Beveik penktadalis suaugusiųjų įtaria, kad yra alergiški vienam ar kitam maisto produktui. Tačiau atlikus tyrimus, tokia diagnozė patvirtinama tik kas penkiasdešimtam iš tiriamųjų, likusiems nustatomas maisto netoleravimas, kai jokių pakitimų imuninėje sistemoje nėra, o organizmo reakcijas sukelia kitos žmogų varginančios ligos.

Moterys dažniau nei vyrai klysta manydamos, kad negali valgyti kai kurių produktų ir kad jų vaikai taip pat yra alergiški, todėl neduoda jiems naudingų maisto produktų. Dažniausiai žmonės sau „diagnozuoja“ alergiją kviečiams.

Taip manančiųjų yra apie 4,5 proc., o iš tiesų tokiems produktams alergiškas gali būti vos vienas žmogus iš dviejų šimtų.

Gajus ir toks įsitikinimas, kad žmonės dažniausiai būna alergiški braškėms ir pomidorams. Tačiau, remiantis statistika, vaikai dažniau būna alergiški karvės pienui, kviečiams, kiaušiniams, žuviai ir žemės riešutams, o suaugusieji – žuviai, vėžiagyviams, žemės ir kitiems riešutams.

Neretai žmonės galvoja, kad esant alergijai kokiam nors produktui ir ėmus jį valgyti nedideliais kiekiais, alergija išnyks. Tačiau tai tik dalis tiesos. Taip, alergologai taiko tokį gydymo metodą – imunoterapiją, kai organizmas pamažu „pripratinamas“ prie alergeno ir po tam tikro laiko alerginiai simptomai išnyksta arba gerokai sumažėja.

Pasak gydytojos alergologės Lauros Malinauskienės, neabejotinas šio metodo efektyvumas įrodytas gydant žmones, jautrius įkvepiamiems alergenams, pvz., žiedadulkėms, naminių gyvūnų plaukų dalelėms, namų dulkių erkėms.

„Gydymas imunoterapija, esant alergijai maisto produktams (žemės riešutams, pienui, kiaušiniams), kol kas nerekomenduojamas. Todėl maistui alergiškiems žmonėms nerekomenduojama net ir nedideliais kiekiais valgyti tų produktų, kuriems yra nustatyta tikroji, greito tipo alergija, nes ūmios ir sunkios alerginės reakcijos gali ištikti labai netikėtai.

Maisto netoleravimo atveju, kurį laiką nevartojus produkto, netoleravimas gali išnykti, bet gali ir išlikti visą gyvenimą (pvz., esant pieno cukraus – laktozės – netoleravimui)“, – aiškino gydytoja.