Tačiau nereikėtų išlikti abejingiems ir susirūpinti tik tada, kai pradeda kankinti nebepakeliamas kosulys: neteisingai gydoma ar iš viso negydomas bronchitas gali išprovokuoti kitas, net ir labai pavojingas ligas.

Bronchitą dažniausiai sukelia virusai, kiek rečiau bakterijos, kartais juo galima susirgti ir nuo cheminių medžiagų, nuodingų garų, dūmų ar net dulkių. Jį sąlygoja neteisingas ar nerūpestingas sąlytis su šiais veiksniais, kada neapsaugome savęs nuo kenksmingų medžiagų, per mažai apsirengiame vėsiu oru ar per retai prausiamės. Didelę įtaką sergamumui turi kontaktas su virusinio pobūdžio bronchitu sergančiais žmonėmis.

Dažniausi ligos simptomai ir eiga

Patys pirmieji bronchito požymiai, kuriuos pajuntame – nemalonūs diegliai gerklėje, dažnai žmonių vadinami „gerklės kutenimu“. Reaguoti reikėtų tik pajutus juos – uždegimas dar vystosi pačioje gerklėje ir gerklės skalavimas su sūdytu vandenių, soda, gydomųjų vaistų čiulpimas ar purškimas sustabdytų besiformuojantį uždegimą ir neleistų jam priartėti prie bronchų. Dėl daugelio panašių požymių bronchitą dažnai galime sumaišyti su kataros susirgimu.

Susirgus ūmiu bronchitu pabrinksta ir parausta bronchų gleivinė iš kurios pradeda tekėti gleivės. Visa tai labai įjautrina kvėpavimo takus, kas išprovokuoja nuolatinį, kartais net labai skausmingą kosulį.

Pirmomis ligos dienomis kosulys dažniausiai būna labai sausas, „draskantis“, vėliau, pradėjus jį gydyti, jis po tuputi lengvėja, pradedama atsikosėti, šalinasi gleivės. Labai svarbu neuždelsti ir neleisti, jog uždegimas pasiektų plaučius, nes tada gali išsivystyti net ir plaučių uždegimas.

Dažniausiai ūmus bronchitas jį gydant praeina per savaitę. Lauku negydant ir nesiimant reikiamų priemonių ūmus bronchitas gali tapti lėtiniu: tada ligoniai nuo kosulio, dūsimo, sunkaus kvėpavimo gali kentėti ištisus mėnesius.

Kaip gydytis?

Nors žmonės dažniausiai yra linkę numoti rankomis į šią ligą, ligos metu privaloma gulėti lovoje. Vaikščiodami ir dirbdami įprastinius darbus, Jūs ne tik kenksite sau, bet ir aplinkiniams, juk labai lengvai juos galite užkrėsti. Rūkantiems – griežtai draudžiama ligos metu rūkyti, o tiems kas nerūko – būti rūkančiųjų draugijoje, nes pasyvus rūkymas yra ne mažiau kenksmingas.

Pats bronchitas dažniausiai yra gydomas antibiotikais, tačiau jei jis yra virusinio pobūdžio, ši priemonė nepadės. Pirmoji priemonė – lovos režimas ir kuo dažnesnis skysčių vartojimas.

Skysčiai suskystina gleives ir jos daug lengviau pasišalina, pradedama lengviau atsikosėti. Rekomenduojama kasdien išgerti bent po tris – keturias stiklines paprasto šilto vandens ar gydomųjų žolelių nuoviro. Venkite alkoholio, kofeino, saldintų gėrimų.

Dar vienas labai padedantis gydymo būdas – kvėpavimas garais. Užvirinkite dubenėlį vandens, ir išjungus jį į vandenį įdėkite šaukštelį sodos arba druskos, galite įpjaustyti imbiero, česnako, prisidenkite rankšluosčiu ir pasistenkite kiek įmanoma ilgiau pakvėpuoti šiais garais. Taip pat labai naudinga ir nebrangi priemonė – garstyčių lapai (jų galite įsigyti kiekvienoje vaistinėje). Įmerkite juos į šiltą vandenį ir uždėkite ant krūtinės. Laikykite ne ilgiau kaip dešimt minučių.

Priemonių palengvinančių kosulį yra labai daug: padeda ir karštų bulvių palaikymas ant krūtinės, ir įvairiausi skalavimai, ir kojų vonelės. Visada labiau patartina stengtis gydytis kuo natūralesniais būdais, vengti cheminių vaistų, nes jie bet kuriuo atveju nėra naudingi organizmui.

Išskirtinė gydytojo priežiūra reikalinga tada, kai ligonis ligos eigoje pradeda kosėti krauju, kai kosulys po vienos gydymo savaitės nesusilpnėja, o sustiprėja, kai kankina nuolatiniai stiprūs kosulio priepuoliai, dusulys, ilgai karščiuojama ar galiausiai patį kosulį išprovokuoja kitos, ne peršalimo ligos. Atskiras dėmesys turėtų būti skiriamas mažiems vaikams ir garbaus amžiaus žmonėms.