Tragiškas Anchesenamon gyvenimas išsamiai dokumentuotas senovės reljefuose ir atvaizduose, vaizduojančiuose jos tėvų, faraono Echnatono ir jo gražuolės žmonos Nefertitės gyvenimą iki Tutanchamono mirties, po kurios jaunoji karalienė, atrodo, taip pat išnyko iš istorinių įrašų.

Anchesenamon („Jos gyvybė yra iš Amono“) buvo karalienė iš aštuonioliktosios Egipto faraonų dinastijos. Ji buvo trečioji iš šešių žinomų dukterų, ir tapo didžiąja karališkąja savo netikro brolio Tutanchamono žmona, kai jam buvo vos 8–10 metų, o jai buvo 13 metų.

Sutuokta su tėvu ir seneliu

Gali būti, kad ji trumpai buvo Tutanchamono įpėdinio, vizirio Ajaus, kuris, spėjama, buvo jos senelis iš motinos pusės, žmona. Taip pat spėjama, kad iš pradžių ji galėjo būti savo tėvo, karaliaus Echnatono žmona.

Senovės Egipte santuokos tarp šeimos narių nebuvo draudžiamos, ir tai buvo paplitusi praktika tarp faraonų, tokiu būdu siekiant išlaikyti karališkąją liniją. Tiesą sakant, Tutanchamono tėvai taip pat buvo brolis ir sesuo, ir dėl to berniukas faraonas kentėjo nuo genetinių sutrikimų – nesuaugusio gomurio ir deformuotos pėdos. Faraonai tikėjo, kad jie yra dievų palikuonys, tad kraujomaiša buvo pateisinama kaip švento kraujo perdavimo priemonė.

Anchesenamon gimė laikais, kai Egipte buvo vykdoma precedento neturinti religinė revoliucija (apie 1348 m prieš Kristų). Jos tėvas išsižadėjo senųjų Egipto dievų vieno, „tikro“ dievo Atono (Saulės disko) labui, taip sukurdamas pirmąją monoteistinę religiją. Tokie revoliuciniai veiksmai nebuvo prie širdies dvasininkams ir kitiems egiptiečiams, dievo Ra garbintojams. Tradicinei kultūrai buvo sunku išsižadėti savo senųjų dievų, ir dvasininkija – kuri tuo metu turėjo didelę valdžią – įnirtingai priešinosi.

Nors Tutanchamonas ir Anchesenamon abu dar buvo vaikai, kartu jie valdė Egiptą dešimt metų.

Anchesenamon turėjo dvi vyresnes seseris – Meritaten bei Meketaten – ir jos visos trys kartu tapo „vyriausiosiomis princesėmis“ ir ėmė dalyvauti šalies valdyme bei religijoje. Įvairūs reljefai, rasti Egipte, byloja, kad Echnatonas ko gero siekė susilaukti vaikų su visomis trimis savo vyresnėmis dukterimis, antroji iš kurių mirė gimdydama (ši scena vaizduojama karališkojo kapo viduje). Po Echnatono mirties šalį trumpai valdė du jo įpėdiniai, o vėliau Anchesenamon tapo Tutanchamono žmona.

Po vedybų pora labai greit atkūrė senąją religiją, nepaisydama Echnatono veiksmų. Nors Tutanchamonas ir Anchesenamon abu dar buvo vaikai, kartu jie valdė Egiptą dešimt metų. Šaltiniai rodo, kad Tutanchamonas turėjo oficialų patarėją vardu Ajus, kuris, manoma, buvo Anchesenamon senelis. Ajus, ko gero, vaidino svarbų vaidmenį jaunosios poros gyvenime ir sprendimuose.
Faraono Tutanchamono auksinis sarkofagas

Gimdė vaikus broliui

Valdymo laikotarpiu, manoma, Tutanchamonas ir Anchesenamon pradėjo du vaikus (abi mergaites), kurios gimė neišnešiotos ir mirė. Apie tai sužinota, kai Tutanchamono kape buvo rasti dviejų mumifikuotų kūdikių palaikai, o DNR analizė patvirtino, kad tai Tutanchamono dukterys.

Vienam iš kūdikių nustatyti išsigimimai – Šprengelio deformacija, spina bifida (įskilas stuburas) ir skoliozė. Sulaukęs aštuoniolikos ar devyniolikos metų Tutachamonas netikėtai mirė, palikęs jauną Anchesenamon vieną, be įpėdinio. Gedinti karalienė turėjo ir toliau eiti savo oficialias Egipto karalienės pareigas ir vaidinti svarbų vaidmenį ieškant įpėdinio.
Tutanchamono žmonos kūnas iki šiol nerastas
Išgraviruotame žiede ir aukso plokštėje, kurie buvo rasti Karalių slėnyje, Anchesenamon vaizduojama kartu su savo vyro įpėdiniu Ajumi, bet nėra iki galo aišku, ar jiedu buvo vedę. Jos vardas neįrašytas jo kape. Manoma, kad ji galėjo mirti Ajaus valdymo laikotarpiu arba tuoj pat po to, nes apytikriai šiuo laikotarpiu ji staiga dingsta iš istorijos. Nėra žinoma, kur ji palaidota, iki šiol nerasta jokių laidojimo objektų su jos vardu. Tad gali būti, kad jos kapas kažkur yra, ir dar bus atrastas. Jei taip, tai gali padėti išsiaiškinti, koks buvo Anchesenamon likimas ir kaip ji mirė.