Apsilankymas pas urologus priešinės liaukos apžiūrai – nuolatinė anekdotų ir baisiausių pasakojimų rūkomajame tema. Tai, KAIP tai atliekama, pasakojama vyrų kompanijose po pauzės, prislopintai – žodžiu, emocijų dažniausiai daugiau nei sveiko proto. Ir tai suprantama, nors nekonstruktyvu.

Tai, kas brangiausia

Pagrindinė prostatos užduotis – žmonių giminės pratęsimas. Jos išskyros suteikia spermai skystą pavidalą, o spermatozoidams – galimybę judėti link tikslo. Be to, liauka gamina biologiškai aktyvias medžiagas, kurios skatina patį spermatogenezės procesą. Dar galima pridurti, kad prostata atsakinga už libido ir orgazmą – ir pasidaro akivaizdu, dėl ko vyrai ją vertina lyg antrą širdį.

„Vertina kaip antrą, o prižiūri labiau nei pirmą“, - atsidūsta kolega kardiologas. Ir štai paradoksas: toks nuolatinis dėmesys ne visada būna naudingas. Dėl tarp vyrų kilusio ažiotažo, kai kuriems žmonėms kyla noras iš prostatos uždirbti.

Dėl to kiekvienas vyras yra ne tik prostatito, bet ir tapimo sukčių auka rizikos zonoje.

Už ką mane?

Kartais priešinėje liaukoje gali kilti uždegimas. Ūmus uždegimas – situacija reta, reikalaujanti skubaus gydymo ligoninės sąlygomis. Kas kita – lėtinis prostatitas. Jis dažniausiai kyla dėl priešinės liaukos išskyrų susilaikymo – kaltas nereguliarus seksas, peršalimai ir sėdimas gyvenimo būdas.

Užsistovėjusioje spermoje puikiai jaučiasi bakterijos, o dėl jų vyksta lėtos eigos uždegiminis procesas. Paūmėjus procesui, vargina sunkumas pilvo apačioje, dažni bėgiojimai šlapintis, tirštos išskyros, kartais skausmai prostatos srityje, šiek tiek sumažėja libido.

Ar lėtinis prostatitas pavojingas? Gyvybei – ne, o vyrui – taip.

Sutrinka liaukos veikla, pamažu keičiasi jos audiniai, gali susiformuoti akmenys – kalcinatai. Ši liga pati savaime nesukelia impotencijos, bet jos simptomai nuolat erzina, o tai netiesiogiai gali susilpninti erekciją. Ne iki gali išgydyto prostatito pasekmės gali būti ir visai rimtos: abscesai, pielonefritas ir netgi priešinės liaukos sklerozė. Ir šiuo atveju, deja, teks konstatuoti reikšmingą vyriškos galios sumažėjimą.

Todėl pajutus grėsmingus simptomus, sąmoningas vyras skuba pas urologą. Ir čia kyla svarbi užduotis – patekti pas gerą mediką.

Deja, dažnai sutinkami specifiniai šios gerbtinos specialybės atstovai, kuriuos mes pavadinsime urologais-masažuotojais. Esmė tame, kad prostatos masažas – pagrindinis vaistas nuo lėtinio prostatito. Masažuojant galima „išjudinti“ liauką – pašalinti užsistovėjusias išskyras ir sugrąžinti normalią prostatos veiklą.

Metodika paprasta ir efektyvi, todėl atsirado ištisa šarlatanų klasė. Tokie „gydytojai“ lėtinį prostatitą nustato praktiškai kiekvienam pas juos pasitikrinti apsilankiusiam žmogui, o įbaugintus vyrus nukreipia gydytis (dažniausiai pas nekvalifikuotus asmenis).

Susidaro sudėtinga situacija: iš vienos pusės norėtųsi pas tokius nepatekti, bet kita vertus – visai tikėtina, kad jūs tikrai sergate lėtiniu prostatitu, o gydymo kursas yra reikalingas. Taigi padėsime jums atskirti „masažuotojus“ nuo kompetetingų, rimtų urologų. Laimei, tai įmanoma.

Atrask 6 skirtumus

„Urologas-masažuotojas“

Atliks digitalinį tyrimą ir remdamasis vien juo nustatys diagnozę „lėtinis prostatitas“.

Urologas-profesionalas

Įtars lėtinį prostatitą pagal digitalinio tyrimo rezultatus, bet diagnozei patikslinti atliks dubens organų ultragarsinį tyrimą arba transrektalinį ultragarsinį prostatos tyrimą. Ir taip vadinamą „trijų stiklinių testą“ – ypatingą šlapimo analizę, kuriai mėginiai imami prieš prostatos masažą ir po jo.

„Urologas-masažuotojas“

Pasiūlys kuo greičiau pradėti gydymą baugindamas potencijos sumažėjimu.

Urologas-profesionalas

Paaiškins, kad nors prostatitas ir gali nežymiai sumažinti libido, šios ligos įtaka impotencijai nėra esminė.

„ „Urologas-masažuotojas“

Prie masažo seansų pridės papildomą gydymą lazeriniu, kvantiniu arba ultragarso aparatu (kuris, savaime suprantama, yra tik pas jį vieną).

Urologas-profesionalas

Gali pasiūlyti novatoriškus gydymo metodus klinikinio tyrimo pavidalu, taip pat įspėdamas, kad šių metodų efektyvumas neįrodytas.

„ „Urologas-masažuotojas“

„Iš akies“ skirs gydymo antibiotikais kursą.

Urologas-profesionalas

Nurodys atlikti tyrimą dėl šlapimtakių infekcijos kad išsiaiškintų sukėlėją, o pagal sukėlėją skirs antibiotikus.

„ „Urologas-masažuotojas“

Be pagrindinio gydymo dar skirs vartoti biologiškai aktyvius maisto papildus, kurie turėtų gerinti neva „pašlijusią“ potenciją.

Urologas-profesionalas

Neapkraus paciento papildomais preparatais, ypač abejotino efektyvumo.

„ „Urologas-masažuotojas“

Po kelių mėnesių pasiūlys tęsti masažo kursą „profilaktiškai“.

Urologas-profesionalas

Taip nesielgs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)