Vien žiūrėdama serialą „Mad Men. Reklamos vilkai“ vos nespringau nuo kosulio ir per ekraną jaučiamų dūmų. Ten beveik visą filmą rūko! Rūko verslo reikalus spręsdami, nusiminę ar pasimylėję, rūko linksmindamiesi baruose, rūko laukdami automobilio... Dūminiai žmonės, kuriems net nereikia dūminio makiažo.

Psichoterapeutai čia įžvelgia užšaldytą laimingos vaikystės fazę. Plepi ir rūkai – sieki patirti malonumą. Ranka – burna, ranka – burna... Kaltos netgi reklamos su kietais vyrais, užsirūkančiais po įveiktų sunkumų, pin up stiliaus moterys su ilgais kandikliais rankose palengva išpučiančios dūmą. Sudaromas netgi įvaizdis, kad rūkymas seksualu. Absurdas visiškas.

Todėl norėdama padėti draugei (jai vis nesiseka mesti rūkyti), griebiausi ir šių gal kiek juokingų, tačiau, manau, veiksmingų metodų. Juk išties reikia suardyti tą įsitikinimą, kad rūkymas – malonumą teikiantis procesas. 

Rūkymas - nesveikas įprotis, ir pasiteisinimo nėra: iš nervų, metu svorį ir pan. Galima mesti – arba iš karto, sau pareikštu ultimatumu, arba palaipsniui, vis mažinant cigarečių.

Bus panašiai kaip su dietomis: jei itin griežta, valgyti norėsis dar labiau, tačiau jei pamažu vis ribosite blogus produktus, pavyks atsikratyti antsvorio (šiuo atveju – įpročio rūkyti).

Portale aif.ru užtikau straipsniuką su psichologės, psichologijos mokslų kandidatės Marijos Baulinos komentarais. Štai kokie tie aptikti būdai:

1 BŪDAS: išjungti šviesą

Principas: perkate pakelį cigarečių, kurios šlykščios (būtina sąlyga) ir padedate matomiausioje vietoje. Kai tik trenkia nikotino badas, imate cigaretę ir einate į vonią arba tualetą (arba bet kokią tamsią vietą). Svarbiausia – neįjungti šviesos. Nustebsite, kaip „nesirūko“ tamsoje, o ypač šlykštaus skonio cigaretės.

Tai beveik kaip pyragėlių valgymas, paserviruojant stalą, uždegant
žvakes, įjungiant lyrišką muziką. Net jei to nepadarote, o naktį
nubindzenate kokio greito skanėsto į šaldytuvą, maistą apšviečia
bent jau šaldytuvo lempa. Durelės atidarytos, atpjautas dešrigalis,
sukemši mikliai - ir atgal į lovą. o jeigu tamsoje? Nėra visai jokio noro.

Ką tai duoda? Tamsoje nematote cigaretės, tabako dūmų, ir procesas praranda savo žavesį. Bei patrauklumą. Kvit - mesk rūkyt.

Psichologo komentaras: kai žmogus draudžia sau rūkyti, tuo pačiu jis sustiprina emocinę įtampą ir potraukį cigaretėms (čia kaip su saldumynais dietos metu). Todėl geriausia sudaryti tokias sąlygas, kad jums būtų visai nepatrauklu rūkyti ir savavališkai atsisakyti cigarečių.

2 BŪDAS: laikytis distancijos

Principas: kai rūkalius rankose varto cigaretę, jo organizme išsiskiria endorfinai (malonumo hormonai). Pamėginkite padidinti distanciją: laikykite cigaretę pincetu, replėmis arba užsimovę pirštines. Kad efektas būtų stipresnis, derinkite šį būdą su 1-uoju.

Ką tai duoda? Jei nejausite cigaretės pirštais, malonumo nuo rūkymo patirsite mažiau ir dūmyti norėsis rečiau.

Psichologo komentaras: rūkaliui išties svarbūs taktiliniai (lytėjimo) ir oraliniai (burnos) pojūčiai. Todėl visai prasminga tuo pasinaudoti. Pravers ne tik pincetas, replės ir pirštinės, bet ir daiktai, primenantys cigaretes. Užplaukė noras parūkyti? Pakramtykite kokteilio šiaudelį arba pieštuką.

3 BŪDAS: nustatyti žadintuvą

Principas: dauguma rūkalių griebiasi cigaretės instinktyviai, visai apie tai negalvodami. O gale dienos stebisi, kaip surūkė visą pakelį. Geriau rūkymą įvardinti kaip atskirą procesą (veiklą) ir vis mažiau jai skirti dėmesio, t.y. cigarečių.
Kaip tai padaryti? Panagrinėkite, kiek galite ištverti be nikotino. Tarkim, tai bus valanda. Taigi rūkote, kas savaitę (ar kelias) vis didindami intervalą – kas 2, 3, 5 valandas.

Ką tai duoda? Pajusite ir įsitikinsite, jog ne visada norite rūkyti. Taigi suvoksite, kad taip darėte dėl įpročio, dėl kompanijos, dėl įsitikinimo, kad tai padės susikaupti. Pamatysite ir tai, kad aplinkybės neleidžia užsirūkyti – važiuojate autobusu, skrendate lėktuvu. Didindami laiko intervalus, cigarečių surūkysite vis mažiau.

Psichologo komentaras: venkite situacijų, kur didesnė rizika užsirūkyti (rūkymo vietų), neikite su ankstesniai kolegomis rūkyti net ir pasyviai, neleiskite rūkyti svečiams ir namiškiams, kai esate namuose. Įprotį imti cigaretę pakeiskite kitu – išgerkite kavos ir sučiulpkite gabalėlį tamsaus cukraus.

ĮDOMU. Lengviausia mesti rūkyti ryte, nes tuo metu nikotino kiekis kraujyje minimalus, arba susirgus – organizmas tada susitelkia į kovą su liga.