Nustatyta, kad dėl astmos, dusulio, šienligės, čiaudulio ir ašarojančių akių rečiau kančia tie vaikai, kurie pastaruosius metus daugiau valgė maisto, kuris priskiriamas Viduržemio dietai – daržovių, vaisių, riešutų, ankštinių ir grūdinių kultūrų, žuvies, ir vartojo mažai pieno produktų, mėsos, greitojo maisto ir riebalų.
Meksikos medikų tyrimo rezultatus paskelbė JAV žurnalas “Allergy”.
Tyrėjai nenustatė, kad vaikų astmos ir šienligės rizika yra mažesnė, jei Viduržemio jūros dietos laikėsi jų mamos nėštumo laikotarpiu, praneša “Reuters Health”.
Mokslininkų nuomone, biologiškai paaiškinama, kodėl Viduržemio jūros dieta gali apsaugoti nuo astmos. Ši dieta turtinga antioksidantais, kurie gali apsaugoti plaučius ir kvėpavimo takus nuo oksidantų daromos žalos.
Šioje mitybos grupėje gausu žuvies, turinčios omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, galinčių sumažinti kenksmingus uždegimo fazės proteinų kiekius, kurie paprastai yra padidėję sergant astma.