Tai leidžia naujos tyrimų technologijos, įdiegtos Patologijos diagnostikos ir Medicina practica laboratorijose Vilniuje. Jei ThinPrep PAP testas parodo gimdos kaklelio ląstelių blogus pokyčius, gydytojas iškart gali užsakyti ŽPV tyrimą, kuris atliekamas iš to paties mėginio. Taip sutaupoma laiko, galima efektyviau vykdyti gimdos kaklelio vėžio profilaktiką.

Svajūnas Barakauskas
„Lietuvoje dar turime daug neišsemtų rezervų sumažinti gimdos kaklelio vėžio aukų skaičių. Tačiau galimybes išgelbėti daugiau gyvybių dar riboja informacijos apie Lietuvą pasiekusias modernias tyrimų technologijas stoka, valstybės ekonomika, o kartais – abejingumas“, - sakė minėtų laboratorijų vadovas gydytojas Svajūnas Barakauskas.

Sausio pabaigoje Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse, vyksta gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė. Dėl šios ligos mūsų šalyje per savaitę miršta 5 moterys.

„Nors mirtingumas išlieka labai didelis, tačiau jau pastebime vilties teikiančių ženklų. Mums vis daugiau pavyksta diagnozuoti neišplitusio ar pirmos stadijos vėžio atvejų. Išaiškinę šią ligą ankstyvojoje stadijoje galime sėkmingai ją išgydyti“, - teigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos doc. Mindaugas Kliučinskas.

Šeimos gydytojai 25 – 60 metų amžiaus moteris kviečia kartą per 3 metus nemokamai atlikti citologinį gimdos kaklelio tyrimą - PAP testą. Tai nuo 1928 metų pasaulyje sėkmingai naudojamas būdas anksti aptikti ikivėžinius gimdos kaklelio ląstelių pokyčius, kuriuos gali sukelti ŽPV.

Pasak doc. M. Kliučinsko, vykdant profilaktinę programą tikėtasi daug didesnio moterų aktyvumo. Dalis jų, net ir suvokdamos riziką, dar bijo kreiptis dėl patikros.

„Sunku pasakyti, kaip dar galima skatinti moterų sąmoningumą. Joms reikia įsiminti: gimdos kaklelio vėžys yra lytiškai plintančios infekcijos pasekmė, besiformuojanti per dešimtmetį. Todėl pakanka laiko užkirsti ligai kelią. Mano įsitikinimu, Lietuvoje diagnostikos galimybės tikrai yra tokio pat aukšto lygio kaip ir užsienyje“, - kalbėjo doc. M. Kliučinskas.

Gimdos kaklelio vėžio patikrai rekomenduojama atlikti ne tik onkocitologinį, bet ir ŽPV tyrimą. Jų DNR analizė ankstyvosios diagnostikos jautrumą leidžia padidinti iki 90-95 proc.

ŽPV 16, 18 ir aukštos rizikos tipų ištyrimo technologija Lietuvą pasiekė šiemet. Medicina practica laboratorijoje pradėjo darbą vienintelis Baltijos šalyse visiškai automatinis analizatorius „Cobas 4800“, sukurtas šveicarų kompanijos „Roche“. Gimdos kaklelio vėžio galimam sukėlėjui ištirti naudojamas vienas inovatyviausių metodų, vadinamas „auksiniu standartu“. Laboratorija medicininius tyrimus atlieka per 200 valstybinių ir privačių gydymo įstaigų.

Gimdos kaklelio patikrą specialistai rekomenduoja pradėti ne vėliau kaip 21 m., bet ne vėliau - kaip 3 m. nuo lytinių santykių pradžios. Užsikrėtimas galimas vos ne po kiekvieno lytinio akto, jei nėra garantijų dėl partnerio ištikimybės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją