Vertingiausia laukinė Lietuvos uoga

Spanguolių gydomosios savybės žinomos nuo seno. Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Vaistams renkamos vėlyvą rudenį ir ansktyvą pavasarį, kadangi jos gerai išsilaiko po sniegu.

Uogose gausu benzenkarboksirūgšties, todėl jos ilgai negenda. Ši spanguolėje esanti rūgštis žmogaus organizme mažina rūgimo, puvimo procesus, naikina įvairius mikrobus. Didelis pektinų kiekis sudaro netirpius junginius su sunkiaisiais metalais (švinu, gyvsidabriu, stronciu), suriša ir iš organizmo pašalina nuodingas medžiagas, sunkiuosius metalus, o tai svarbu apsinuodijus ar organizmą pažeidus radiacijai.

Taip pat tai aktualu gyvenantiesiems didmiesčiuose ir kvėpuojantiesiems užterštu oru. Spanguolių uogose esantys fenoliniai junginiai stiprina kapiliarų sieneles, didina kitų kraujagyslių elastingumą, mažina uždegimų procesus bei aterosklerozę. Uogose esanti biologiškai aktyvi medžiaga betainas gydo opas, mažina cholesterolį.

Spanguolių uogos kartais vadinamos Šiaurės citrinomis, nes jos turtingos citrinų rūgšties. Taip pat turi 3,9–5,3 proc. cukraus, daugiausia fruktozės ir gliukozės, vitaminų C, P, B1, B2, PP; mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, geležies, mangano ir gana daug jodo.

Ir gydo, ir maistą skanina

Spanguolės turi kraują stabdomųjų, uždegimus malšinamųjų ir kitų savybių. Jų sultys tinka ligonių troškulį malšinti, tonizuoja organizmą, didina darbingumą, gerina apetitą ir virškinimą, padeda sumažėjus skrandžio rūgštingumui, sergant hipertonija, stimuliuoja kasos sekreciją.

Šios uogos rekomenduojamos ligoniams, vartojusiems didesnį kiekį antibiotikų, žarnyno mikroflorai atstatyti. Jomis liaudies medicinoje gydydavo skydliaukės sutrikimus, inkstų ir šlapimo pūslės uždegimus, akmenligę, mažakraujystę, mažina karščiavimą, o jų sultys su medumi geriamos sergant angina, reumatu, stipriai kosint, esant bendram silpnumui, avitaminozei.

Kai ligoniams skiriama dieta be druskos, spanguolėmis galima skaninti maistą ir beveik pakeisti druską. Šviežios bei perdirbtos uogos žadina apetitą ir padeda geriau pasisavinti maistą.

Sultys ir kompresams, ir kokteiliams

Išspaustas spanguolių sultis ir sumaišyti su medumi (1:1). Gerti po valgomąjį šaukštą 5–6 kartus per dieną – gydo kosulį, anginą bei peršalimą.

Šviežias spanguolių sultis rekomenduojama gerti po 200 ml 3–4 kartus per dieną – saugo nuo inkstų akmenligės, gydo šlapimo išskyrimo organų infekcijas. Spanguolių sultimis galima gydyti pūlingas odos žaizdas. Sergant sausąja egzema arba žvyneline, dedami spanguolių sulčių kompresai.

Spanguolių uogienė su kriaušėmis arba obuoliais

2 kg spanguolių, 3 kg cukraus, 1 l vandens, po pusę kilogramo paruoštų obuolių arba kriaušių, vanilinio cukraus, citrinos arba apelsino žievelių, cinamono.

Perrinktas uogas nuplaukime ir sumalkime mėsmale. Kriaušes ir obuolius nulupkime ir supjaustykime nedideliais gabalėliais. Į spanguolių tyrę suberkime cukrų, kriaušių ir obuolių gabalėlius ir išmaišykime. Tokią masę parą palaikykime vėsiai, retkarčiais pamaišydami - kriaušės prisigers sirupo. Pridėkime mėgstamų prieskonių, uogienę užvirinkime ir išpilstykime į iškaitintus stiklainius. Užsukime metaliniu dangteliu. Uogienė puikia tinka prie paukštienos patiekalų, blynų.

Nuo mažakraujystės

Reikia paimti po stiklinę spanguolių, burokėlių, morkų sulčių ir medaus. Viską išmaišyti mediniu šaukštu, supilti į tamsaus stiklo indą ir laikyti šaldytuve. Gerti po du valgomuosius šaukštus 3–4 kartus per dieną.

Druskoms sąnariuose pašalinti

Imti po 500 g spanguolių, cukrinių runkelių, juodųjų ridikų, citrinų, medaus ir 0,5 l konjako. Spanguoles sutrinti su odelėmis, runkelius, ridikus ir citrinas gerai nuplauti, nušluostyti (nelupti) ir sutarkuoti smulkia tarka. Viską sumaišyti, sukrėsti į stiklainį, uždengti ir laikyti šaldytuve 10 dienų.

Po to išspausti per dvigubą marlę. Į gautą sulčių mišinį įdėti medų ir supilti konjaką, gerai išmaišyti, supilti į tamsaus stiklo butelius, užkimšti ir laikyti šaldytuve. Gerti po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną 10–15 min. prieš valgį.

Liaudies medicinos receptas, reguliuojantis skrandžio sulčių rūgštingumą

Išdžiovintas ajerų šaknis sutarkuoti, išsijoti per sietelį ir sumaišyti su cukrumi (1:1) (cukrus geriau išsklaido kvapiąsias medžiagas ir yra skaniau), supilti į stiklainį, sandariai uždaryti ir vartoti po pusę arbatinio šaukštelio praėjus 15–20 min. po išgertų spanguolių sulčių. Spanguolių sultis gerti pavalgius po valgomąjį šaukštą. Vartojant ajerų šaknų miltelius po valgio greitai išnyksta nemalonūs pojūčiai dėl didelio skrandžio sulčių rūgštingumo. Sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, spanguolių ir jų produktų vartoti nepatartina.

Atminkite: ruošiant spanguolių gaminius negalima naudoti metalinių ar aliumininių indų bei įrankių. Uogose gausu rūgščių, kurioms jungiantis su metalu pasikeičia gaminio spalva bei pablogėja kokybė. Geriausia moliniai ar emaliuoti indai ir mediniai įrankiai.