Ir dar: “Norint apsisaugoti nuo nuospaudų, reikia bent dukart per savaitę plauti kojas šiltame vandeny su muilu ir nešioti patogius batus. Daugelis moterų nešioja labai mažus batus, manydamos, kad maža koja yra grakštumo ir elegancijos pažymys. Tačiau labai apsirinka.

Per maži batai eiseną padaro nenatūralią, o per daug trumpa ir jau tuo pačiu plati koja visai neelegantiškai atrodo. Patogus batas yra pagrindinė sąlyga, jei norime gražiai ir grakščiai atrodyti.”

Ką čia bepridursi? Na, nebent, kad kojas reikia plauti dažniau ir prižiūrėti kruopščiau.

"Faktas, kad skirtingu metų laiku ir progomis avime skirtingą avalynę. Na, neslidinėjame atlasiniais bateliais po gruodą. Smagu stebėti mados tendencijas ir savo garderobą papildyti bateliais iš naujos avalynės kolekcijos. Bet kai tave peni kojos, aukščiau už madą, stilių ir grožį tampa apavo patogumas. Patogi avalynė - sveikos kojos. Deja, daugelis žmonių kojomis rūpinasi paskiausiai. Ir labai klysta. Švininės kojos, nuolatinės nuospaudos, suragėjusi pėdų oda, išsišovęs didžiojo piršto “kauliukas” dažnai signalizuoja, kad žmogus avi netinkamą apavą", - sako sostinės grožio salono “Frida” manikiūrininkė-pedikiūrininkė Inga Ivanickaitė-Genčiuvienė.

Susiruošėte į parduotuvę pirkti batų? Pirmiausiai derėtų susitaikyti su mintimi, kad ne visoms tinka krištolinė pelenės kurpaitė.

"Visada matuokitės batus atsistoję, kadangi tokioje pozoje pėda visuomet platesnė nei sėdint. Batus geriausia pirkti į pavakarę, nes tada koja būna kiek patinusi - išvengsite rizikos nusipirkti per mažus batus.

Rinkdamiesi batus nepamirškite svarbiausios taisyklės: batai turi prisitaikyti prie pėdos, o ne pėda taikytis prie bato, todėl rinkitės tuos, kurie labiausiai atitinka jūsų pėdos formą. Pasimatuoti reikia ne tik savo dydžio batus, bet ir dydžiu mažesnius bei didesnius. Batus ne tik pasimatuokite, bet ir apsiavę jais (abiem!) pasivaikščiokite parduotuvėje po matavimuisi skirtą zoną.

Batai per siauri? Nepirkite jų. Nesitikėkite, kad prasitampys. Prasitampo tik itin geros odos batai, ir tai ne visada. Dažniausiai per ankšti batai deformuojasi, o lengviausios kankinimosi pasekmės yra pūslės ir nuospaudos. Jei pėdos plotis ir dydis neatitinka standartinės avalynės, užsisakinėkite ortopedinę avalynę - pagamins sveikus batus.

Luca Luca, 2010 pavasario vasaros kolekcija
Kaip moteris moterims patariu nenešioti avalynės aukštesne nei 4-5 centimetrų pakulne. Aukštakulniai - apkrova ne tik pėdai, bet ir nugarai, keliams, blauzdoms. Nereiktų pernelyg žavėtis modelių eisena, nes kad ir lengvai žengdamos neanatomiškai aukšta 10-15 centimetrų pakulne, jos šiek tiek šleivoja. Kasdieniame gyvenime lygiagretus kojų statymas yra nereikalingas, o žiūrint iš šalies - dar ir juokingas. Jei jau ypatinga proga negalit išsiversti be aukštakulnių, sunkią pėdos dalią kiek palengvins vis populiarėjantys gelio įdėklai - pagalvėlės", - sako I. Ivanickaitė-Genčiuvienė.

Kokie yra kokybiškos avalynės bruožai? Gera avalynė yra natūralios odos, turi gerą ventiliaciją, yra minkšta ir lengva, palaiko nuolatinį pėdos mikroklimatą. Jei avalynė neatitinka higienos reikalavimų, susikaupęs prakaitas dirgina odą, iššunta tarpupirščiai, oda ragėja, greičiau “pasigausit” grybelį. Netinkamų batų pasekmės dažnai pakenkia visam organizmui: susilpnėja pėdos raumenys, pakinta sąnariai, skauda ne tik sprandą, nugarą, bet ir galvą.

Idealu, jei apavas kasdien keičiamas bent tris kartus. Kai tai neįmanoma, pasinaudokite visomis progomis pavaikščioti basomis.
Pradėkime rūpintis savo kojomis nuo kokybiškos ir tinkamos avalynės.