Būtent nuo šios ligos pirmąją naujųjų metų dieną mirė Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazijos moksleivė Rugilė D. (17 m.).

Iš Alytaus pacientė į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninę Kauno klinikas buvo pervežta komos būsenos. Jai atlikti reikalingi tyrimai, kurie nepatvirtino meningokokinės ar kitos bakterinės infekcijos, taip pat nenustatytas gripo virusas. Merginai buvo taikytas intensyvus gydymas vaistais. Dėl progresuojančio galvos smegenų burkimo skubiai atlikta neurochirurginė operacija.

Medikai iki antradienio kovojo dėl pacientės gyvybės, tačiau mergina taip ir neatgavo sąmonės, pirmąją Naujųjų metų dieną užgeso jos gyvybė. Virusinė infekcija suardė galvos smegenų struktūrą ir pažeidė gyvybiškai svarbius centrus galvos smegenyse. Atlikus skrodimą, rastos visiškai suirusios galvos smegenys.

Manoma, kad encefalitą (galvos smegenų uždegimą) galėjo sukelti Herpes virusas, kurį veikiantys priešvirusiniai vaistai skirti nuo pat ligos pradžios Alytuje. Tačiau ligą galėjo sukelti ir bet kuris kitas iš kelių šimtų egzistuojančių virusų, kuriems specifinio gydymo pasaulyje nėra.

Miršta apie trisdešimt procentų

Kaip teigia prof. Rimantas Kėvalas, Herpes virusas puola nusilpusį imunitetą turinčius žmones ir dažniausiai pasireiškia iškilusiomis skausmingomis pūslelėmis įvairiose paviršinėse kūno vietose. Atvejų, kai virusas persikelia į galvos smegenis, pasitaiko vos keliems pacientams per metus. Deja, bet dėl virusinės kilmės encefalito mirčių yra buvę ir daugiau. Pasak specialisto, mirštamumas vidutiniškai siekia apie dvidešimt trisdešimt procentų.

„Užbėgti šiam virusui už akių nėra jokių priemonių, galimybių. Virusinės kilmės encefalitas arba galvos smegenų uždegimas yra labai rimta ir gyvybei pavojinga liga. Atsiranda tokie simptomai, kaip karščiavimas, galvos smegenų funkcijų sutrikimas, pasireiškia vangumas, sąmonės netekimas, vaikus gali užklupti traukuliai ir kita neurologinė simptomatika. Svarbu nedelsiant kreiptis į medikus“, – ligos požymius įvardija klinikos vadovas.

Užteko vienos valandos

Prof. R. Kėvalo teigimu, encefalitą gali sukelti ir bet kuris kitas iš kelių šimtų egzistuojančių virusų. Tačiau gydymas yra tik prieš herpinį encefalitą. Prieš visus kitus virusus taikomas tik simptominis gydymas.

„Minėta liga yra nenuspėjama, gali žaibiškai progresuoti ir sukelti mirtį, tačiau galima ją ir visiškai išgydyti. Esant žaibiškai ligos formai, virusas smegenis gali „suvalgyti“ maždaug per valandą, kaip šiuo atveju ir nutiko gimnazistei“, – apie ligos klastingumą pasakoja profesorius.

Pasak klinikos vadovo, herpes virusą nešiojasi kiekvienas žmogus, tačiau jis pasireiškia ne visiems. Šio viruso sukeltas galvos smegenų uždegimas nėra užkrečiamas. Tačiau pūsleline, atsiradusia ant kūno, paprastai galima užsikrėsti per itin artimą kontaktą (bučinius, seiles) arba čiaudint, kosint, spjaudantis.