Britų ir amerikiečių mokslininkai daro išvadą, kad palyginti su optimaliais vitamino D kiekiais, tie asmenys, kurių vitamino D kiekiai buvo mažiausi, turėjo dukart didesnę tikimybę susirgti senatvine silpnaprotyste.

D yra vienas geriausiai ištirtų vitaminų, ir moksliškai pagrįsta daug jo vertingų savybių sveikatai, praneša nutraingredients.com.

Suaugusių žmonių vitamino D trūkumas siejamas su osteoporoze, kaulų lūžiais, kaulų ir raumenų nykimu, imuniteto, infekcinėmis ir širdies kraujagyslių ligomis. Taip pat esama duomenų, kad šis vitaminas gali sumažinti tikimybę susirgti tam tikros rūšies vėžiu ir pirmojo tipo diabetu.

Vitaminą D sintetina žmogaus oda, veikiama ultravioletinių spindulių, taip pat jo gaunama su žuvimi ir kitu šiuo vitaminu praturtintu maistu. Vyresniojo amžiaus žmonėms yra didesnė rizika patirti vitamino D nepakankamumą, kadangi su amžiumi mažėja odos sugebėjimas sintetinti vitaminą D.

Tyrime dalyvavo 708 vyrai ir 1058 moterys, jo rezultatus netrukus paskelbs žurnalas „Journal of Geriatric Psychology and Neurology“. Mokslininkai stebėjo, kiek tiriamųjų kraujyje esama 25-hidroksivitamino D [25(OH)D] , o silpnaprotystė buvo nustatoma pagal įprastinį testą. Buvo atsižvelgta į tiriamųjų amžių, lytį, išsilavinimą ir rasę.

Tyrimo laikotarpiu silpnaprotystė išsivystė kiek daugiau nei 200 žmonių.

Tyrimo rezultatai parodė, kad normalią psichinę sveikatą išlaikę asmenys turėjo didesnius 25(OH)D kiekius palyginti su tais, kam išsivystė silpnaprotystė.

Mokslininkai pažymi, jog šio tyrimo modelis neleidžia teigti, jog būtent 25(OH)D nepakankamumas iš tikrųjų lemia senatvinę silpnaprotystę, tačiau kartu teigia, jog šie rezultatai prisideda prie tų duomenų, kurie patvirtina „anksčiau nežinotą vitamino D vaidmenį smegenų vystymuisi ir neuroapsaugai“.

Mokslininkai daro išvadą, jog reikia atlikti daugiau tyrimų, ar vitamino D papildai išlaidų požiūriu yra vertingas ir saugus būdas sumažinti senatvinės silpnaprotystės tikimybę visame pasaulyje daugėjant senų žmonių,

Didžiosios Britanijos Alzheimerio draugijos duomenimis, senatvine silpnaprotyste Jungtinėje Karalystėje serga 700000 žmonių ir manoma, kad iki 2025 metų šis skaičius išaugs iki 1 milijono. Du trečdaliai sergančiųjų yra moterys, o ši liga yra maždaug 60 tūkstančių mirčių per metus priežastis. Laikoma, kad senatvinė silpnaprotystė Jungtinei Karalystei kasmet kainuoja per 17 milijardų svarų.

Šaltinis
Savigydos pramonės asociacija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)