Į šį klausimą padėjo atsakyti kokteilių žinovas, „The Real Shakers“ įkūrėjas Edgaras Pranskevičius. Jis patikino, kad gėrimus ir patiekalus vertėtų derinti ne tik valgio metu, bet ir prieš bei po maisto.

Prieš valgį

„Pavyzdžiui, yra nemažai kokteilių, vadinamųjų aperityvų, kurie vartojami prieš valgį. Šalia aperityvo kokteilių puikiai dera įvairūs lengvi užkandžiai: krekeriai (grissini lazdelės) su užtepėlėmis. Taip pat puikiai tinka sūriai, kukurūziniai traškučiai ar riešutai. Dažniausiai tokių kokteilių skonis būna saldokas, šiek tiek rūgštus ar karstelėjęs. Tai gali būt kokteilis „Americano“, „Aperol Spritz“ ar netgi „Negroni“. Tinka ir tiesiog „bitter'iai“ ar vermutai“, – vardina E. Pranskevičius.

Po valgio

Kita grupė kokteilių yra digestyvai, kitaip vadinami „after dinner“ kokteiliai – jie kur kas sunkesnio ir ryškesnio skonio, dažnai saldaus skonio. Tai gali būt ir „Baltas rusas“, „Esspresso Martini“, „Godfather“, „Oldfashioned“ ar koks nors kitas likerinis kokteilis.

„Valgio metu rekomenduočiau įvairius kartesnio skonio kokteilius su toniku. Pastarąjį gėrimą galima pasiruošt su įvairiais ingridientais – pradedant citrina ar laimu ir baigiant granato sėklomis ar rozmarinu. Skanios vakarienės metu rekomenduočiau pasirinkti ką nors su burbuliukais, t.y. galima priderint lengvai karstelėjusio ir saldžiai rūgštaus skonio kokteilį su putojančiu vynu ir kokiu nors alkoholiu. Arba, kas mėgsta greipfrutų sultis, rekomenduočiau kiek daugiau laipsnių turinčio alkoholio, greipfruto sulčių ir toniko derinį. Jei reikėtų rūgštesnio kokteilio prie patiekalo, kuris nėra itin intensyvus, rinkitės klasikinį „Cosmopolitan“ kokteilį“, – pataria kokteilių žinovas.

Pagrindinė taisyklė derinant maistą su kokteiliais: nepasigaminkite per daug intensyvaus skonio ir „sunkaus“ kokteilio valgio metu.. Tad patartina rinktis rūgštesnius ir kartesnius kokteilius, vengti stiprių ir saldžių gėrimų.

„Night Side“

40 ml „Devynerių“ žalių
60 ml spanguolių sulčių
60 ml energetinio gėrimo
uogų (serbentų, spanguolių) papuošimui
ledo kubelių

Į taurę įdėkite ledo, supilkite „Devynerias“ Žalias, tada sultis ir energetinį gėrimą. Papuoškite raudonų uogų šakele. Patiekite su šiaudeliu ir maišikliu.

„Dancing Bubbles“

40 ml „Devynerių“ Raudonų
150 ml putojančio vyno
cukraus kubelis
citrusinių vaisių žievelių

„Devynerias“ Raudonas supilkite į taurę, tuomet sluoksniuodami – vyną. Įmeskite cukraus kubelį, citrusinių vaisių žievelių ir patiekite su šiaudeliu bei maišikliu.

„Yellow Ginger“

40 ml „Devynerių“ Originalių
20 ml žaliųjų citrinų sulčių
150 ml imbierinio alaus
ledo kubelių

Visas sudedamąsias dalis, išskyrus sultis, supilkite į taurę su ledo kubeliais. Išspauskite pusės žaliosios citrinos sultis, apveskite ja taurės kraštelius ir įmeskite į vidų. Patiekite tik su maišikliu.

„Fruity Midnight“

40 ml „Devynerių“ Raudonų
ananaso kubelis
vyšnaitė

Supilkite „Devynerias“ Raudonas į taurelę. Ant iešmelio pasmeikite ananaso kubelį ir uogą. Išgerkite mauku ir užkąskite.

„Silky Orange“

20 ml „Devynerių“ Raudonų
20 ml mangų sulčių
apelsino skiltelė

Supilkite sultis į taurelę, ant viršaus šaukštu – sluoksnį „Devynerių“ Raudonų. Išgerkite mauku ir užkąskite apelsino skiltele.

„123“

40 ml „Devynerių“ Originalių
20 ml žaliųjų citrinų sulčių
40 ml vyšnių sulčių

Visas sudedamąsias dalis supilkite į atskiras taureles. Išgerkite mauku išvardyta eilės tvarka.

„Wild and Free“

40 ml „Devynerių“ Žalių
50 ml greipfrutų sulčių
70 ml toniko

Į taurę įdėti ledo, supilti "Žalias" devynerias, įpilti greipfrutų sulčių ir po to toniko. Patiekti su šiaudeliu ir greipfruto skiltele.

„Dance In The Wood“

40 ml „Devynerių“ Raudonų
20 ml čiobrelių arba cukraus sirupo
čiobrelių šakelių
120 ml toniko

Raudonas devynerias ir čiobrelių sirupą suplakti ir supilti ant ledo į aukštą taurę, užpilti toniko ir papuošti čiobrelio šakelėmis. Patiekti su ilgu šiaudeliu ir maišikliu.

Digestyvui:

„Sour Spirit“

40 ml „Devynerių“ Žalių
30 ml citrinų sulčių
20 ml cukraus sirupo

Visus ingredientus supilti į šeikerį su ledu, išplakti ir supilti į viskinę taurę su šviežiu ledu. Papuošti apelsino skiltele.

„Yellow Ginger“

40 ml „Devynerių“ Originalių
20 ml žaliųjų citrinų sulčių
150 ml imbierinio alaus

Visus ingredientus supilti į taurę ant ledo ir išspausti pusė laimo sulčių, apvesti laimu stiklinės kraštelius ir įmesti į vidų. Patiekti be šiaudelio tik su maišikliu.

Valgio metu:

„Dancing Bubbles“

40 ml „Devynerių“ Raudonų
150 ml „Prosecco“
cukraus kubelis (įmesti patiekiant)
Citrusinių vaisių žievelės

„Devynerios“ pilamos į taurę ir ant viršaus sluoksniuojama „Prosseco“. Į vidų įmesti cukraus kubelį ir citrusinių vaisių žieveles.

„Midsummer Tales“

40 ml „Devynerių“ Originalių
20 ml citrinų sulčių
50 ml sodos vandens
20 ml šeivamedžių sirupo
10 ml cukraus sirupo
3 mėtų šakelės

Visus ingredientus, išskyrus sodą, supilti į taurę, įdėti mėtos ir gerai išmaišyti, užpilti soda. Papuošti mėtos šakele ir patiekti su šiaudeliu.