Sausa oda - trapi, plona, linkusi šerpetoti, gana jautri, greitai reaguoja į šilumą, šaltį, saulę, vėją, cigarečių dūmus ir kitus aplinkos veiksnius. Kai oda sausa, ir raukšlių atsiranda greičiau.

Sausai odai dažniausiai trūksta ne tik drėgmės, bet ir riebalų, todėl jai reikalingas nuolatinis drėkinimas bei maitinimas.

Paprastai rūpesčių, sukeltų odos sausumo, padaugėja dėl dažnų temperatūros svyravimų, drėgmės, centrinio šildymo. Dėl šių nepalankių veiksnių oda dar labiau džiūsta, ima pleiskanoti, pradeda perštėti, niežėti, nyksta poodinis sluoksnis.

Tokios odos jokiu būdu negalima prausti muilu! Jautrią ir sausą odą turintys žmonės turėtų rinktis švelnią, alergijos nesukeliančią kosmetiką.

Yra labai daug bekvapių, bespalvių kūno priežiūros priemonių, kurių pagrindas (baltasis vazelinas, parafinas) mažai kelia alergiją. Kai kurių kremų sudėtyje yra ne tik minkštinamųjų medžiagų, bet ir karbamido (šlapalo). Jis išlaiko odos drėgmę, neleidžia jai išdžiūti, mažina uždegimus, todėl tinka sausai, šerpetojančiai, alergiškai odai prižiūrėti.

Kai oda yra sudirgusi, sausa, pleiskanojanti, reikėtų kreiptis į odos specialistą. Jis nustatys priežastį ir paskirs individualų gydymą.

Paprastai pavasarį paūmėja seborėjinis dermatitas. Tokiais atvejais skiriama silpnų kostikosteroidų. Tačiau vaistų tepti ant odos galima ne ilgiau kaip savaitę, o pagerėjus odos būklei, po 3-4 dienų, pradėti naudoti minkštinamuosius maitinamuosius kremus.

Naudingi ir vitaminai, ypač E, B grupės, tačiau jie tik iš dalies pagerina ligos eigą. Lemiamą vaidmenį atlieka tinkamai parinkti kremai, tepalai. Teigiamą poveikį turi stresų vengimas, pakankamas miegas.