Greitos dietos nenaudingos ir netgi pavojingos

Visiems, kas nors kartą gyvenime laikėsi dietos, pažįstamas diskomforto jausmas: susierzinimas, depresija, galvos skausmas. Nieko stebėtino, ryšys tarp svorio netekimo ir nervinių reakcijų yra tiesioginis.

Riebalų norma moters organizmui yra nuo šešiolikos iki trisdešimt trijų procentų, idealiais laikomi šešiolika-dvidešimt penki procentai, ir nusileisti žemiau pirmojo skaičiaus reiškia perkrauti nervinę sistemą. Nervinės ląstelės 60% susidaro iš riebalinio audinio, ir laikydamiesi dietos tiesiate kelią periferiniams nervų sistemos pažeidimams.

Pirmasis greitų dietų šalutinis poveikis - hipoglikemija. Nusilpimas, mieguistumas - šiuos pojūčius dietos dienomis sukelia ryškiai mažėjantis gliukozės kiekis kraujyje. Mūsų organizmas - sudėtingas mechanizmas, pasiruošęs adaptuotis prie bet kokios situacijos, ir jei jis marinamas badu, skolingas neliks. Tiesiog sumažins medžiagų apykaitos funkcijas, įjungęs bazinį režimą, kuriuo aprūpinamos tik gyvybiškai svarbios funkcijos. Visam kitam - tabu.

Pagal tokią logiką, jūs turite dietos metu gulėti ant lovos ir tyliai dejuoti gėrėdamiesi savo pačių heroizmu. Tačiau reikia sėdėti prie kompiuterio, plauti indus, padėti vaikams ruošti pamokas - čia jūs nesąmoningai ir suvokiate, kad organizmo resursai yra ne begaliniai. Išties smegenys dirba tik puse jėgos, atmintis nusilpo, jūs susierzinę, prastai miegate, išsiliejate ant namiškių - kam gi jums tas stresas?

Dėl visko kaltas noras sulieknėti bet kokiomis priemonėmis, nesvarbu, kokia kaina. Ypač kenksmingos dar neseniai tokios populiarios baltymų dietos, dažnai susidedančios iš vištienos krūtinėlių ir vandens.

Beje, rekomenduojamos jos tik sergantiems nutukimu, atliekamos stacionare, reikalauja specialaus pasiruošimo ir nuolatinės kraujo bei šlapimo analizės, kadangi inkstai ir širdis pirmiausia paveikiami baltymų dietos. Tai rimta gydymo priemonė, kuriai nerūpestingai atsiduodame vos išgirdę iš draugės apie pritrenkiančią dietą. Ir išties pritrenkiame organizmą, užtaisydami uždelsto veikimo bombą: po 10-15 metų nežinia iš kur atsiranda rimtos ligos kaip atsakas į herojiškas pastangas jaunystėje numesti svorio.

Greitų dietų žala pasireiškia ir dar greičiau: protingasis mūsų organizmas bado sąlygomis akimirksniu įjungia dar vieną apsaugos mechanizmą ir ima kaupti atsargai riebalų ląsteles. Galiausiai po eilinės mažo kaloringumo dietos savaitės (šios mitybos niekaip negalima pavadinti normalia) jūs nemaloniai nustebę konstatuojate: pastangos beprasmės, kilogramai sugrįžo ir netgi atsivedė draugų.

Iš kur? Paaiškinimas paprastas: jei kilokalorijų norma moteriai sudaro 2300-2500 per parą, o besilaikydamos dietos apsiribojate 1500, efektas pasimato. Jūs išdidžiai demonstruojate savo kūną, tačiau su kiekvienu vėlesniu sulieknėjimu pilvas kažkodėl atsisako susitraukti. Organizmas sulėtina medžiagų apykaitą iki minimumo, kaupia riebalų ląsteles tuo metu, kai jūs nevartojate nieko kito, išskyrus salierų sultis.

Jūs tiesiog nustojate lieknėti, diena iš dienos sekindami save, o organizmas kaip kupranugaris kaupia atsargas, veikdamas priešingai jūsų įsitikinimams apie madą. Beje, neseniai prancūzų dietologai patvirtino tai eksperimentų serija. Jų išvada: sulieknėti galima tik per neilgą periodą, kol organizmas nespėja adaptuotis prie naujo mitybos režimo, ir tas laikas - ne daugiau kelių parų.

Greitų dietų atsisakymas patiko net amerikiečiams, nors kova už liekną figūrą čia laikoma kone nacionaliniu sportu. Tiesa, šalis pirmauja pagal storulių, nesėkmingai kovojančių už liekną figūrą, skaičių. Veikiausiai todėl amerikiečių mokslininkai dietologai rekomenduoja atsisakyti greito sulieknėjimo, žvelgdami iš praktinio požiūrio taško, remdamiesi dėl to iškylančiomis psichoemocinėmis problemomis. Štai jų požiūrio taškas.

Suprantama, kad lieknėti mes nustojame, vos tik organizmas pripranta prie sumažėjusio, o ne subalansuoto maisto. Tai ir yra dieta, arba režimas, neaprūpinantis mūsų pakankamu kiekiu riebalų. Trūkumas paprastai atsiliepia psichikai, ir galiausiai, jei nugali optimistinis pradas, jūs netikėtai sau padarote išvadą, kad liekniems būti ne taip jau svarbu ir metate laikytis dietos.

Tačiau jei jūsų ketinimai sulieknėti sustiprinami psichoemocinių problemų, atsiranda tikimybė pažeisti normalius mitybos įpročius. Pavargęs nuo alkio organizmas gali reaguoti netikėtai - taip atsiranda bulimija, kai neįmanoma pasisotinti bet kokiu maisto kiekiu, arba atvirkščiai, anoreksija, kai baimė praryti maisto kąsnelį virsta įkyria idėja. Abu pažeidimai vienodai nemalonūs, trunka ilgai ir be brangių psichoanalitikų čia neapsieisi.

Nepamirškite ir skrandžio, kuris dienomis badauja: negaunant pakankamai maisto, atsiranda gastritas ar net opa. O inkstai, širdis? Vanduo, dietų pagrindas, išplauna kalį ir magnį, ir infarktai dietos metu - neretas atvejis. Ir kad ir kiek dietų gynėjai netvirtintų, kad sintetiniai vitaminai ir mineralai gali papildyti tą trūkumą, eksperimentai parodo, kad organizmas, nusilpęs kovoje už išlikimą, esant pažeistai medžiagų apykaitai tiesiog negali jų pasisavinti. Todėl taip svarbu racionalus mitybos režimas.

Mityba turi būti subalansuota, racionali, o jei norite sulieknėti - kreipkitės į dietologą, jis padės parinkti mitybos režimą pagal individualius duomenis.

Beje, pirmoji pamoka nesudėtinga: suvalgykite kad ir didelę salotų porciją ir eikite iš virtuvės, negundykite savęs. Skalbkite, skaitykite, žaiskite su vaikais, ir po dvidešimties minučių skrandis signalizuos, kad organizmas sotus. Sveikiname, jūs jau kelyje į sveikatą ir grožį.

Galima maitintis įvairiai, penkis-šešis kartus per dieną ir vis tiek nepriaugti svorio, jei visiškai pakeisite maisto įpročius ir sveikai maitinsitės. Pavyzdžiui, į vakarėlius neisite su tikslu prisivalgyti. Su maistu elkitės protingai - išvengsite galybės nemalonių pojūčių, iki senatvės išsaugosite liekną figūrą, lengvą eiseną, sveiką, lygią odą.

Beje, padės iškrovos dienos, kurių negalima laikyti greita dieta - smegenys nespėja priprasti prie naujo mitybos režimo per vieną dieną, o jūs jau pasiekėte tikslo, mechaniškai išvalėte žarnyną nuo per savaitę susikaupusių šlakų. Pats paprasčiausias receptas - pusantro kilogramo obuolių plius du litrai skysčių. Štai taip, nebadaudami ir nepersivalgydami, palaikysite gerą formą. Kam kankintis laikantis dietos?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)