Vienas pagrindinių krūties vėžį sukeliančių faktorių yra sutrikusi hormonų, ypač estrogeno, pusiausvyra. Dėl to krūtyse gali pradėti formuotis augliai. Norėdamos apsisaugoti nuo krūtų ligų, į savo valgiaraštį įtraukite augalų, padedančių švelniai reguliuoti hormonus.

Raudonieji dobilai

Šiais augalais vėžys gydomas daugelyje kultūrų. Raudonuosiuose dobiluose yra izoflavonų, A klasės fitoestrogenų, kurie savo struktūra labai panašūs į estrogenus.

Jei moteriai dar neprasidėjusi menopauzė ir jos organizme yra normalūs estrogeno lygiai, izoflavonai turi anti-estrogeninį poveikį. Vyresnio amžiaus moteris, kurių organizmuose mažai estrogenų, izoflavonai veikia kaip silpni estrogenai. Raudonieji dobilai gali apsaugoti ir nuo osteoporozės, kuri susijusi su mažejančiais estrogeno lygiais.

Be to, šie augalai gali padėti sumažinti menopauzės simptomus: užplūstančias karščio bangas, prakaitavimą naktį, sumažejusį lytinį potraukį, vaginos sausumą. Būtina paminėti, kad nepatartina šiuos augalus vartoti nėščioms ir maitinančioms moterims.

Žalioji arbata

Keli tyrimai patvirtino, kad žalioji arbata gali sumažinti auglių formavimąsi ir moterų krūties vėžio riziką. Pirminiai tyrimai leidžia manyti, kad žaliojoje arbatoje esantys flavanoidai sumažina kelių rūšių vėžio (tarp jų ir prostatos, tiesiosios žarnos bei skrandžio) riziką.

Japonai atliko tyrimą, kuriuo siekė išsiaiškinti, ar žalioji arbata gali apsaugoti nuo krūties vėžio. Paaiškėjo, kad moterims, kurios gėrė daugiau žaliosios arbatos, rečiau išsivystydavo augliai. 7-erius metus vykusių tyrimų metu nustatyta, kad I ar II vėžio stadija sirgusios moterys, kurios kasdien išgerdavo 5 ar daugiau puodelių žaliosios arbatos, maždaug dvigubai rečiau vėl susirgdavo vėžiu nei tos, kurios išgerdavo 4 puodelius ar mažiau.

Ciberžolė

Ciberžolė gali būti naudinga krūtims, nes pasižymi priešuždegiminiu ir anti-kancerogeniniu poveikiais. Apie gydomąsias ciberžolės savybes žinojo dar senovės indai; jos poveikis aprašytas Ajurvedos tekstuose.

Neseniai atlikti tyrimai su pelėmis parodė, kad ciberžolė sulėtino krūties vėžio išplitimą į plaučius ir kitus organus. Dar kitais tyrimais įrodyta, kad ciberžolė gali būti naudinga kovoje su daugeliu lytiškai plintančių ligų, tarp jų ir chlamidioze bei gonorėja.

Jei norite, kad jūsų krūtys būtų sveikos, į savo valgiaraštį įtraukite ne tik šių augalų, bet ir vitaminų. Pavyzdžiui, vitaminas A (betakarotinas) yra naudingas krūtims ir gali apsaugoti nuo krūties vėžio. Be to, jis veiksmingas kovoje su fibrocistine krūtų liga.

Jodas, kurio gausu jūros augaluose - dar viena medžiaga, kuri, kaip įrodyta, pristabdo fibrocistinės krūtų ligos progresavimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)