Buvusi manekenė Aistė Jasaitytė, konsultuojanti turinčius valgymo sutrikimų, pasakoja, kad tėvai retai domisi, kaip ir kada maitinasi jų vaikai, o nelauktai jiems sustambėjus arba atsiradus valgymo sutrikimų bei sveikatos problemų, stebisi, kada mano vaikas spėjo tapti storuliuku. O vaikas jaučiasi kaltas, nes nesupranta, ką jis padarė ne taip. Jis pradeda menkiau save vertinti, nepasitikėti savimi, visą savo dėmesį sutelkia į tai, kaip jis atrodo, o ne ką daro.

Ypač jautriai į antsvorį reaguoja paaugliai. Šiuo augimo laikotarpiu jie yra pažeidžiamiausi, nes dėl hormonų pokyčių mergaičių kūno formos moteriškėja, apvalėja. Tai nepraslysta pro bendraamžių akis – viršsvorio turinčius paauglius jie palydi pašaipomis ir užgauliojimais. Jų sukeltos vidinės, emocinės problemos ir kompleksai dažniausiai ir iššaukia tokius valgymo sutrikimus kaip nervinė bulimija ar nervinė anoreksija.

Tuo tarpu menkai ir netinkamai maitindamasis žmogus netenka energijos ir gyvenimo džiaugsmo, pradeda šalintis kitų žmonių. Be to, A. Jasaitytė atkreipia dėmesį, kad valgymo sutrikimai nėra būdingi tik merginoms. Jais skundžiasi ir vaikinai.

Vien kalbėti neužtenka

A. Jasaitytė neslepia, kad paauglystėje ir dirbdama manekene taip pat nerimavo dėl savo svorio, nors visada buvo liekna: „Suprantu, ką merginos išgyvena, nes ir pati būdama paauglė nuolat jaudinausi dėl svorio, bijojau, kad tik neatsirastų papildomi centimetrai aplink juosmenį, kamantinėjau brolį, ar esu pakankamai liekna. Tačiau supratau, kad gyvenimas netenka jokios prasmės, jei nuolat galvoji apie pilvą“.

Galbūt todėl ji ypač stengiasi padėti paaugliams, lankydama juos mokyklose, dalyvaudama įvairiuose projektuose. A. Jasaitytė su entuziazmu palaiko ir Panevėžio apskrities mokyklose vykstantį projektą „Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo ugdymas mokyklose“, kurį kartu įgyvendina Švietimo ir mokslo bei Sveikatos ministerijos su maisto bendrove „Kraft Foods Lietuva“.

Tai viena pirmųjų tokių iniciatyvų šalies mokyklose, kai stengiamasi formuoti praktinius vaikų įgūdžius, kad sveika mityba taptų tokiu pat savaime suprantamu dalyku, kaip ir pamokų ruošimas. „Tik kalbėti apie tai, kaip svarbu maitintis sveikai, tikrai neužtenka. Todėl labai džiaugiuosi, kad mokytojai, kurie vaikams padeda ne tik pažinti pasaulį, bet ir prisideda prie jų asmenybės formavimosi, moko juos ir sveikai gyventi. Juk tai yra ne ką mažiau svarbu nei mokėti rašyti ar skaityti“ , - įsitikinusi A. Jasaitytė.

Pašnekovė tiki, kad šis projektas suteiks vaikams tai, ko jie neretai pasigenda savo šeimose – svarbiausias žinias ir įgūdžius kaip reikia sveikai maitintis, kad būtum sveikas, energingas ir besidžiaugiantis pilnaverčiu gyvenimu. Juk kai kuriose šeimose tėvai ne tik neskatina vaikų tinkamai maitintis, bet ir užkrečia savo pavyzdžiu, valgydami nesaikingai arba atvirkščiai - laikydamiesi griežtų dietų.

Pasak A. Jasaitytės, jie pamiršta, kad vaikai, ypač mažiausieji, ima pavyzdį iš suaugusiųjų: „Žinau tokį atvejį, kai moteris, kuri nusprendė kreiptis pagalbos tik tuomet, kai pastebėjo, kad ją mėgdžioja 3 metų dukrytė. Ji matė, kad pavalgiusi mama eina į tualetą ir kiša pirštus į burną. Kai ir mažoji pradėjo taip elgtis, motina išsigando ir nusprendė gydytis“.

Todėl moteris siūlo į mokyklose vykstančias sveikos mitybos skatinimo iniciatyvas įtraukti ir tėvus. Juos mokytojai galėtų kviesti į bendrus susirinkimus, sveikam gyvenimo būdui skirtus renginius, užklasinę vaikų veiklą. „Ruošdami maistą kartu, mėgaudamiesi juo kartu ir bendraudami, jie daugiau skirs dėmesio vienas kitam bei girdės vienas kitą“, - įsitikinusi Aistė.

Kviečia džiaugtis savo kūnu

A.Jasaitytė atkreipia dėmesį, kad visus šiuos mokslo metus Panevėžio krašto mokyklose šurmuliavęs projektas buvo skirtas 6-7 mokiniams. Ji mano, kad tokio amžiaus vaikams yra ypač svarbu padėti susitaikyti su būsimais kūno pokyčiais, paskatinti rinktis ne alinančias dietas, o sveiką mitybą. Tuo labiau, kad tinkama mityba padeda ne tik palaipsniui sureguliuoti svorį, bet leidžia ir toliau mėgautis pilnaverčiu kokybišku gyvenimu.

Be to, sveika mityba - tai ne tik vaisiai, daržovės ar salotos. Pasak pašnekovės, svarbu valgyti nedidelėmis porcijomis reguliariai kas 3-4 valandas, ir kuo įvairesnį maistą. Buvusi manekenė prisipažįsta, kad kartais ir pati neatsispiria pagundai paskanauti keptų bulvyčių, neatsisako ir desertų, nes svarbiausia yra valgyti reguliariai ir su meile sau.

Paskatinti žmones tinkamai maitintis Aistė kartu su bendraminčiais žada ir gegužės 6-ąją, minėdama Tarptautinę dieną be dietų. Dažnai drastiškomis priemonėmis siūlydamos kovoti su tikru ar tariamu antsvoriu, dietos iššaukia nemažai problemų ir susirgimų. Todėl kviesdama paminėti „Dieną be dietų“ A. Jasaitytė labiausiai akcentuoja meilę sau, asmenines žmogaus savybes, galimybes pasireikšti per mėgstamą veiklą, o ne išvaizdos vertinimą.

Šia tema kalbės ir jos inicijuota fotoparoda „Mylėk save“: „Noriu parodyti, kad daug Lietuvos žinomų charizmatiškų asmenybių neatitinka standarto 90-60-90, tačiau tai nesutrukdė joms tapti tuo, kuo yra, – pripažintais ir mylimais žmonėmis“, - tikina pašnekovė.

Paminėti šią dieną moteris kviečia ir šeimas, kartu ruošiant maistą ir mėgaujantis juo. Pasak Aistės, maistas turėtų būti ruošiamas su meile, neskubant ir džiaugiantis buvimu kartu: „Juk maistas - tai energijos šaltinis, meilės sau bei vienas kitam parodymas ir vienas iš sveikatos garantų“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją