Seksas padeda palaikyti fizinę ir psichinę sveikatą, tačiau bėgant metams neišvengiamai atsiranda naujų rūpesčių. Tad kokia rizika ir kokie privalumai laukia miegamajame perkopus šešiasdešimt?

Seksas gali būti malonesnis negu tada, kai buvote jauni

2013 m. žurnalo „Saga“ atlikto tyrimo duomenimis, 71 proc. daugiau kaip 50 m. sulaukusių žmonių teigė, kad jie patenkinti savo seksualiniu gyvenimu (2007 m. taip teigė tik 65 proc. apklaustųjų). Vyresnio amžiaus žmonėms seksas gali padėti palaikyti gerą savijautą, o mylėtis dažnai būna maloniau, negu jaunystėje – pavyzdžiui, daugelis menopauzės sulaukusių moterų teigia, kad gali susijaudinti daug greičiau negu anksčiau. Taigi priežasčių pabandyti netrūksta, tiesa?

Galbūt būdami jaunesni retai kalbėdavote apie seksą ir pasakodavote, kad jums patinka mylėtis, tačiau šiais laikais žmonės daug atviresni, tad jei pradedate santykius su nauju partneriu, atviresni turėtumėte būti ir jūs.

Žinoma, senėjimo procesas paveikia mūsų kūnus, tačiau visi patiriame panašius pokyčius. Svarbiausia, kaip juos priimame. Jei būsime atviri, tolerantiški ir supratingi, galėsime daug lengviau susikurti puikų seksualinį gyvenimą ir tuo pačiu užmegzti tvirtesnius ir daugiau pasitenkinimo teikiančius santykius.

Grėsmė užsikrėsti įvairiomis ligomis didesnė, negu manote

Senstant atsiranda įvairių problemų, pavyzdžiui, nukąra oda ir nebesame tokie lankstūs kaip anksčiau, tačiau tokias bėdas nesuku įveikti ir netgi iš jų pasijuokti – juk visi išgyvename tą patį, tiesa?

Tačiau lytiniu būdu plintančios ligos – ne juokas, o jomis užsikrėsti gali visokiausio amžiaus žmonės. 2013 m. vienas iš penkių teigiamą ŽIV diagnozę išgirdusių heteroseksualių žmonių buvo vyresnis negu 50-ies.

Tie, kas nutraukia ilgalaikius santykius ir po kelių dešimčių metų vėl ima vaikščioti į pasimatymus, gali būti nepasiruošę tokiai rizikai. Nepamirškite, kad net tada, kai nėštumas nebegresia, mylintis su nauju partneriu visada reikėtų naudoti prezervatyvus, kad apsaugotumėte tiek savo, tiek partnerio sveikatą. Nenaudokite pasenusių ar seksui neskirtų prezervatyvų ir rinkitės tik Europos CE ženklu pažymėtus prezervatyvus.

Svarbu žinoti, kokie simptomai gali reikšti, kad sergate lytiškai plintančia liga. Jei mylintis arba po sueities atsiranda nepaaiškinamas kraujavimas, žaizdos ar pūslės, išberia odą arba atsiranda išskyrų, gali būti, kad kažkas negerai, tačiau nepanikuokite. Jungtinėje Karalystėje pasitikrinti, ar sergate lytiškai plintančiomis ligomis, ir imti gydytis galima urogenitalinės medicinos klinikose arba apsilankius pas bendrosios praktikos gydytoją. Jei nerimaujate dėl savo lytinės sveikatos, galite lengvai rasti artimiausią sveikatos priežiūros centrą ir užsirašyti pas gydytoją.

Jūsų lytinis potraukis nebe toks, kaip anksčiau, tačiau tai normalu

Senstant visiškai normalu nejusti tokio pačio lytinio potraukio kaip jaunystėje. Lytinis potraukis gali sumažėti dėl daugelio priežasčių – pakitusių hormonų, vartojamų vaistų ar ligų. Jei partnerių lytinis potraukis skiriasi, gali pašlyti santykiai, todėl svarbu būti atviriems ir užtikrinti savo partnerį, kad jis jums vis dar patrauklus.

Pasistenkite skirti pakankamai laiko būti kartu be jokių dėmesį blaškančių šiuolaikinio gyvenimo dirgiklių.

Jei nerimaujate dėl savo lytinio potraukio, pasitarkite su gydytoju – ypač jeigu pradėjote vartoti vaistus, kurie gali potraukį mažinti.

Norint gerai pasimylėti erekcija nereikalinga

Erekcijos sutrikimų gali kilti visokio amžiaus vyrams, o senstant ši problema dažnesnė, tačiau ilgalaikių erekcijos sutrikimų patiria tik apie 17 proc. vyresnių nei 60 m. amžiaus vyrų.

Vis dėlto jaunesni vyrai erekciją patirti gali vien galvodami apie patrauklų žmogų arba būdami šalia, o vyresniems vyrams reikia didesnės stimuliacijos, todėl norint užtikrinti, kad vyras patirs erekciją, reikės labiau pasistengti.

Vyresniems vyrams taip pat gali prireikti daugiau laiko patirti orgazmą, o refrakcinis laikotarpis po ejakuliacijos (t. y., laikas, kai vyras po sekso negali patirti erekcijos) pailgėja, tad kartais kitos erekcijos gali tekti palaukti net porą dienų.

Jei vyras negali patirti erekcijos, svarbu užtikrinti partnerę, kad taip yra ne dėl to, kad ji jam nebeatrodo patraukli, nes ši gali prarasti pasitikėjimą savimi, o jis būtinas norint, kad abu partneriai liktų patenkinti.

Jei jums sunku išlaikyti erekciją, problemą galite spręsti keliais būdais. Galite pasitarti su gydytoju ir paprašyti, kad paskirtų jums padėti galinčių vaistų, arba galite ieškoti kūrybingesnių būdų mylėtis – vienas kitą liesti rankomis, užsiimti oraliniu seksu arba naudotis sekso žaislais.

Nepamirškite, kad norint patirti orgazmą vyrams nebūtina erekcija, o moterims nebūtinas vaginalinis seksas. Tiesą sakant, žurnalo „Psychology Today“ atlikto tyrimo duomenimis tokiu būdu orgazmą pasiekia tik 25 proc. moterų.

Seksas moterims gali būti skausmingas – tačiau to galima išvengti

Menopauzė jūsų seksualinio gyvenimo gali ir nesutrikdyti. Jau minėjome, kad mylėtis menopauzę patiriančioms moterims gali būti netgi maloniau, be to, žinodamos, kad nebegalite pastoti, turėsite vienu rūpesčiu mažiau.

Vis dėlto kartais moterys pastebi, kad mylėtis ne taip patogu, kaip anksčiau. Kartais ir jaučiant stiprų potraukį kūnas nebereaguoja taip, kaip jaunystėje.

Taip nutinka dėl to, kad senstant sumažėja išskyrų, tad makštis gali tapti sausa, o dėl to mylėtis pasidaro nepatogu. Jei taip nutiko, naudokite vandens pagrindo lubrikantus – tada mylėtis abiem partneriams bus daug maloniau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)