Kalis yra svarbus kraujospūdžio reguliavimo procesams organizme, kartu su natriu būtinas vandens kiekio ląstelėse palaikymui. Kalis reikalingas valingiems skeleto raumenų sutraukimams ir nevalingiems širdies raumens ir virškinamojo trakto raumenų susitraukimams.

Kalis reguliuoja nervinio impulso perdavimą, energijos gamybai iš baltymų, riebalų ir angliavandenių medžiagų apykaitos metu. Kalis slopina laisvųjų radikalų neigiamą poveikį ląstelėm, mažina trombų susidarymą arterijose. Kalis netiesiogiai veikia kraujagyslių sienelę, mažindamas aterosklerozės formavimasi.

Kalio apykaita ir pusiausvyra


Inkstai yra pagrindinis kalio pusiausvyrą palaikantis organas. Jie išskiria 80% kalio pertekliaus. Todėl, net ir nedaug sutrikus kalio išskyrimui pro inkstus, greitai vystosi kalio pusiausvyros sutrikimai. Labai svarbi yra kalio pusiausvyra tarp ląstelių vidaus ir išorės. Jai sutrikus, sutrinka įvairūs procesai, vykstantys ląstelėje.


Minimalus kalio poreikis per dieną yra 1,6 - 2,0 g. Su maistu gaunamas kalio kiekis labai priklauso nuo mitybos bei amžiaus. 15 - 20 m. žmonės jo suvartoja per 3,4 g, miestiečiai ir pagyvenę žmonės - 2,5 g ir mažiau. Rekomenduojama kalio koncentracija serume suaugusiesiems yra 3,6-5,0 mmol/l, vaikams - 3,2-5,4 mmol/l

Pagrindinis kalio šaltinis - švieži ir džiovinti vaisiai, šviežios daržovės, pienas, mėsa. Maiste yra kalio fosfato, citrato ir acetato. Daugiausia kalio yra džiovintose figose, jūros dumbliuose, Taip pat nemažai jo yra džiovintuose vaisiuose (datulėse, slyvose), riešutuose, avokadose, grūdų sėlenose, kviečių daiguose, pupelėse).

Deja, dažniausiai su maistu gaunamo kalio nepakanka, ypač kai sergama širdies ir kraujagyslių ligomis (arterine hipertenzija, širdies ritmo sutrikimais, lėtiniu širdies nepakankamumu), cukriniu diabetu, vyresnio amžiaus žmonėms, nes jiems kalio paros dozė rekomenduojama ženkliai didesnė, nei galime suvartoti su maistu. 


Tuomet vystosi kalio trūkumas - hipokalemija. Esant nedideliam kalio trūkumui vargina bendras silpnumas ir nuovargis, pacientai skundžiasi dažnu širdies plakimu, užkietėjusiais viduriais, raumenų silpnumu, kojų mėšlungiu. Atsiranda nuotaikos pakitimai.


Didesnis kalio trukumas sukelia pavojingus širdies ritmo sutrikimus, gali padidėti kraujospūdis. gali būti pažeidžiami inkstai, pasireikšti nervų sistemos sutrikimai, depresija. Atsiranda pykinimas, vėmimas.

Kalio trūkumo priežastys

• nepakankamas suvartojimas (alkoholizmas, nervinė anoreksija, griežta dieta ir kt.);


• padidėjęs išsiskyrimas pro inkstus (mineralokortikoidų perteklius, diuretikai ir kt.);


• padidėjęs išsiskyrimas iš virškinamojo trakto (vėmimas, viduriavimas);


• padidėjęs išsiskyrimas su prakaitu. Vasarą, kuomet gausiai prakaituojama, netenkama nemažai mikroelementų, ypatingai kalio. Todėl vasarą kyla didesnis arterinės hipertenzijos pavojus. Norint sumažinti kalio netekimą ir išvengti kraujospūdžio padidėjimo, rekomenduojama mažinti vartojamos valgomosios druskos kiekį.

Jeigu natris, kurio yra valgomojoje druskoje, skatina hipertenzijos vystymąsi, tai jo „giminaitis" kalis, atvirkščiai - būtinas normaliai širdies veiklai. Be to, vasara rekomenduojama valgyti daugiau nei kitu metų laiku kalio turinčių maisto produktų.

Užsitęsusi hipokalemija ypatingai pavojinga žmonėms, jau turintiems širdies problemų:


• sergantiems hipertenzija. Ypatingai didesnę rizika turi žmonės, kurie valgo sūrų maistą ir mažai kalio turinčio maisto.


• sergantiems širdies nepakankamumų, net ir nedidelis kalio trūkumas labai pavojingas.


• sergantiems išemine liga, dėl kalio trūkumo gali kilti nesavalaikiai širdies raumens susitraukimai, gali pavojingai sutrikti širdies ritmas.

Viena dažniausių hipokalemijos priežasčių - gydymas šlapimo išsiskyrimą skatinančiais vaistais, kurie labia dažnai skiriami gydant šias širdies ligas. Hipokalemija nustatoma 20-50 proc. pacientų, vartojusių diuretikų.

Kalio trūkumą galima papildyti vartojant maisto papildus, turinčius kalio. Kai trūksta kalio, nereikia pamiršti papildomai vartoti ir magnio, kuris būtinas visaverčiam kalio pasisavinimui žmogaus organizme.