Specialistai įspėja, kad pasikartojantys virškinimo sutrikimai gali labai sunkinti kasdienybę, todėl negalima į juos nekreipti dėmesio. Apie tai kalbamės su Kauno biologinės medicinos ir diagnostikos centro „Natura Munda“ gydytoja gastroenterologe Rasa Kačinskiene.

Sutrikusio virškinimo požymiai

Sutrikus virškinimui, stokojame energijos, nes maisto medžiagų į kraujotaką patenka mažiau. Didžioji dalis blogai suvirškinto maisto dalis kaupiasi žarnyne, užuot padėjusios ląstelėms gaminti energiją.

Gyvybiškai būtinų vitaminų ir mineralų organizmas gauna iš maisto, todėl sutrikus virškinimui jų kur kas mažiau patenka į kraują, ir organizmas kenčia dėl vitaminų ir mineralų trūkumo.

Jei virškinamoji sistema sutrikusi, nesuvirškintas ar blogai suvirškintas maistas užsistovi žarnyne. Dėl to pučia pilvą, susidaro per daug dujų, atsiranda nemalonių pojūčių pilvo srityje. Pablogėjus virškinimui, dažnai užkietėja viduriai arba, priešingai – viduriuojama. Pavieniais atvejais gali pasireikšti abu šie virškinimo sutrikimai.

Dažniausios bėdos

Pastaruoju metu žmonės dažniau kreipiasi į gastroenterologus dėl gastroezofaginio refliukso ligos (GERL), kurios metu rūgštus skrandžio turinys iš skrandžio pakyla į stemplę. Pavienius rėmens epizodus patiria praktiškai visi, tačiau kai kuriuos žmones rėmuo vargina nuolat, net kasdien, ir neigiamai veikia jų gyvenimo kokybę. Dėl to būtina kreiptis į gydytoją gastroenterologą.

Taip pat daugėja pacientų, patiriančių nemalonių pojūčių dėl virškinamojo trakto dispepsijos, kuri pasireiškia neaiškaus pobūdžio maudimu viršutinėje pilvo dalyje, yra susijusi su pilnumo jausmu, raugėjimu, pilvo pūtimu, pykinimu, rėmens graužimu.

Virškinimo sutrikimus gali lydėti įvairūs simptomai, tarp kurių neretai pasitaiko užkietėję arba per daug laisvi viduriai. Tai gali būti ir dirgliosios žarnos sindromo, opinio kolito arba Krono ligos pasekmė. Tačiau dažniau problemos dėl vidurių yra susijusios su paprasčiausiais virškinimo sutrikimais.

Pasak gydytojos gastroenterologės Rasos Kačinskienės, dažnai šių negalavimų simptomai persipina, todėl žmogui sunku suprasti, kokie konkrečiai virškinimo sutrikimai jį vargina.

Gamtos pagalba

Jei virškinimo sutrikimai dar netapo nuolatiniu jūsų palydovu, juos galima lengvai išgydyti be tradicinių medikamentų, kurie gali sukelti vienokių ar kitokių nepageidaujamų poveikių mūsų sveikatai. Šiuo atveju į pagalbą žmogui ateina vaistai iš gamtos. Galima gydyti ir vaistažolėmis, ir homeopatinėmis priemonėmis.

Virškinimo sutrikimo atveju kaip pirmąją pagalbą galima pasidaryti ramunėlių arba kmynų arbatos. Taip pat padėti gali linų sėmenų nuoviras, kurį rekomenduojama gurkšnoti visą dieną tarp valgymų. Padidėjusį skrandžio rūgštingumą sumažins iš ryto išgertas citrinos sulčių, skiestų drungnu vandeniu, gėrimas. Virškinimą pagerins ir spiritinis bičių pikio tirpalas, kurio 30 lašų atskiedus su vandeniu reikėtų išgerti ryte, pusvalandį prieš valgį.

Kartais neapsieinama ir be tradicinių medikamentų. Bet, vartojant tinkamus gamtos vaistus, įprastų vaistų reikia mažiau, o galiausiai galima apsieiti ir visai be jų.

Yra iš ko pasirinkti

Ramunėlių žiedai. Vaistinės ramunėlės skatina apetitą, gerina virškinimą (skatina tulžies išsiskyrimą), veikia spazmolitiškai, raminamai, sutraukiamai, antiseptiškai ir slopina uždegimą. Preparatais, paruoštais iš vaistinių ramunėlių, šalinami skrandžio ir žarnyno spazmai, gydomas viduriavimas, vidurių pūtimas, aktyvinama virškinamojo trakto liaukų veikla.

Kmynų vaisiai. Kmynų vaisiai gerina apetitą, aktyvina virškinimo liaukų veiklą, žarnyno peristaltiką, taip pagerina virškinimą, atpalaiduoja lygiuosius raumenis ir skatina tulžies išsiskyrimą. Kmynų užpilas vartojamas esant įvairiems žarnyno sutrikimams, mažina vidurių pūtimą. Jis atpalaiduoja žarnyno, tulžies pūslės, šlapimo takų, gimdos spazmus. Taip pat juo gydomas antacidinis gastritas, dispepsija, tulžies ir kasos uždegimas.

Puplaiškio lapai. Puplaiškis pasižymi apetitą žadinančiu ir virškinimą gerinančiu (skatina skrandžio sulčių ir tulžies sekreciją) poveikiu. Puplaiškio preparatai vartojami apetitui žadinti, turi tulžies išsiskyrimą skatinančių savybių, juo yra gydomas vidurių užkietėjimas, vidurių pūtimas – vartojamas esant virškinimo sutrikimams.

Medetkų žiedai. Medetkos pasižymi spazmolitinėmis, turi tulžies išsiskyrimą skatinančiomis, antiseptinėmis ir uždegimą slopinančiomis savybėmis. Vartojama kaip turi tulžies išsiskyrimą skatinanti, virškinamąjį traktą reguliuojanti priemonė.

Krapų vaisiai. Krapų preparatai pasižymi antiseptiniu, uždegimą slopinančiu, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu poveikiu, skatina skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą (gerina virškinimą ir kelia apetitą), veikia spazmolitiškai. Krapų vaisius patariama vartoti kaip vidurių pūtimą mažinančią priemonę, apetitui, skoniui pagerinimui.

Kiaulpienių šaknys. Veikia didina apetitą, gerina virškinimą (padidina virškinimo liaukų sekreciją, pagreitina tulžies išsiskyrimą), laisvina vidurius. Kiaulpienė vartojama kaip apetitą žadinanti, virškinamojo trakto darbą reguliuojanti priemonė. Ji gerina medžiagų apykaitą, taip pat vartojama kaip turi tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinanti, vidurius laisvinanti priemonė. Turi antitoksinių savybių.

Česnako svogūnai ir lapai. Reguliuoja virškinamąją sistemą, mažina cukraus kiekį kraujyje sergant cukriniu diabetu, taip pat skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą. Česnako nepakenčia žmogaus žarnyne parazituojančios kirmėlės, todėl joms varyti daromos česnako ištraukos klizmos. Česnako švieži svogūnėliai ir jų preparatai vartojami nuo kolito.

Liaudies medicinos receptai virškinimui gerinti

• 3 šaukštelius susmulkintų kmynų sėklų užplikykite stikline (250 ml) verdančio vandens, pavirkite 15 min., uždengę palaikykite 10 min., po to perkoškite per dvigubą marlę. Išgerkite per dieną vienodomis porcijomis. Tinka vartoti esant neskausmingam ir skausmingam vidurių pūtimui.

• Sumaišykite 10 g kmynų vaisių, 10 g valerijono šaknų, 20 g pipirmėtės lapų, 100 g ramunėlės žiedų. Šaukštą mišinio užplikykite 300 ml verdančio vandens, palaikykite 30 min. ir perkoškite per dvigubą marlę. Rekomenduotina gerti vakare, po stiklinę prieš miegą. Tinka vartoti vidurių pūtimui mažinti, virškinimui gerinti.

• Sumaišykite 60 g ramunėlės žiedų, 20 g pipirmėtės žolės, 10 g susmulkintų paprastojo pankolio vaisių, 10 g susmulkintų valerijono šaknų. 2 šaukštus mišinio užplikykite 0,5 litro verdančio vandens ir 2-3 min. pavirkite ant silpnos ugnies. Nuovirą uždengtame inde palaikykite 30–60 min., po to perkoškite per dvigubą marlę. Gerkite pasaldę medumi (šaukštelis medaus 0,5 stiklinės nuoviro) po 0,5–0,75 stiklinės 3 kartus per dieną. Rekomenduotina vartoti esant pilvo pūtimui, žarnyno spazmams ir atsiradus sunkumo pojūčiui skrandžio srityje.