Žalumynai yra absoliutus apsinuodijimų lyderis. Pasirodo, kenksmingos bakterijos ir virusai į juos patenka iš grunto ir gerai išsilaiko.

Tad mokslininkai žalumynus pataria rinktis labai atsargiai. Ką tai reiškia – ne visai suprantama. Kad ir kiek žiūrėtum, vis tiek nieko, išskyrus kuokštą žolės, nepamatysi. Medikai pataria: prieš vartojant žalumynus, reiktų juos pamerkti vandenyje bent 20 minučių, po to dar kartą nuplauti tekančiu vandeniu. O taip pat – plauti rankas ir peilius po darbo su kiekvienu produktu, naudoti atskiras pjaustymo lenteles.

Pirmąją vietą reitinge užima dešra ir dešrelės. Tai susiję su tuo, kad iš dalies dešroje natūrali mėsa pakeičiama kokteiliu iš sojos, krakmolo, jungiamojo audinio, lašinių, riebalų, odelių, priedų su raide „E“.

Antroje vietoje – alyvuogės. Itin įdėmiai reikia pirkti juodąsias alyvuoges, kadangi juodą spalvą žalioms alyvuogėms suteikia geležies gliukonatas. Pernelyg didelis jo kiekis gali nulemti geležies perteklių organizme.

Sūryje gali būti patogeninių bakterijų, ypač jei jis pagamintas ne iš pasterizuoto pieno naminėmis sąlygomis.

Leduose taip pat gali būti paslėptų pavojų, kadangi indai, kuriuose laikomi sveriami ledai, toli gražu ne visada kruopščiai išplaunami. Juose dauginasi salmonelės, stafilokokai.

Rūkytuose gaminiuose gali būti daug kancerogenų ir konservantų, o kiaušiniai pavojingi dėl paukščių - salmonelės gyvena gyvūnų virškinamajame trakte ir patenka į žmogaus organizmą nepakankamai apdorojus maistą.

Pomidorai taip pat neretai tampa apsinuodijimo priežastimi, kadangi juose dauginasi salmonelės ir norovirusai. Bakterijos į pomidoro vidų patenka per pažeistą odelę, tad prieš pirkdami šias daržoves, gerai apžiūrėkite.

Kiekvieną dieną esame bauginami vis plintančiu gripu, o žiemą suaktyvėja ir kitas gripas - žarnyno. Priežastis – švieži vaisiai ir daržovės, pirkti parduotuvėse ir atvežti ten iš saugyklų. Daugelis patogeninių organizmų puikiai išsilaiko ir net veisiasi žiemos laikymo sąlygomis. Juos sunaikinti galima tik uoliai plaunant, nulupant žievę, valant. Kitaip... Žarnyno gripo simptomai primena apsinuodijimą: pykinimas, silpnumas, vėmimas. Kvieskite gydytoją! Ypač pavojinga ši liga vaikams. Mandarinai, apelsinai, obuoliai, bananai – visa tai turi būti kruopščiai plaunama prieš tai, kai vaikas paims vaisių į rankas.

Koreguoti vaisių ir daržovių laikymo sąlygų saugyklose negalime, tačiau galime pradėti nuo savo šaldytuvo. Taigi dar kartą patyrinėkime jo erdvę.

Šaldytuvo revizija

Pradėkime nuo produktų laikymo sąlygų. Taupykite erdvę ir nelaikykite šaldytuvuose neatidarytų konservų bei tų, kurių etiketėse neparašyta, kad juos reikia laikyti žemoje temperatūroje. Jei šaldytuvas itin užgrūstas, atvėsinto oro cirkuliacija apsunkinama ir žemutiniuose aukštuose temperatūra gali padidėti.

Mėsą ir žuvį reikia laikyti šaldymo kameroje, geriausia - įvyniotus į polietileno plėvelę.

Sūriai skleidžia aštrų kvapą, kuris gali persismelkti į kitus produktus, tad sūrius taip pat laikykite polietileno maišelyje. Nepamirškite uždengti sviestą bei riebalus, kadangi jie itin sugeria kvapus.

Kremus, tortus su kremais ir pyragus su greitai gendančiais įdarais reikia laikyti ne aukštesnėje nei +1 laipsnio temperatūroje, o likusius tešlos gaminius – nuo + 4 iki + 5 laipsnių temperatūroje.

Keptus gaminius geriausia laikyti kokiame nors inde, uždengus marle arba kitu audiniu, siekiant užtikrinti oro cirkuliaciją.

Kiaušinius, pieną ir kitus pieno produktus geriausia laikyti + 3-6 laipsnių temperatūroje. Kiaušiniams daugelyje šaldytuvų numatyta speciali vieta durelėse. Jei vietos nepakanka, kiaušiniai dedami į kokį nors indą vidurinėje lentynoje. Nereikėtų jų laikyti arti šaldymo kameros. Jie gali užšalti ir prarasti skonio savybes.

Daržoves geriausia laikyti +3-7 laipsnių temperatūroje specialiuose induose su dangčiais šaldytuvo apačioje. Dangčiai išsaugo būtiną drėgmę, todėl nereikėtų šluostyti drėgmės lašų. Ten galima laikyti vaisius ir daržoves, išskyrus bananus, kuriems reikalinga ne mažesnė nei +11 laipsnių temperatūra. Uogas geriausia laikyti neplautas, nepraleidžiančioje drėgmės pakuotėje. Mineralinio vandens nereikėtų labai atšaldyti, kad jis neprarastų savo gydomųjų savybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją