Surengtame eksperimente dalyvavo 57 pacientai, norintys sumažinti savo svorį. Jiems buvo pateikta užduotis – per 16 savaičių numesti 7,25 kg. Vienai grupei dalyvių buvo galima laimėti piniginius prizus, kuriuos jie gautų tik tokiu atveju, jeigu įvykdys iš anksto parengtą svorio mažinimo planą.

Antrosios grupės dalyviai privalėjo įnešti nustatytą pinigų sumą, kuri mažėtų, jeigu jie per lėtai mestų svorį, o pinigai augtų, jeigu planas būtų vykdomas greičiau. Eksperimento dalyviai liesėjo be jokių nesklandumų ar baudų.

Eksperimento pabaigoje materialinį paskatinimą turinčioje grupėje užsibrėžtą tikslą pasiekė apytiksliai pusė dalyvių. Kitoje grupėje tokį rezultatą pasiekė tik 10 procentų dalyvių. Eksperimento eigoje gaunantys prizus dalyviai uždirbo apytiksliai 273 dolerius, o rizikuojantys savo įdėtais pinigais – 378 dolerius.

Praėjus septyniems mėnesiams po eksperimento, visi dalyviai, gavę piniginius apdovanojimus, iš naujo priaugo svorio, tačiau jie svėrė mažiau, negu prieš dalyvaudami eksperimente. Mokslininkai spėja, kad greitas apdovanojimas už numestus kilogramus yra labiau veiksmingas motyvacinis faktorius, negu siūlomas sveikatos pagerėjimas, kuris bus pastebimas tik tolimoje ateityje.

Priminsime, kad JAV Alabamos valstijoje jau praktikuojamos panašios priemonės – žmonėms, turintiems antsvorį, kas mėnesį išskaičiuojama dalis atlyginimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją