Šiandien yra begalė odai skirtų reklamuojamų priemonių – ypatingai šaltuoju metų laiku, kai oda yra linkusi reikalauti ypatingos priežiūros. Kai kurių produktų aprašuose teigiama, jog jie suminkština odą ir suteikia jai jaunatvišką švytėjimą, apie kai kuriuos teigiama, jog jie panaikina raukšles. O ką pasakytumėte į tai, jei galėtumėte pagerinti savo išvaizdą paprasčiausiai stebėdama ką valgote ir geriate?

Mitybos specialistai rekomenduoja reguliariai valgyti tam tikrus maisto produktus, kad jūsų veido oda įgautų švytėjimo ir atrodytų jaunesnė:

Raudonos vynuogės, juodieji serbentai ir dygliuotasis ožerškis
Šiuose vaisiuose yra polifenolių – antioksidantų, nepaprastai naudingų sveikatai. Ožerškiai yra labiausiai gražinantys vaisiai. Įtraukite šį super produktą į savo mitybos racioną ir stebėkite kaip prasideda transformacija! Ožerškiai yra tarp daugiausia antioksidantų turinčių maisto produktų ir manoma, kad jie pagerina odos spalvą ir turi savybių, sustabdančių senėjimą. Jie yra pagarsėję savo didele karotenoidų koncentracija, ypatingai beta karotino, kuris virsta antioksidantu vitaminu A ir padeda gydyti spuogus.

Kakadu slyvos (terminalia ferdinandiana), Camu camu (myrciaria dubia), Gvajava, juodieji serbentai, raudoni pipirai, petražolės, kiviai ir brokoliai
Šie produktai turi daugiausiai vitamino C, kuris yra galingas antioksidantas. Jis ne tik padeda apsisaugoti nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų žalos, kaip fizinio streso pasekmių, bet vitaminas C taip pat gali padėti pažaboti didelius kortizolio šuolius, kaip atsaką į psichologinį stresą.

Ropės lapai, lapinis runkelis, špinatai, garstyčių daigai ir šparagai
Šiuose produktuose gausu vario. Varis yra vienas iš gausiausių mūsų kūno mineralų ir yra būtinas gaminant odoje esančius fermentus, kurie pataiso visą žalą, padarytą laisvųjų radikalų, ir gamina odą atkuriančias ląsteles. Jis taip pat padeda gaminant kolageną ir suteikia spalvą plaukams, odai bei akims.

Porai, agurko odelė, šparaginės pupelės ir braškės
Šiuose produktuose gausu silicio dioksido. Silicio dioksidas yra sveikai odai svarbus mineralas. Jis sustiprina jungiamuosius audinius, sausgysles, kremzles, raumenis, plaukus ir nagus. Silicio dioksidas pagerina jūsų odos elastingumą ir padeda gyti žaizdoms.

Taip pat yra tam tikrų maisto produktų, kurie, ekspertų teigimu, iš tiesų sendina jūsų odą, jei yra jūsų kasdieninio mitybos raciono dalis. Tai yra:

Cukrus ir trans-riebalai
Jų rasite apdirbtuose, rafinuotuose maisto produktuose, baltuose miltuose ir greito maisto produktuose. "Cukraus perteklius prisitvirtina prie kolageno proceso, vadinamo „glikacija“, metu – taip oda tarsi surambėja, praranda elastingumą. Kai prarandamas elastingas jaunos odos stangrumas, odoje atsiranda gilios raukšlės ir todėl ji atrodo sena. Trans-riebalai užkemša ir stangrina arterijas bei mažesnes kraujagysles, taip sulaukiame tokių pačių rezultatų“, – sako knygos „Mitai apie dietą: faktai apie maisto produktus, o ne maistinė fikcija“ (Diet Myths Busted; Food Facts Not Nutrition Fiction) autorė Ann A. Rosenstein.

Keptuvėje kepti ir ant kepsninės kepti apanglėję maisto produktai
Šiuolaikinis maistas yra labai apdorojamas termiškai (kepti, skrudinti, net apanglėję produktai), todėl juose yra daug sudėtinių glikacijos proceso galutinių produktų. Šie produktai prisideda prie kolageno iširimo odoje, o tai paskatina atsirasti daugiau raukšlių, tad oda atrodo sena.

Maisto produktai ir gėrimai, dėl kurių jūs dehidratuojate:
Kava (produktai su kofeinu)
Alkoholis
Gazuotas vanduo
Druska
„Kai esate pavargusi, dažnai taip ir atrodote – o dažniausia nuovargio priežastis yra dehidratacija“, – aiškina P. Kotsopoulos. „Gera taisyklė yra išgerti vieną trisdešimtąją dalį savo svorio. Tarkime, jeigu sveriate 60 kilogramų, juos daliname iš 30 ir gauname 2 litrus vandens per dieną – taigi apie aštuonis puodelius“.