Specialiame interviu LRT laidai „Gyvenimas“ pats P. Dukanas papasakojo savo gyvenimo istoriją.

Iš Alžyro kilęs Pierre'as augo neturtingoje šeimoje, atvyko parklupdyti Paryžiaus, po dvidešimties metų tapo garsiu ir turtingu mediku. Jo sukurtos dietos laikėsi 25 milijonai žmonių visame pasaulyje.

Garsiosios Dukano dietos prieš vestuves laikėsi ir Kate Middleton. Hercogienės mama taip pat nebijojo garsiai padėkoti garsiam dietologui ne tik už laibą liemenį, bet ir už švytinčią odą.

Tarp jo garsiųjų klientų buvo ir atlikėja Jennifer Lopez, aktorė Penelope Cruz ir netgi Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.
Carole Middleton

GYDYTOJO PROFESIJĄ PASIRINKO DĖL PINIGŲ

Edvardo Žičkaus kuriamoje laidoje garsusis dietologas neslėpė sulaukiantis ne tik komplimentų. Jo kolegos kaltina P. Dukaną užsiimant komercija ir reklamos triukais. O jo dieta esą nepataisomai sugadina žmonių sveikatą.

Mama pasiūlė tapti daktaru, tada uždirbčiau daug pinigų, už kuriuos galėčiau nusipirkti daugybę meno kūrinių.
P. Dukanas
„Būti daktaru pradėjau ruoštis nuo vaikystės. Viskas įvyko per atsitiktinumą. Paniškai bijojau skiepų. Reikėjo 2-3 žmonių mane laikyti, kad gydytojas galėtų suleisti vaistų. Matydama mano kančias mama nusprendė rasti išeitį. Ji nupirko jautienos kumpio ir švirkštų. Ji mokė, kaip teisingai atlikti injekcijas. Netrukus supratau, kad tai nėra taip baisu, kaip maniau. Vėliau kažkas iš giminaičių paprašė manęs suleisti vaistų. Jaučiau didžiulę atsakomybę, - laidoje „Gyvenimas“ pasakojo P. Dukanas. - Taip aš kasdien artėjau medicinos link. Tačiau kai reikėjo pasirinkti gyvenimo kelią, norėjau pasukti į meną. Žinojau, kad tai nepatiks mano tėvui. Bet pirmoji apie tai, kad darau klaidą, prabilo mama. Ji pasiūlė tapti daktaru, tada uždirbčiau daug pinigų, už kuriuos galėčiau nusipirkti daugybę meno kūrinių, aplankyti pačias įspūdingiausias parodas. Bet jei tapsiu dailininku, greičiausiai mano pasaulis nebus toks didelis ir ryškus. Taip nusprendžiau būti daktaru.“
Pierre Dukanas

Tiesa, jauno studento kišenėse švilpavo vėjai.

„Buvau neturtingas studentas. Niekada nepamiršiu to tamsaus savo gyvenimo periodo“, - pasakojo po 7 metų neurologo diplomą gavęs P. Dukanas.

DIETĄ SUGALVOJO BIČIULIUI

Tačiau gavęs darbą ligoninėje medikas pastebėjo, kad užsidegimas tapti pasaulinio garso gydytoju ima blėsti.

Per 8 mėnesius vyras neteko 40 kilogramų. Buvau pavargęs nuo ligoninėje matomų kančių ir mirčių, todėl supratau, kad dietologija bus naujas mano pašaukimas.
P. Dukanas
„Kasryt dirbdavau ligoninės priimamajame, vėliau skubėdavau į savo privatų kabinetą. Su vienu iš savo pacientų - poetu, radome bendrą kalbą. Kartą jis pareiškė, kad gydau jį nuo visų ligų, bet niekada nepasiūlau pasveikti nuo akivaizdžiausio sutrikimo - nutukimo. „Argi nematai, kad esu nutukęs“, - klausė jis manęs. Jam tebuvo 55, tačiau su tokiu antsvoriu jis nebūtų ištempęs dar 10-mečio. Nieko bendro su dietologija neturėjau. Tuo metu buvo manoma, kad kovoti su anstvoriu galima tik badaujant ar skaičiuojant kalorijas. Mano draugas leido daryti su juo ką noriu, bet pabrėžė, kad nustoti valgyti jis nepajėgs ir tikrai niekada neatsisakys mėsos. Tad turėjau rasti alternatyvą. Pasakiau jam, kad 5 dienas jis gali valgyti mėsą ir nieko daugiau. Pamaniau, kad greitai jo valia išgaruos ir apie norą sulieknėti jis nieko nebenorės girdėti. Bet po savaitės jis įlėkė į mano kabinetą klausdamas, ką jam daryti toliau. Jis valgė tik mėsą, kaip ir lieptas. Jautėsi sotus ir per dieną numesdavo po kilogramą. Supratau, kad sustoti nevalia. Kitą savaitę liepiau valgyti mėsą su daržovėmis. Jis atsikratė dar 3 kilogramų. Trečią savaitę valgydamas vien daržoves kilogramus jis tirpdė toliau. Taip per 8 mėnesius šis vyras neteko 40 kilogramų antsvorio. Buvau pavargęs nuo ligoninėje kasdien matomų kančių ir mirčių, todėl supratau, kad dietologija bus naujas mano pašaukimas.
Jennifer Lopez

POPULIARUS KAIP HARIS POTERIS

1975 metais Dukanas pradėjo kurti lieknėjimo formulę. Ir tik po 20 metų tyrimų jis sukūrė savo dietą, kurios principas - valgyti daug baltymų ir mažai riebalų bei angliavandenių. Jei tikėsime jo teorija, taip besimaitinantys žmonės netunka, jų audiniuose nesikaupia skysčiai.

Knygą apie savo dietą parašęs medikas ilgai turėjo įtikinėti leidyklą, kad leidinys taps bestseleriu. Dietologas juokiasi, kad per akimirką jis tapo toks populiarus, kaip ir Haris Poteris.

Kai jo dieta išplito internete, P. Dukanas anonimiškai užsiregistravęs socialiniuose tinkluose bendraudavo su jo dietos gerbėjais, klausinėjo jų, kaip jiems sekasi kovoti su antsvoriu. Netrukus forumuose pasklido žinia, kad internete su žmonėmis bendrauja pats dietos išradėjas.
Kate Middleton
Dabar legaliai konsultuoti žmonių negalėčiau dėl Prancūzijos gydytojų asociacijos sprendimo - keliaučiau tiesiai į kalėjimą.
P. Dukanas

„Dabar legaliai konsultuoti žmonių negalėčiau dėl Prancūzijos gydytojų asociacijos sprendimo - keliaučiau tiesiai į kalėjimą. Žinoma, juokauju. Per dieną galėčiau priimti apie 10 pacientų. Tačiau tai nepakeistų pasaulio. O mano knygas jau perskaitė 55 milijonai skaitytojų. Bet savo kabinete kartais priimu ypatingus asmenis. Tokius, kaip Prancūzijos prezidentas. Jis, laikydamasis mano dietos, atsikratė 17 kilogramų. Po to man vienas po kito skambino viso ministrų kabineto nariai, kiti aukšti šalies pareigūnai, kurie norėjo pas mane užsirašyti“, - LRT laidai pasakojo P. Dukanas. - Po princo Williamo žmonos prisipažinimo, kad ji prieš vestuves laikėsi mano dietos, aš taip pat sulaukiau didžiulės dėmesio bangos.“

Dietologas išduoda, kad jam dirbti su paprastais žmonėmis yra kur kas maloniau nei su įtakingais asmenimis: „Taip pat visada pabrėžiu, kad jokia dieta neveiksminga, kai jos laikosi žmogus be smegenų. Nieko kito neapgausite, jei persivalgysite – tik save patį“.
Pierre Dukanas

MEDIKAI DIETĄ PASMERKĖ

Didžiosios Britanijos dietologų asociacija prancūzo sukurtą mitybos programą pavadino blogiausia dieta pasaulyje ir pasmerkė savo kūnus žalojančias garsenybes, kurios dar ir skatina tai daryti milijonus savo gerbėjų.

Vienas prancūzų dietologas perspėjo, kad esą ilgai maitinantis pagal Dukano rekomendacijas, gali išsivystyti kraujo ir širdies ligos, netgi krūties vėžys. Dėl tokių kaltinimų P. Dukanas kreipėsi į teismą, tačiau bylą pralaimėjo...

Prancūzijos gydytojų sąjunga apkaltino dietologą mediciną naudojant verslui. Netrukus išbraukė P. Dukano pavardę iš šios šalies medikų sąrašų.

Tačiau visa tai P. Dukanas vadina tiesiog pavydžių žmonių kalbomis.
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as

VERSLĄ PERDUOS VAIKAMS

Didžiausia garsiojo dietologo baimė yra pasenti. „Labai myliu gyvenimą. Tačiau kasdieniais malonumais džiaugtis lieka vis mažiau jėgų. Paaukočiau pusę savo turto, kad pavyktų susigrąžinti bent 20 metų, tuometinę išvaizdą ir savijautą“, - prisipažįsta skandalingasis 75-erių dietologas, savo verslą svajojantis perduoti savo vaikams.

Pasaulyje tėra dvi geros dietos. Pirmoji - kalorijų skaičiavimas, antra - mano.
P. Dukanas

„Seksas meilė ir vaikai - tai pagrindinis mano gyvenimo variklis. Paskui - mano darbas. Dievinu meną, mėgstu tapyti, lipdyti skulptūras, lankyti parodas“, - pasakojo sūnaus Sashos ir dukros Majos susilaukęs vyras.

Penelope Cruz
DUKANO DIETA IŠ KŪRĖJO LŪPŲ

Pirmajame etape galima vartoti tik grynuosius baltymus. Bet jokių nuodėmių negali būti . Lėkštėje gali atsidurti tik veršiena, jautiena, paukštiena, jūros gėrybės, žuvis, kiaušinio baltymas, lieso pieno produktai.

Maistas turi būti ruošiamas be papildomų riebalų. 5 dienas pavalgę vien baltymus, kitas 5 dienas valgote baltymus su daržovėmis. Išskyrus bulves, ryžius, ankštines kultūras. Draudžiami ir vaisiai. Maisto kiekis nėra ribojamas.

Kitas etapas padės stabilizuoti pasiektus rezultatus. P. Dukanas sako, kad psichologiškai tai bus sunkiausia dietos dalis. Nes kūnas privalo priprasti prie naujo svorio. Kiek truks šis etapas, priklausys nuo žmogaus numesto svorio.

Ištirpusių kilogramų skaičių padauginame iš 9. Tokį laikotarpį kartą per savaitę būtina valgyti grynuosius baltymus. Bet tuo pačiu metu organizmas pradeda pratinti prie normalaus maisto.

Ir galiausiai - sveiki sugrįžę į savo gyvenimą gerokai lieknesni. Galima valgyti viską, tik nepersivalgyti. Kasdien svertis ir kartą per savaitę skirti sau grynųjų baltymų dieną. Žinoma, kasdien bent pusvalandį reikia sportuoti.