Neskaitant Šv. Valentino bei Kovo 8-osios puokščių, geidžiamiausia pastarųjų poros mėnesių kompozicija kaunietė vadina vaiko ir mamos darželius. Jų I.Smalinskaitė jau sukomponavo ne vieną dešimtį.

Pati didžiausia — iš devyniasdešimties skirtingų augalų. Pastatyta ant didžiulio valgomojo stalo, gyvoji puošmena šeimininkus džiugina vienas po kito besiskleidžiančiais įvairiaspalviais tulpių žiedais.

„Mintis kurti vaiko ir mamos darželius kilo prieš trejus metus. Pajutau, kad pasibaigus žiemos šventėms, nupuošus Kalėdų eglę, žmonės pajunta namuose tuštumą, kurią mielai užpildytų pirmaisiais pavasario pranašais”, — pasakojo I.Smalinskaitė.

Plačiuose žemuose induose įkurdintos hiacintų, narcizų, tulpių ir kitų įvairių ankstyvųjų augalų kompozicijos namuose ypač traukia mažųjų dėmesį. Jie su didžiuliu susidomėjimu stebi ant palangės ar stalo besikeičiančią gyvąją salelę: vienur kyla pumpuras, kitur — jau žydi, dar kitur — ima vysti.

Kartu byra virtinė klausimų: Kada vėl reikės laistyti? Kokios spalvos pražys tulpė? Kam reikalingos samanos? Kodėl gelsta lapų viršūnėlės? Ar gėlių svogūnėlius galima valgyti?

„Kiekviena diena prasideda siurprizu ir tai teikia daug džiaugsmo visiems, o namai prisipildo hiacintų, pakalnučių aromato. Žinoma, labai svarbu, kad gana intensyvus gėlių kvapas neerzintų - apie tai reikėtų pagalvoti prieš sodinant”, — pastebėjo originaliais floristiniais sprendimais Kaune garsėjanti I.Smalinskaitė, „Studijos Si 888” įkūrėja.

Prieš komponuodama pavasarinius kambario gėlynus floristė apgalvoja ir būsimą žiedų spalvingumą, aukštį, žydėjimo trukmę.

Norintiems žaliąją salelę susikurti savo namuose, pirmiausia reikėtų hiacintų, pakalnučių, tulpių, žydrių sodinukų ir juodžemio bei saujos keramikinių akmenukų drenažui.

Vietoj plataus žemo vazono puikiai tiktų ir nebenaudojamas molinis dubuo įtrūkusiu kraštu.

Į žemių ir akmenukų mišinį susodinkite augalus - į vidurį aukštesnius, kraštuose - žemesnius.

Svarbu, kad tik dalis gumbasvogūnio būtų žemėje ir daugiau nei pusė kyšotų paviršiuje. Kitaip jis gali imti pelyti.

Žemės paviršių užklokite samanomis - jos užtikrins nuolatinę drėgmę ir puoš, kaip ir vienas kitas kankorėžis, karklo šakelės, dekoratyviniai kiškučiai, drugeliai. Kaip besitraukiančios žiemos prisiminimą floristė dar paberia vienur kitur dirbtinio sniego.

„Šiemet ant bangos - neįprastų atspalvių hiacintai - geltoni, ryškiai raudoni, oranžiniai, violetiniai”, — pastebėjo I.Smalinskaitė.

Laistyti reikėtų saikingai - žiedams išsprogti pakaks svogūnėlio jėgos. Tokia kompozicija paprastai džiugina apie tris savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)