Remiantis tarptautinės tyrimų kompanijos „Euromonitor International“ duomenimis, į daugiausia kavos išgeriančių penketuką patenka austrai, slovėnai, olandai, tačiau pirmos vietos atitenka šiauriečiams – skandinavams.

Įprastai norvegai geria juodą kavą per pusryčius ir su desertu po vakarienės. Norvegai mėgsta kviestis svečius puodeliui kavos su gabalėliu pyrago ar pyragaičio. Vidutiniškai norvegas išgeria beveik 2 puodelius kavos per dieną, o tai 5 milijonams šios šalies gyventojų sudaro 36,472,000 kg kavos per metus!

Tačiau net norvegai nusileidžia savo kaimynams suomiams, kurie tituluojami kaip daugiausiai kavos išgeriantys šalies gyventojai. Kava čia geriama tiek ryte, tiek dienos metu, tiek vakarais visose gyventojų grupėse. Įvairiausiomis progomis patiekiamas kavos stalas su šaltais sumuštiniais, duona, pyragais ir pyragaičiais ir, žinoma, „khavi“, taip vadinama suomiška kava.

Vienas suomis per dieną išgeria 2,64 puodelio kavos, bet jei neskaičiuotume vaikų, tai šis skaičius būtų netgi didesnis! Šioje šalyje mėgstama lengvai skrudinta kava, gerokai lengvesnė nei kitose šalyse. Taigi jeigu esate pakviesti pas suomį į svečius, nesiteiraukite kavos be kofeino, nes tokia kava šioje skandinavų šalyje neegzistuoja!

Dar viena kavos mėgėjų šalis yra Švedija. Švedų kavos kompanija „Löfbergs Lila“ yra žinoma visame pasaulyje ir šiuo metu tai viena iš didžiausių kavos skrudintojų šiauriniame regione. Pastaraisiais metais kava „Löfbergs“ sustiprino savo pozicijas rinkoje, įsipareigodama būti socialiai atsakinga kompanija ir dėdama pastangas sukurti geresnę aplinką. Šiuo metu tai vieni iš didžiausių organiškos ir „fairtrade“ (sąžiningos prekybos) kavos importuotojų Europoje. Ši kava dėl puikios kokybės jau ilgą laiką yra mėgstamiausia ne tik Švedijoje, bet ir kitose Skandinavijos bei Baltijos šalyse.

Kviečiame dalyvauti kavos „Löfbergs” organizuojamame žaidime „Tai kas geriausia iš Švedijos“, pasitikrinti žinias apie Švediją ir laimėti savaitgalio kelionę dviem į „Löfbergs” šalį!