Vilniaus miesto universitetinės ligoninės gydytoja dietologė Laimutė Janilionienė:

Senstant keičiasi žmogaus fiziologiniai ir biocheminiai procesai, tačiau mokslininkai pateikė neginčijamų įrodymų, jog šiuos procesus galima stipriai pristabdyti ir kad mitybai čia tenka bene svarbiausias vaidmuo.

Vyresnio amžiaus žmonėms rekomenduojama valgyti su saiku ir neriebiai, vartoti reikėtų maistą, turintį daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų, biologiškai aktyvių medžiagų.

Angliavandeniai - sudaro vyresnio amžiaus žmonių mitybos pagrindą. Todėl vyresniame amžiuje reikia valgyti daugiau kruopų, dribsnių, makaronų, duonos, vaisių ir daržovių, o cukraus sumažinti iki 5 arbatinių šaukštelių per dieną.

Baltymai - jų organizmas turi gauti 50 - 60 g per dieną ir ne mažiau, o pagrindinis jų šaltinis - gyvulinės kilmės maistas, žuvis, pupos, žirniai.

Riebalai - turėtų sudaryti ne daugiau kaip 30 proc. visų kalorijų. Reikėtų rinktis augalinės kilmės, nes juose mažiau cholesterolio.

Maistinės skaidulos - būtinos vidurių užkietėjimo profilaktikai, reguliuoja žarnyno veiklą, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje ir riziką susirgti storųjų žarnų vėžiu. Skaidulų šaltinis - daržovės, vaisiai, kruopos, dribsniai, duona.

Mikroelementai:

Kalcis - palaiko kaulų, dantų stiprumą, jo trūkstant vystosi osteoporozė. Kalcio yra pieno produktuose, citrusiniuose vaisiuose, žalių salotų lapuose, pupose, žirniuose. Kasdien su maistu reikia suvalgyti apie 1 g (apie 4 stiklinės pieno).

Cinkas - reikalingas žaizdoms, opoms gyti, stiprina imuninę sistemą. Jo yra mėsoje, kiaušiniuose, žuvyje, kepenyse.

Kalis - kai jo trūksta, trinka širdies ritmas, silpsta raumenys, kartais sutrinka plaučių ir inkstų veikla. Daugiausia jo yra bananuose, apelsinų sultyse, žaliuose vaisiuose, bulvėse, žirniuose. Paros norma - apie 2 g.

Geležis - per parą su maistu reikia gauti iki 10 mg, nes antraip gali vystytis mažakraujystė. Lengviausiai geležis pasisavinama iš mėsos, kepenų, kiaušinio trynio, bulvių.

Magnis - jo trūkumas padidina raumenų dirglumą, sukelia širdies ritmo sutrikimus. Pagrindiniai šaltiniai - grūdai, žirniai, pupos, žalios lapinės salotos.

Verta prisiminti:

- jeigu žmogus serga širdies ligomis, yra padidintas kraujospūdis, skysčių suvartojimas ribojamas nuo 1 iki 1,5 litro,

- valgomosios druskos į vyresnių maistą geriau papildomai nedėti arba jį sūdyti labai mažai, nes per didelis druskos kiekis kelia kraujospūdį, o paros poreikį kompensuoja druska, esanti duonoje ir kituose gatavuose maisto produktuose.