Mantas Petrulis, žurnalo „Mieste“ nuotr.

Tobulo pilvo preso formulė: 60% tinkamos mitybos, 30% kardio treniruočių, 10% pilvo preso pratimų.

Sportas

1. Tobulo pilvo niekada neturėsite, jei nedarysite kardio pratimų. Tai viena iš pagrindinių taisyklių. Galite eiti į įkalnę, vaikščioti šiaurietiškomis lazdomis, bėgioti arba lipti laiptais aukštyn žemyn. Ypač geras laikas kardio treniruotėms – ankstyvas rytas, nieko nevalgius, tik išgėrus kavos arba arbatos.

Svarbu: širdies pulsas turi būti vidutiniškai 120-130 dūžių per minutę.

2. Pilvo preso treniruotę rekomenduoju suskirstyti į 3 dalis. Pirmiausia tobulinkite apatinę pilvo preso dalį, nes tai reikalauja daugiausia pastangų, naudojama sudėtingiausia technika. Vėliau imkitės įstrižinių raumenų, o galiausiai – viršutinių, nes tai lengviausia.

3. Atlikę visus pratimus, būtinai vėl darykite kardio pratimus. Eikite į įkalnę, vaikščiokite šiaurietiškomis lazdomis, lėtai bėgiokite. Tai reikėtų daryti bent 20-30 minučių. O jei tą dieną nedarėte pilvo preso pratimų – ir dvigubai ilgiau. Svarbu: širdies pulsas turi būti vidutiniškai 120-130 dūžių per minutę.

4. Norint pasiekti gerų rezultatų, siūlau sportuoti bent 3-4 kartus per savaitę. Idealu, jei rasite laiko kardio treniruotėms ir kasdien. O pilvo preso pratimų kiekvieną dieną daryti nereikia – būtinos ir pertraukos.

Mityba

1. Nesiimkite drastiškų priemonių ir nebadaukite. Tai neduos trokštamų rezultatų, o organizmui sukels bereikalingą stresą. Verčiau mitybos įpročius keiskite palengva. Greiti rezultatai yra laikini.

2. Maitinkitės reguliariai. Tai labai svarbu. Ir neguoskite savęs sakydami, kad neturite tam laiko. Iš savo patirties galiu pasakyti, jog viską galima suspėti. Dirbu po 12-14 valandų per parą, bet spėju pavalgyti 5-6 kartus. Taigi, reikėtų valgyti kas 2-3 valandas.

3. Laikykitės tam tikrų taisyklių. Pusryčiams rinkitės didžiąją dalį angliavandenių – valgykite kiaušinius, košes, pavyzdžiui, avižų. Pietums galite rinktis ir mėsą, ir makaronus, ir net bulves. Svarbiausia – nepietaukite vėliau 16 valandos. Po šio laiko atsisakykite angliavandenių. Vakarop valgykite daržoves. Beje, vėlyvu metu patariu nevalgyti vaisių, nes juose daug cukraus.

4. Ko reikėtų atsisakyti? Ne paslaptis, kad daugelis žmonių mėgsta įvairius gardėsius. Reikėtų žinoti, kad puikus desertų pakaitalas – datulės. Suvalgykite vos kelias ir nebenorėsite saldumynų. Kalbant apie riebalus, visai jų neatsisakykite – galite valgyti alyvuoges, riešutus, naudoti alyvuogių aliejų. Taip pat reikėtų mažinti suvartojamos druskos kiekį, nes ji sulaiko organizme vandenį. Nepamirškite išgerti bent 2-3 litrus vandens per dieną, taip pat vartoti žaliąją arbatą ir kavą.

Papildai

1. Pagrindiniai papildai, metantiems svorį, yra l-karnitinas ir riebalų degintojai (fat burners – angl.). Nereklamuosiu nė vieno prekių ženklo, nes kiekvienam reikia atrasti tą, kuris geriausiai tinka ir padeda. Tik noriu paminėti, kad reikėtų šiuos papildus gerti rytais, maždaug 2-3 mėnesius.

2. Moterims – atskira rekomendacija. Dailiosios lyties atstovėms siūlau naudoti specialų papildą, padedantį sureguliuoti medžiagų apykaitą, atsikratyti nepageidaujamo antsvorio.

3. Kodėl rekomenduojama vartoti papildus? Viena vertus, tam tikras reikalingas medžiagas – kreatiną arba aminorūgštis – galima gauti iš maisto, bet reikia maitintis idealiai ir visavertiškai. Tačiau l-karnitino iš maisto negauname.

4. Tai svarbu: maisto papildai jums padės, jei pakeisite savo mitybos įpročius. O jei ir toliau kirsite cepelinus, nei papildai, nei sportas jums nepadės.

Daugiau straipsnių ieškokite naujame nemokamo žurnalo „Mieste“ numeryje.