Dėl visko kaltas maistas. Viskas vyksta todėl, kad maisto pigmentinės molekulės nusėda ant dantų emalės. Rūgštys ir taninai sustiprina šią pigmento savybę. Tiesa, vieni produktai veikia labiau, kiti mažiau, tačiau kaltininkų sąrašą pradėsime ne nuo maisto, o nuo vaistų.

Vaistai

Vaistai – nors ir ne maistas, tačiau reikia perspėti, kad skysti geležies preparatai nuspalvina dantų emalę tamsia spalva, tokia pat savybe pasižymi ir hematogenas. Antibiotikai tetraciklinas ir doksiciklinas gali pakeisti dantų emalio spalvą, jei juos skiria vaikams, kurių dantys vis dar auga.

Gėrimai

Gazuoti saldieji gėrimai – tikri dantų priešai, nes į jų sudėtį įeina dirbtiniai priedai, pvz., konservantai, saldikliai, aromatizatoriai, emulgatoriai, soda, kofeinas, o taip pat kancerogeninės medžiagos ir kiti pavojingi stimuliatoriai. Atskirai reikia paminėti granatų sultis, kuriose gausu naudingų rūgščių, tačiau šios išties pavojingos emaliui. Šias sultis odontologai rekomenduoja gerti praskiestas arba per šiaudelį.

Arbata – skani ir kvapni, tačiau, deja, stiprios juodosios ir žaliosios arbatos mėgėjams teks susimąstyti, ar jų įprotis išties toks naudingas. Dėl daugybės taninų arbata gali nuspalvinti dantų emalį – ši savybė sustiprėja geriant labai karštą arbatą. Mažiau kenksminga laikoma baltoji arbata.

Tačiau yra ir gera naujiena – tie patys taninai stabdo bakterijų plitimą, kurios sukelia prastą kvapą burnoje ir kariesą. Dažomosios žolelių arbatų savybės priklauso nuo sudėties, o jau ramunėlės ir liepžiedžiai ne tik nepavojingi, bet ir naudingi.

Kava. Daugelis neįsivaizduoja ryto be šio gėrimo. O ir darbo dienos – taip pat. Dantys labiausiai kenčia nuo tirpios kavos, mažiau – nuo maltos. Susilpninti dažomąsias kavos savybes galima geriant kavą su pienu – tai tinka ir kalbant apie arbatą.

Baltajame ir raudonajame vyne yra rūgščių, kurios emalį padaro paveikesnį dažikliams, o dažomieji pigmentai, kurių yra raudonajame vyne, toliau atlieka savo „juodą“ darbą.

Maisto produktai

Nenuginčijamai pirmauja mėlynės, tokios naudingos ir tokios klastingos, kai kalbama apie dantis. Čia taip pat patenka ir vyšnios, tamsių rūšių vynuogės, vaivorai, spanguolės – viskas dėl gausybės rūgščių ir dažomųjų pigmentų.

Sojų padažas, taip pat balzaminis actas gali palikti savo pėdsakus, kaip ir kario prieskoniai.

Mūsų mylimos morkos ir burokėliai, žinomi natūralūs dažikliai, taip pat gali nudažyti dantų emalį. Tiems, kurie neseniai balino dantis, rekomenduojama susilaikyti nuo jų vartojimo bent tris savaites.

Į šį sąrašą taip pat patenka juodasis šokoladas, o juk jis taip pakelia nuotaiką liūdesio akimirkomis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją