Tačiau šeimos istorijos rizika tokia: jei pirmos eilės giminaičiai (tėvai, broliai, seserys, vaikai) sirgo šia liga, jūsų tikimybė padidėja apie du kartus. Jei tokių giminaičių du – ligos rizika padidėja dar labiau.

2. Mitas: liemenėlės dėvėjimas padidina jūsų riziką susirgti krūties vėžiu

Tikrovė: teiginiai, kad liemenėlė suspaudžia krūties limfinę sistemą, lemia toksinų kaupimąsi ir krūties vėžio atsiradimą, nuvainikuoti kaip nemoksliniai. Nei jūsų dėvimos liemenėlės tipas, nei apatinių ar kitų drabužių ankštumas neturi jokio ryšio su krūties vėžio rizika.

3. Mitas: dauguma gumbų krūtyje yra vėžiniai

Tikrovė: apie 80 procentų gumbų moterų krūtyse sukelia nevėžiniai pokyčiai, cistos ar kita. Gydytojai ragina moteris stebėti bet kokius pokyčius, nes itin svarbu aptikti krūties vėžį ankstyvojoje stadijoje. Jūsų daktaras gali rekomenduoti mamogramą, ultragarso tyrimą arba biopsiją, kad būtų nustatyta, ar gumbas vėžinis.

4. Mitas: operuojant auglį vėžio ląstelės paplinta

Tikrovė: chirurgija nesukelia krūties vėžio ar jo platesnio paplitimo, bent jau taip gali pasakyti mokslininkai, remdamiesi atliktais tyrimais. Jūsų gydytojas operacijos metu gali nustatyti, kad vėžys yra labiau išplitęs nei galvota anksčiau.

Kai kurie bandymai su gyvūnais parodė, kad pirminio auglio pašalinimas kartais paskatina metastazes plisti, bet tik laikinai; tai neįrodyta su žmonėmis.

5. Mitas: krūtų implantai gali padidinti krūties vėžio riziką.

Tikrovė: pasak tyrimo, moterys su krūtų implantais nėra didesnėje rizikos grupėje. Standartinės mamogramos ne visada tinka šioms moterims, taigi kartais prireikia papildomų tyrimų rentgenu, kad krūties audinys būtų geriau ištirtas.

6. Mitas: visos moterys turi 1 iš 8 šansų susirgti krūties vėžiu.

Tikrovė: rizika didėja, kai senstame. Krūties vėžio diagnozės tikimybė, kai moteriai trisdešimt, yra 1 iš 233, o pasiekus 85 metus padidėja iki 1 iš 8.

7. Mitas: antiperspirantai padidina krūties vėžio tikimybę.

Tikrovė: Amerikos vėžio asociacija niekinamai žvelgia į šį gandą, bet prisipažįsta, kad reikalingi platesni tyrimai. Viename tyrime mažame krūties vėžio auglio pavyzdyje aptikta parabenų pėdsakų.

Parabenai, naudojami kaip konservantai kai kuriuose antiperspirantuose, turi panašių į estrogenus savybių, bet tyrime nenustatyta ryšio tarp parabenų ir krūties vėžio.

8. Mitas: mažakrūtės moterys mažiau linkusios sirgti krūties vėžiu.

Tikrovė: nėra jokio ryšio tarp krūtų dydžio ir rizikos susirgti krūties vėžiu. Labai dideles krūtis gali būti sunkiau ištirti nei mažas, bet visos moterys, nepaisant krūtų dydžio, turi reguliariai tikrintis savo sveikatą.

Bus daugiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją