Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

Jaunystėje plaukų būna apie 150-200 tūkstančių. Šis skaičius priklauso nuo subrendusių svogūnėlių skaičiaus odoje. Sulaukus vyresnio amžiaus, nykstant svogūnėliams, plaukų mažėja. Pastebėjus, kad plaukai slenka, nereikia nuogąstauti. Kasdien gali išslinkti iki 100 plaukų. Labiau susirūpinti reikia tuomet, kai plaukai pradeda slinkti smarkiai.

Rasa Povilaitienė, Algės Rykovos nuotr.
Apie 85 proc. galvos plaukų būna augimo stadijos, kuri trunka nuo 2 iki 7 metų. Dar apie 14 proc. plaukų ruošiasi slinkti ir tik 1 proc. plaukų yra tarsi miego būsenos. Nustojęs intensyviai augti plaukas 1-2 savaites būna tarpinėje, ir tuomet pereina į ramybės stadiją. Plaukas ilsisi 3-4- mėnesius, po to iškrenta ir vietoj jo iš to paties folikulo ima augti naujas plaukas.

Toks plaukų ciklas per žmogaus gyvenimą kartojasi maždaug 20-25 kartus. Jei žmogus skundžiasi, kad plaukai neauga, tai tiesiog reiškia, kad jo plaukų augimo stadija yra labai trumpa, ir jis niekuomet neturės ilgų plaukų. Jei matote moterį su kasa žemiau juosmens, - gali būti, kad jos plaukų augimo stadija siekia ir 10 metų. Tai paprasčiausiai paveldima genetiškai.

Galvos odos ir plaukų būklės diagnostiką galima atlikti naudojant du šiam tikslui skirtus aparatus.

- Specialiu dermaskopu apžiūrėjus galvos odą ir plaukus, galima parinkti reikiamą plaukų gydymo ar stiprinimo kursą, gydomąsias procedūras. Šis skaitmeninis aparatas padidina plauką nuo 100 iki 160 kartų, kas leidžia labai tiksliai nustatyti, kokios pagalbos ir priemonių reikia.

- Videomikroskopu: galvos oda ir plaukai apžiūrimi per didinamąją kamerą bei atliekama minitrichograma - 12 plaukų, paimtų iš skirtingų galvos vietų šaknys ištiriamos videomikroskopu. Nustatoma, koks žmogaus galvos odos ir plaukų tipas, pagal tai sudaroma individuali plaukų priežiūros programa ir gydymo planas.

Pirmiausia reikėtų nustatyti, koks žmogaus galvos odos ir plaukų tipas:

- riebi galvos oda, riebūs plaukai;
- riebi galvos oda, sausi plaukai;
- sausa galvos oda, sausi plaukai;
- sausa arba riebi galvos oda, yra pleiskanų;
- slenkantys plaukai.

Pagal šiuos tipus parenkamos priemonės - plaukų šampūnas bei intensyvios priežiūros priemonės, kurios turi atitikti galvos odos ir plaukų būseną. Šampūnu reikia plauti galvos odą masažuojamaisiais judesiais. Plaukų negalima stipriai trinti, o tik švelniai nuplauti nuo viršugalvio nubėgančia tekančio vandens-šampūno srove. Kondicionierius ar losjonas tepamas tik ant plaukų. Plaukus šluostyti reikia švelniai, netrinti jų rankšluosčiu.

Pagrindinės galvos odos ir plaukų problemos būna šios:
- pernelyg didelis plaukų slinkimas,
- pleiskanos,
- seborėja,
- sausi, nušiurę, porėti plaukai,
- ploni, minkšti ir lūžinėjantys plaukai.

Apie 80% žmonių turi problemų dėl plaukų ir galvos odos būklės.
Kiekvienai problemai spręsti turėtų būti parenkamos skirtingo poveikio priemonės.

Apie tai - kitame straipsnyje netrukus.

*******************************

Nežinai, kokie drabužiai tinka tavo figūrai, o makiažas - būtent tavo veidui? O gal iš viso esi pasimetusi mados tendencijų jūroje ir neįsivaizduoji, kokia kryptimi pasukti savo drabužinės laivelį ir kaip puoselėti savo kūno grožį? Tuomet klausk įvaizdžio bei stiliaus kūrėjos, grožio technologijų ekspertės, "Bogomolov' Image School" dėstytojos Rasos Povilaitienės. Rašyk: stilius@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją