Atsako Vilniaus Antakalnio poliklinikos vaikų ligų gydytoja Nijolė Saniukienė:

Dažniausiai raudonuke serga vaikai nuo vienerių iki septynerių metų. Tačiau raudonuke apsikrečia ir nesirgę paaugliai ar suaugusieji. Liga ypač pavojinga nėščioms moterims (jei jos nesirgo), nes gali pažeisti besiformuojančius vaisiaus organus.

Raudonukė - tai ūminė infekcinė liga, kuria užsikrečiama nuo sergančiojo. Ligą sukelia virusas, plintantis oru kalbant, čiaudint ar kosint, kai į sveiko žmogaus viršutinius kvėpavimo takus patekęs sukėlėjas su krauju išplinta po visą organizmą. Pirmieji ligos požymiai pasirodo po 14- 24 dienų nuo užsikrėtimo. Po to atsiradęs bėrimas trunka 2-3 dienas, o jam išnykus, oda nepleiskanoja ir nepalieka randų ar kokių nors dėmių. Kartą susirgus raudonuke, ji nebesikartoja.

Pastebėjus, kad vaiką išbėrė, nedelsiant reikia kreiptis į gydytoją. Raudonukė gydoma namie pagal gydytojo nurodymus ir vaikai nesunkiai pasveiksta. Specifinio šios ligos gydymo nėra - gydymas simptominis. Pavyzdžiui, jei yra akių junginės uždegimas, skiriama lašų į akis, jei pakyla aukšta temperatūra, duodama vaistų nuo temperatūros, jei yra bakterinės infekcijos pavojus, skiriama antibiotikų.

Ligos pradžioje geriausia kelias dienas gulėti lovoje, gerti daug skysčių, vartoti vitaminų, o po kiekvieno valgio burną skalauti ramunėlių nuoviru.

Jei po kelių dienų būklė negerėja, o atvirkščiai - pakyla aukšta temperatūra, atsiranda galvos, sąnarių skausmų, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją, nes greičiausiai liga komplikavosi.

Vaikui pasveikus, geriau savaitę jo neleisti į darželį ar mokyklą. Vaikai nuo raudonukės skiepijami kombinuotu gyvuoju virusų skiepu, kuris efektyviai apsaugo nuo šios ligos. Dabar rekomenduojama skiepyti ir 14-15 metų vaikus. Moterims, kurios planuoja turėti vaikų, reikėtų pasitikrinti, ar yra susidaręs imunitetas raudonukei. Jis nustatomas, atlikus kraujo tyrimą. Jei imuniteto nėra ar jis nepakankamas, reikėtų pasiskiepyti.