu vabzdžių apdulkinamų augalų.

Pavasarį, kai žydi augalai, rekomenduojama langus laikyti uždarus, patalpas patariama vėsinti oro kondicionieriumi.

Jei yra galimybė, įsigykite oro valytuvų ir drėkintuvų, reguliariai keiskite jų filtrus.

Rekomenduojama dažniau keisti patalynę.

Būtina sekti orų prognozę ir stengtis kuo mažiau būti lauke karštomis, sausomis ir vėjuotomis dienomis, kai žiedadulkių koncentracija ore yra didžiausia.

Nustatyta, kad žiedadulkių daugiausia būna rytais nuo 5 iki 10 val. Jų ore padaugėja ir saulei leidžiantis, todėl geriausia būti gryname ore ankstyvą popietę.

Patariama nedžiovinti skalbinių lauke, nes prie jų lengvai gali prikibti žiedadulkės.

Reikėtų dažniau siurbti automobilio saloną – ant sėdynių užtiesalų, kilimėlių paviršiaus gali kauptis įvairių su drabužiais ir daiktais atnešamų alergenų.

Akims paraudus, ėmus niežėti, jokiu būdu jų negalima trinti, nes tai tik padidins uždegimą.

Akims gali padėti šalti kompresai, nes jie sumažina alergijos simptomus, ypač niežėjimą. O akių drėkinimas tiesiogiai pašalina alergenus iš
junginės, sumažina jų koncentraciją.

Tik faktai

Alerginėmis ligomis serga apie 15 proc. pasaulio gyventojų, o išsivysčiusiose šalyse – net iki 30 proc.

Alergija sukelia pakitimų įvairiuose organuose – akyse, nosyje, sinusuose, ausyse, plaučiuose, odoje. Dažniausiai pasireiškia akių pakitimai.

Kai kuriems pacientams liga tęsiasi keletą savaičių ar mėnesių, kitiems trunka ištisus metus.