Reljefiniai raumenys, puošnūs ūsai, kerintis bosas – visa tai yra lytinio hormono testosterono, priklausančio androgenų grupei, veiklos rezultatas. Bet štai paradoksas: jėgos ir vyriškumo hormonas pasižymi kaprizingu moterišku charakteriu. Reikia tik šiek tiek pasinervinti, pasirguliuoti, pabadauti ir jo lygis kraujyje sumažėja. O toks hormono trūkumas sukelia jėgų sumažėjimą, svorio augimą, nevaisingumą, nesėkmes intymiame gyvenime.

Kaip susigrąžinti ankstesnę galią? Yra keletas visai nesudėtingų būdų. Pavyzdžiui, atkreipti dėmesį į saugius fitohormonus, kurių esama augalinės kilmės maiste arba į vertingas aminorūgštis, kurių gausu gyvuliniuose maisto produktuose.

Vartokite po valgomąjį šaukštą apdžiūvusių avižų tris kartus per dieną. Galima palaukti, kol žali grūdai (bet ne dribsniai!) sudygs, padėjus juos tarp 4-6 sluoksniais perlenktos drėgnos marlės. Arba, jei stinga kantrybės, iš karto įsigykite daigintų avižų arba iš jų paruošto žalių avižų ekstrakto.

JAV mokslininkai atliko eksperimentą, atrinkę 20 vyrų su mažesniu už normalų testosterono kiekiu ir nurodė jiems kasdien suvartoti po 300 mg avižų ekstrakto. Po 3 savaičių visų eksperimento dalyvių testosterono kiekis kraujyje buvo pakilęs, o seksualinis aktyvumas padidėjo 54 procentais.

Prieš naktį suvalgykite 8-10 riešutų. Juose gausu aminorūgšties, vadinamos L-argininu ir būtinos testosterono gamybai. O neseniai paaiškėjo, kad ši aminorūgštis būtina ne tik testosteronui gaminti.

Hjūstono medicinos centro (JAV) urologai 9 savaites stebėjo savanorius tyrimo dalyvius, kurie vartojo po 500-1000 mg L-arginino per dieną. „Bandomoji“ aminorūgštis padidino azoto oksido – medžiagos, pagerinančios kraujo pritekėjimą į lytinio organo akytkūnį ir užtikrinančio „plieninę erekciją“ – išskyrimą.

Būtina L-arginino paros norma yra saujelėje migdolų, žemės, lazdyno riešutų, saulėgrąžos sėklų, pusėje puodelio virtų pupų, lęšių ar sojos pupelių.

Maistą ruoškite su augaliniu aliejumi. Jame yra mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurias organizmas naudoja kaip testosterono sintezės pagrindą. Kad hormonų gamyba nesutriktų, racione turi būti apie 30 proc. augalinių riebalų.

Apribokite mėsos vartojimą ir nepamirškite saldumynų. Gyvulinių baltymų perteklius ir angliavandenių trūkumas slopina testosterono susidarymą. Mokslininkai apskaičiavo optimalią baltyminio maisto dalį tikro vyri racione – 16 proc. visos dienos kalorijų suvartojimo normos. Beje, paukštiena ir žuvis yra labiau priimtinos nei jautiena, aviena ar kiauliena.

Jei esate sėdinčiojo fronto darbuotojas, o jūsų svoris yra apie 80 kg, per dieną išnaudojate 2900 kilokalorijų, tuomet jums visiškai pakanka 150 g gyvulinių baltymų per dieną (2 vištos krūtinėlės arba 200 g konservuoto tuno).

Nepamirškite dienos viduryje užkąsti. Kad testosterono gamyba neužstrigtų, vyro organizmui reikalingas nepertraukiamas mitybinių medžiagų ir kalorijų tiekimas. Įpročiu tapęs maisto atsisakymas dienos metu ar važinėjimas po miestą be galimybės pasistiprinti, sukelia staigų hormonų atsargų sumažėjimą.

Puikus pavyzdys – anglai džentelmenai, kurie tvirtina, jog penki valgymai per dieną griežtai nustatytomis valandomis yra gyvybiškai būtina kiekvieno žmogaus teisė. Be pietų pertraukos darbas D.Britanijos biuruose pristabdomas per pirmuosius priešpiečius, kurį mūsų dienotvarkėje turėtų atitikti antrieji pusryčiai.

Atsisakykite alkoholio. Etilo spiritas slopina testosterono sintezę. Norint patvirtinti šį faktą, netgi nereikia nustatinėti hormonų koncentracijos – pakanka stebėti erekciją. Dėl to nepiktnaudžiaukite alkoholiu.

Jei turite viršsvorio, apribokite kalorijas. Riebalų perteklius organizme laikui bėgant gali paversti vyrą į belytę būtybę. Jei jūsų svoris už idealų didesnis 30 procentų, endokrininė sistema pristabdo testosterono gamybą ir didina moteriškų hormonų išskyrimą. O veikiant šiems hormonams, vyro figūra pradeda moteriškėti. Medikai tokį virsmą vadina feminizacija (lot. „femina“ - moteris).

Norint išvengti hormonų disbalanso, kovokite su nereikalingais kilogramais. Tiesa, yra vienas kabliukas: norint staigaus svorio sumažėjimo, raciono kaloringumo negalima mažinti daugiau nei 15 procentų. Leidžiama riba – 1 kg per savaitę.

Griežtus apribojimus organizmas suvokia kaip signalą, kad artėja „badmetis“, todėl laukdamas blogesnės ateities, stipriai sumažina testosterono išskyrimą. O testosterono lygio sumažėjimas mažina riebalų deginimo efektyvumą. Todėl labai intensyvios pastangos mažinti svorį atsimuš į stiprų endokrininės sistemos pasipriešinimą. Taigi lieknėkite pamažu.

Įvertinkite biologinį ritmą. Maksimalus testosterono kiekis išskiriamas 7 valandą ryte, o žemiausias jo koncentracijos taškas pasiekiamas 8 valandą vakare. Tinkamiausias paros laikas, siekiantiems seksualinių rekordų – nuo 6 iki 8 val. ryte ir nuo 10 iki 14 val. dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją