“The New York Post” rašo, kad dėl to galima kaltinti tokias garsenybes kaip Bethenny Frankel, Rachel Zoe ir Victoria Beckham, kurios nėštumo metu išliko lieknos, o pagimdžiusios akimirksniu atsikratė kelių priaugtų kilogramų. Matydamos tokius pavyzdžius, kai kurios moterys jaučiasi nesaugios ir siekia bet kokiomis priemonėmis išlaikyti liekną figūrą.

Ši nauja tendencija privertė prekiautojus atitinkamai pakeisti savo asortimentą. Nėščiųjų drabužių parduotuvės savininkė ir “Bravo” kanalo realybės šou “Nėščia su kulniukais” žvaigždė Rosie Pope sako, kad dėl didelės paklausos ji buvo priversta prekių asortimentą papildyti itin mažų dydžių drabužiais.

Manheteno mamytėms mamoreksijos terminas gali būti dar negirdėtas, tačiau pats procesas yra puikiai pažį stamas. Dar 2005 m. “New York Magazine” rašė, kad kai kurios moterys, siekdamos išvengti papilnėjimo nėštumo pabaigoje, užsisako Cezario pjūvio operaciją aštuntą nėštumo mėnesį.

Kai prabangiame Upper East Side rajone gyvenanti 28-erių metų Karen laiko rankose neseniai gimusį sūnų, neįmanoma nepastebėti tobulai ištreniruotų jos bicepsų. Žavinga blondinė gamina veganišką obuolių ir graikinių riešutų tyrelę, kuri, pasak jos, puikiai tinka 1-erių metų kūdikiui, bet yra per daug kaloringa jai pačiai. Visą gyvenimą vilkėjusi mažiausio dydžio drabužius, nėštumo metu ji buvo priversta pirkti vidutinio dydžio sukneles, nes priaugo 20 kg ir jautėsi didelė kaip banginis.

“Negalėjau susitaikyti su mintimi, kad iš karto po gimdymo negrįžau į pradinį svorį”, - sako Karen, nenorėjusi minėti savo tikrojo vardo. “Kasdien, stumdydama vežimėlį, matydavau daugybę lieknų mamų, kurios, mano akimis, buvo tobulos - aš irgi norėjau būti viena jų.”

Pastojusi ji toliau lankė sporto klubą, o kartą per savaitę mankštindavosi prižiūrima asmeninio trenerio. Nėštumo pabaigoje Karen pilvo raumenys buvo tokie stiprūs, kad Cezario pjūvio operacijos metu gydytojui prireikė didelių pastangų juos perpjauti.

“Dabar, praėjus vieneriems metams po gimdymo, sveriu tiek pat, kiek anksčiau, tačiau mano pilvas niekada nebeatrodys taip pat”, - guodžiasi ji, rodydama į vos įžiūrimą iškilimą.

“Mano giminaičiai žarsto komplimentus, kaip puikiai atrodau. Bet man atrodo, kad čia, Upper East Side rajone, aš esu storiausia.”

Karen paranoja neatrodo tokia didelė, kai pagalvoji apie besilaukiančias ar ką tik pagimdžiusias garsenybes.

Štai televizijos žvaigždė Bethenny Frankel, kuri praėjusiais metais pagimdė dukrelę, per mėnesį numetė beveik 15 kg. Rachel Zoe, kovo mėnesį susilaukusi sūnaus, nėštumo metu buvo tokia liekna, kad vargiai galėjai įžiūrėti jos pilvą. Ivana Trump, gimdysianti liepą, praėjusį mėnesį pozavo “Playboy” žurnalui, persirengusi kiškučiu. Victorios Beckham pilvas tikriausiai yra mažesnis nei daugelio nenėščių moterų, nors jos dukrelė turėtų išvysti pasaulį jau liepos 4 d.

“V. Beckham laukiasi jau devintą mėnesį, bet net ir būdama nėščia toliau laikosi giežtos dietos”, - sako Manhetene gyvenanti mitybos specialistė Lisa Cohn. “Ji tikrai nespinduliuoja energija - priešingai, atrodo išblyškusi ir pavargusi. Jei jai pavyks įgyvendinti savo ekstremalų planą po gimdymo per trumpą laiką numesti 9 kg, ji parodys labai blogą pavyzdį kitoms būsimoms mamoms.”

Deja, šis lieknumo psichozės virusas jau pasklido ir tarp besilaukiančių Niujorko moterų. Pavadinkime jas mamoreksikėmis - tai moterys, kurios vos grįžusios iš ligoninės trokšta atrodyti taip, kaip anksčiau. Joms nepakanka įsisprausti į “Spanx” kelnaites; jos marina save badu ir nuolat bėgioja, net jei tai būtų tiesus kelias į kapus.

“Vis daugiau mano klienčių patiria didžiulį stresą, jei iškart po gimdymo nepavyksta įsisprausti į senus džinsus,” - sako nėščiųjų “globėja” ir realybės šou “Nėščia su kulniukais” žvaigždė Rosie Pope.

Upper East Side rajone įsikūrusios parduotuvės asortimentą ji šiais metais papildė pačių mažiausių dydžių nėščiųjų drabužiais, nes tokia buvo paklausa.

“Ši tendencija man kelia nerimą, nes netgi aš netelpu į šiuos drabužius, o esu tikrai liekna!” - sako R. Pope, auginanti 4 mėnesių sūnų.

Prie lieknumo manijos apsėstų nėščiųjų poreikių netruko prisitaikyti ir sportinius drabužius gaminančios kompanijos. Runningskirts.com, maternityworkoutclothes.net, maternityactivewear.com ir kiti gamintojai nuolat pristato naujas kolekcijas nėščiosioms, kurios sportuoja - kartais net iki išsekimo.

Kokios moterys labiausiai rizikuoja tapti mamoreksijos aukomis? “Tos, kurioms grožis yra viliojimo proceso dalis, tos, kurios bijo prarasti vyrų dėmesį. Kai kurios moterys - o tai yra užburtas ratas - nerimauja, kad jas gali palikti vyrai, ir dėl to ignoruoja, o kartais net kaltina savo kūdikius,” - sako Manheteno psichiatras Isaac Herschkopf, gydantis valgymo sutrikimų turinčias garsenybes. Pasak jo, Holivude siaučianti mamoreksija paplito po visą šalį, ypač tarp turtingesnių moterų.

Kiek svorio moteris priaugs nėštumo metu, priklauso nuo jos figūros tipo. Kaip bebūtų, papildomus kilogramus ji turi mesti pamažu, sako I. Herschkopf.

Nesąmonė, atšauna mamoreksikės. Nėštumo metu priaugusios keletą kilogramų, jos siekia susigrąžinti buvusią figūrą kiek įmanoma greičiau - per kelias savaites po gimdymo. “Girdėjau apie moterį, kuri nusprendė nemaitinti krūtimi vien todėl, kad galėtų kada panorėjusi bėgioti parke, vaikščioti į sporto salę ir jogos užsiėmimus”, - sako 27-erių metų Bryce Gruber, redaguojanti internetinį gyvenimo būdo žurnalą “The Luxury Spot”.

“Kita mama, vos pagimdžiusi kūdikį, maistą pakeitė dietiniais gėrimais, kuriuose beveik nėra kalorijų,” - sako B. Gruber.

Ši populiarėjanti tendencija atsispindi ir sporto klubų tvarkaraščiuose - vis daugiau užsiėmimų skirta mamoms, siekiančioms atsikratyti nėštumo metu priaugto svorio.

Tokias treniruotes veda Manheteno “Mind Over Matter” sveikatos ir sveikatingumo centre dirbantis treneris Joshua Margolis. Neseniai pagimdžiusioms moterims jis siūlo daugybę įvairiausių užsiėmimų, tarp jų ir MILF (žargono sutrumpinimas, kuris lietuviškai (ir sušvelnintai) skambėtų “mamytės, kurias norisi pamylėti”) bei sekinančias treniruotes stumdant vežimėlius.

“Nėra ryžtingiau nusiteikusios moters nei ta, kuri siekia susigrąžinti prarastas formas,” - sako J. Margolis.

“Mes bandome prisitaikyti prie naujų tendencijų ir siūlome moterims tai, ko jos nori.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)