Turbūt ne visada. Kaip niūrią ir tamsią žiemos dieną apima nenumaldomas šviesos noras, taip ir ligos akivaizdoje dažnai apima noras padėti ir palengvinti ligonio dalią, kad jis jaustųsi saugus ir mylimas.

Pataria Gydytoja endokrinologė, Vilniaus universitetas, Karoliniškių poliklinika Lina Zabulienė.

Ar tai lengva? Tikrai ne, bet net ir sunkiausią tikslą galima pasiekti, jei tikrai to norime. Jei mūsų mintys bus teigiamos, jei pasitikėsime savimi, savo žiniomis apie ligą ir įstengsime suvokti savo artimo poreikius - sugebėsime ištiesti pagalbos ranką ir bendromis jėgomis nugalėsime jo baimes. Sveikata - neįkainojama, kaip ir pats žmogus, o mokėjimas palaikyti vieni kitus - yra vertybė.

Keletas priminimų, kuriuos turėtumėte žinoti, jei Jūsų šeimoje yra sergančiųjų diabetu.

Cukrinis diabetas - neužkrečiama medžiagų apykaitos sutrikimo liga, kuri trunka visą žmogaus gyvenimą nuo jos nustatymo dienos. Jei taip atsitinka, sergantysis turi laikytis tam tikrų taisyklių - koreguoti mitybos įpročius, didinti fizinį aktyvumą, jei reikia, nuolat vartoti vaistus, tačiau jis visuomet lieka Jūsų šeimos visaverčiu ir aktyviu nariu ir netampa “porcelianiniu kiaušiniu”, kurį reikia akylai saugoti nuo sudužimo ar izoliuoti nuo įprastos mėgiamos veiklos.

Bus smagu ir malonu Jūsų artimajam, jei pakoreguosite visos šeimos mitybą ir visi kartu valgysite panašų maistą, nes sergančiojo diabetu maistas yra ir visavertis, ir skanus. Viskas priklauso nuo žinių apie tai ir šeimininkės sumanumo. Džiugins ir tai, jei kasdien nors 30 min. kartu išeisite pasivaikščioti, pasportuoti ar kitaip aktyviai praleisite laiką.

Sergant diabetu labai svarbi yra savikontrolė, t.y. gliukozės (cukraus) tikrinimas namuose. Skatinkite tai, net jei gliukozės tyrimų rezultatai nedžiugina. Prisiminkite, kad labai dažnai pastovus gliukozės stebėjimas žmogui vis primena, kad esi ligonis, o blogi rezultatai gali sukelti nusivylimo gydymu ir savimi bei bejėgiškumo jausmą.

Todėl kartas nuo karto žvilgtelkite į diabeto dienyną, tarsi į vaikų pasiekimų knygelę ir kartu spręskite, kaip galite pagerinti rezultatus. Tai leis pasidalinti sėkme, nesekmėmis ir atsakomybe. Jei gliukozė nevalgius keletą dienų yra didesnė nei 6,7 mmol/l, o po valgio daugiau nei 8,9 mmol/l ir negalite jos pakoreguoti savo jėgomis - galbūt jau laikas prašyti gydytojo pagalbos. Dar vienas tyrimas, parodantis gydymo efektyvumą, yra glikozilintas hemoglobinas (ilgalaikis trijų mėnesių gliukozės kontrolės žymuo), kuris turėtų būti mažesnis nei 7 proc. Sergantysis turėtų atlikti jį kas tris mėnesius.

Opia problema išlieka medikamentų vartojimas. Jei vaistų paskyrė gydytojas, juos reikia vartoti taip, kaip rekomenduota, nes savivalė ar ne medikų patarimai gali pabloginti situaciją. Jei ruošiatės valgyti, priminkite, kad sergantysis suvartotų vaistus. Dauguma medikamentų diabetui gydyti vartojami nevalgius ar valgio metu vieną ar keletą kartų per dieną. Jei leidžiamas valgio insulinas (šiuo metu Lietuvoje dažniausia vartojami greito veikimo insulinai) pusryčių, pietų ar vakarienės dėl hipoglikemijos (mažo gliukozės kiekio kraujyje) grėsmės negalima uždelsti daugiau nei 15min. Taisyklingas gydymasis visuomet gerina tiek gyvenimo kokybę, tiek ir kiekybę.

Tad stabtelkime akimirkai, džiaukimės tuo, ką turime dabar, artimųjų buvimu šalia ir jų laimėjimais. Padėkime jiems savo žiniomis, kuo dažniau apsikabinkime, mylėkime vieni kitus, su viltimi ir gražiomis mintimis laukim kitos dienos, net jei sunku, o visų svarbiausia - būkime sveiki.