Yra keli plaukų dažų tipai. Kai kurie tiesiog apgaubia plauko paviršių, kiti reikalauja cheminės reakcijos plauko viduje. Spalvos išlikimo laikas priklauso nuo proceso sudėtingumo ir nuo to, kiek stiprios cheminės priemonės naudojamos.

Dažai su amoniaku: išliekantis efektas

Tokie plaukų dažai populiarūs (sudaro apie 50 procentų rinkos pasiūlos), kadangi išlieka ilgiau nei kiti ir gali kardinaliai pakeisti spalvą. Jie gali akimirksniu tamsius plaukus nudažyti šviesiai, o šviesius – tamsiai (net žilus). Tačiau kirpėjai nemėgsta išliekančių spalvų ir darbo su jomis metu būtinai dėvi pirštines, o kartais ir kaukę.

Amoniakas kenkia plaukams

Praktiškai visuose tradiciniuose plaukų dažuose yra amoniako, kuris, dažnai naudojant, palaipsniui ardo plauko struktūrą. Esmė ta, kad amoniakas su vandenilio peroksidu pašalina apsauginį plauko sluoksnį ir pakeičia pH.

Amoniakas veikia agresyviai, pašalindamas plauko pigmentą ir pakeisdamas spalvą. Kuo ilgiau išliekanti spalva, tuo labiau pažeidžiamas plaukas. Tačiau, eksperto žodžiais, dažai su amoniaku veikia ne tik plaukus, bet ir galvos odą, prasiskverbdamas į poras.

Cheminiai dažai gali sukelti vėžį

Be aromatizatorių, antioksidantų ir modifikatorių, kurie stabilizuoja dažų pigmentus, padidindami atspalvio ryškumą ir išliekamumą, į tokių dažų sudėtį įeina konservantai. Tai parabenai, kurie, pagal vieną iš versijų, pasižymi savybe kauptis organizme ir sukelti vėžį.

Tiesa, 1993 metais JAV maisto produktų ir gydomųjų medžiagų kontrolės institucija FDA nustatė, kad nedažnas (2-3 kartus per metus) daugumos dažų naudojimas nepakenks. Tačiau tyrinėjimai, atlikti JAV Nacionalinio vėžio tyrimų instituto, parodė, kad medžiaga, kurios yra daugelyje išliekančių dažų, sukėlė vėžį laboratorinėms žiurkėms. Pagal įstatymą, priimtą Europoje ir JAV, pavojingos medžiagos gali būti priemonių sudėtyje, tačiau apie tai gamintojas turi būtinai informuoti ant pakuotės.

Plaukai praranda natūralią apsaugą

Ilgalaikiuose dažuose, be amoniako, yra rezorcino, diaminobenzolo ir metiltoluolo. Šie ingredientai pažeidžia natūralią plaukų struktūrą, plaukai ima lūžinėti ir sausėti, netenka apsaugos nuo negatyvaus chloruoto vandens, plaukų džiovintuvo ir priemonių plaukams poveikio. Nepaisant išradingų reklamų, skirtingų prekių ženklų dažai nedaug kuo skiriasi vieni nuo kitų. Daugumą komponentų kompanijos perka keliuose stambiuose chemijos koncernuose, aprūpinančiuose visą rinką, o ne gamina pačios.

Tausojančios formulės: gražus melas

Žinoma, nė viena kompanija nesiekia pakenkti pirkėjui, todėl dauguma jų nepaliaujamai dirba, siekdamos sukurti vis naujus dažus, kurie nekenktų nei plaukams, nei mūsų sveikatai apskritai. Prie tokių priskiriami pusiau ilgalaikiai plaukų dažai.

Palyginti su ilgalaikiais dažais, jie kur kas švelnesni. Jie gali pabrėžti natūralią plaukų spalvą, taip pat nudažyti 75 procentus žilų plaukų. Vis dėlto kodėl ne visi naudoja šiuos dažus? Tam yra kelios priežastys.

Pusiau ilgalaikiai plaukų dažai negali kardinaliai pakeisti spalvos

Jie veikia plauko paviršių, pabrėždami natūralų plaukų atspalvį. Jais negalima pašviesinti plaukų – tam nepakankama vandenilio peroksido koncentracija. Klausimas apie jų nekenksmingumą lieka atviras. Amoniako nebuvimas sudėtyje – dar ne garantija, kad dažai bus visiškai nekenksmingi, kaip kad tvirtina reklama.

Vandenilio peroksidas ne mažiau kenksmingas, nei amoniakas

Nors ir nedaug, bet jo yra šiuose dažuose. O jis, pasak ekspertų, gali mūsų plaukams pakenkti net labiau, nei amoniakas. Jis pažeidžia plaukų struktūrą, juos išsausina.

Tokiuose plaukų dažuose yra aminų

Vietoje agresyvaus amoniako naudojami aminai, pavyzdžiui, etinolaminas. Jie neturi tokio aštraus kvapo kaip amoniakas, o tai sukuria visiško nekenksmingumo įspūdį. Tačiau iš tikro aminai beveik tiek pat toksiški.

Organiški apribojimai

Mažiausią žalą plaukams padaro dažai su specialia žyma „organic“. Kokybiški organiški dažai, turintys atitinkamus sertifikatus, sudaryti iš ne mažiau kaip 95 procentų augalinių medžiagų. Jie nepažeidžia plaukų struktūros, nekeičia pH ir netgi dėl didžiulės augalinių komponentų koncentracijos pasižymi gydomosiomis ir profilaktinėmis savybėmis.

Tačiau negalima manyti, kad jie visiškai nekenksmingi. Deja, organiški dažai negali būti šimtu procentų natūralūs, juose vis tiek yra cheminių medžiagų: vandenilio peroksido, amoniako arba kitų. Jie būtini, kad dažai prasiskverbtų į plauką. Tiesa, sąžiningi gamintojai mažina agresyvių komponentų koncentraciją ir didina natūraliųjų.

Organiškų dažų gamyba gan brangi, o rezultatas ne visada sėkmingas. Tokie dažai sunkiai susidoroja su žilais plaukais ir dažniau naudojami tik atspalviui pagyvinti. Todėl organiškiems dažams kol kas sunku konkuruoti su pigesnėmis ir efektyvesnėmis tradicinėmis plačiai žinomų prekės ženklų receptūromis.

Chna ir basma: viskas natūralu

Visiškai natūralia priemone galima laikyti tik chna ir basmą. Basma pasižymi puikiomis savybėmis: stimuliuoja plaukų augimą ir gerina jų struktūrą, suteikia jiems natūralaus spindesio, stiprina šaknis, naikina pleiskanas. Ji itin rekomenduojama, jei padidėjęs jautrumas cheminiams įprastų dažų komponentams. Tačiau basma naudojama tik kartu su chna, be kurios jūsų plaukai taptų ryškiai žali.

O štai chna galima naudoti atskirai. Jos veikimo principas paprastas: patekdama ant plauko, ji apgaubia jį, neprasiskverbdama į vidų. Todėl galima išgauti raudoną, rusvą, auksinę-kaštoninę ir rudą spalvą. Ji ne tik nekenkia plaukams, bet ir juos prižiūri – stiprina, suteikia spindesio ir apimties, apsaugo nuo kenksmingo saulės poveikio, stabdo plaukų slinkimą, šalina pleiskanas ir valo galvos odą.

Tačiau ir su chna reikia būti atsargiems.

Chna gali sukelti alergiją

Chna priemonėse plaukų dažymui tamsiomis spalvomis dažnai būna toksinių metalų druskų. Gamybos šalyse nereikalaujama anotacijoje nurodyti tikslios dažų sudėties, todėl ant pakuotės neįmanoma rasti tokios informacijos. Neretai tokiose priemonėse yra chemikalų, kurie gali sukelti odos alergiją, netgi sunkius dermatitus ir egzemas, taip pat padidinti jautrumą kitų dažų cheminei sudėčiai.

Pakoreguoti spalvos neįmanoma

Kita spalva nudažyti plaukų negalėsite, kol neataugs chna nudažyti plaukai. Esmė ta, kad net cheminiai dažai negali prasiskverbti pro apsauginį barjerą, kuriuo natūralūs dažai apgaubia plauką.

Belaukiant stebuklo

Ar galima dažyti plaukus nėštumo metu? Tiesioginių duomenų, kad dažai padidina vaisiaus patologijų ir motinos ligų tikimybę, nėra. Kitaip visose civilizuotose šalyse jau seniai įstatymais būtų uždraudę plaukų dažymą nėščiosioms. Tačiau ilgalaikių plaukų dažų nėščiosioms geriau vengti, nes tokio dažymo metu dažai liečiasi ne tik su plaukais, bet ir su galvos oda, pro kurią prasiskverbia cheminės medžiagos. Plaukus reikėtų dažyti tik esant būtinybei ir ne dažniau nei tris kartus viso nėštumo metu. Tausojantis variantas – plaukų dažai su žyme „organic“, augaliniai dažai arba pusiau ilgalaikiai dažai.

Taip pat reikėtų atsižvelgti į hormonų pokyčių poveikį, taip pat vitaminus, mineralus ir preparatus, kuriuos vartoja nėščioji ir kurie gali paveikti plaukus. Tai reiškia, kad dažymo rezultatas gali būti neprognozuojamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)