Tos dienos proga Seime buvo pristatyti lytinės reprodukcinės sveikatos ir teisių politikos prioritetai. Mintimis pasidalijo trys garsūs Lietuvoje asmenys. Pateikiame tai, ką išgirdome – be jokių komentarų. Juos, tikimės, parašysite jūs.

Marija Aušrinė PAVILIONIENĖ, Seimo narė

„Kontraceptinės priemonės padeda moteriai reguliuoti vaisingumą, tai yra jos užtikrina moters pasirinkimo laisvę, moters teisę – gimdyti ar negimdyti, kada ir kiek vaikų gimdyti. Kontraceptinės priemonės yra ir žmogaus teisių, asmens bei visuomenės kultūros dalis. Reguliuodama vaisingumą, moteris planuoja savo kokybišką gyvenimą, derina rūpesčius šeima ir savo profesinę veiklą.

Mūsų valstybėje nėra lytinės reprodukcinės sveikatos politikos, strategijos ir įstatymo. O tai reiškia, kad kiekvienoje Seimo kadencijoje atsiranda konservatyviai mąstančių žmonių, kurie tampo piliečių nervus įstatymų projektais-atgyvenomis.

Per 23-ejus Lietuvos nepriklausomybės metus nebuvo skirta finansų, kad mokyklose būtų įvestas lytinis švietimas, kad jaunimas suvoktų nerizikingo lytinio gyvenimo esmę, kad paauglės negimdytų, kad neplistų lytinis smurtas, kad žmonės atsakingai rengtųsi motinystei ir tėvystei. Kad jaunimas suprastų ŽIV, AIDS grėsmes, kad žinotų, kur reikia kreiptis, siekiant gydyti nevaisingumą, norint pakeisti lytį. Kad būtų ramūs, jog valstybė kompensuos kontraceptinių priemonių kainą, o kaimo ir miesto moterys gaus vienodas lytinės reprodukcijos sveikatos paslaugas.

Viso to Lietuvoje nėra. Iki šiol jaunimas ugdomas paklusnumu Bažnyčios kryžiui, gąsdinamas Sodoma ir Gomora, lytinės tapatybės šmėkla.

O reikėtų aiškinti, kad žmogus yra lytinė būtybė, kad lytiškumą reikia gerbti, nes lytinė reprodukcinė sveikata, pasak tarptautinių dokumentų, yra žmogaus fizinė, mentalinė ir socialinė gerovė, kiekvienos visuomenės ateitis“.

Esmeralda KULIEŠYTĖ, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė

„Vyriausybė neskiria pakankamai dėmesio Lytinei reprodukcinei sveikatai bei teisėms (LRST), šeimos planavimui ir kontraceptinių priemonių prieinamumui. Naujausias šiuolaikinės kontracepcijos prieinamumo moterims tyrimas dešimtyje Europos Sąjungos šalių atskleidė – Lietuvoje moterų reprodukcinės teisės ginamos silpniausiai.

Pagal moderniosios ir tradicinės kontracepcijos paplitimą, Lietuva atsilieka ne tik nuo Didžiosios Britanijos, Airijos, Portugalijos, bet ir nuo Rusijos, Baltarusijos, Rumunijos, Kirgizijos ar Kazachstano. Nes Lietuvoje dar gana populiarios tradicinės kontracepcijos priemonės – nutrauktas lytinis aktas, vaisingų dienų skaičiavimas, temperatūros matavimas ir pan. (modernios – hormoninė kontracepcija, implantai ir kt.).

Studija apie veiksnius, įtakojančius kontracepcijos vartojimą Rytų Europoje ir Centrinėje Azijoje parodė, jog kontracepcijos poreikį ir prieinamumą įtakoja: politinės valios stoka, dezinformacija apie moderniąją kontracepciją, kliūtys jauniems žmonėms, dezinformacija iš medikų, ribota kontracepcijos metodų pasiūla, finansinis neprieinamumas, lyčių lūkesčiai (vyrai mano, kad moterys turi pasirūpinti saugumu, o moterys mano, jog vyrai turėtų jas apsaugoti nuo neplanuoto nėštumo).

Kokia situacija dėl šiuolaikinės kontracepcijos prieinamumo? Dešimtyje ES šalių atliktas tyrimas parodė, jog geriausia situacija Vokietijoje, Nyderlanduose ir Prancūzijoje (beje, būtent šios trys šalys geriausiai vykdo išsamią LRST strategiją), blogiausia Lietuvoje, Čekijoje ir Italijoje. Lietuva neturi nei lytinės reprodukcinės sveikatos ir teisių įstatymo, nei programos, taip pat nerengia jokių informacinių kampanijų apie šiuolaikinių kontracepcijos priemonių pasirinkimo galimybes.

Lietuvos mokyklose lytinio švietimo situacija prasta: jaučiama Bažnyčios įtaka, skleidžiama daug mitų ir dezinformacijos apie moderniąją kontracepciją.

Pusėje tirtų šalių kontracepcija dalinai kompensuojama, o Lietuvoje to nėra. Taip pat piliečiams neprieinamos kaip kurios kontracepcijos priemonės - implantai, injekcijos, savanoriška chirurginė sterilizacija. Jei būtų sukurta LRST strategija ir ji būtų įgyvendinama, sumažėtų sveikatos paslaugų išlaidos bei neplanuotų nėštumų bei abortų skaičius“.

Vytautas KLIMAS, Medicinos mokslų daktaras, gydytojas-ginekologas

„Efektyvi kontracepcija gelbsti gyvybes. Kodėl? Pasaulyje kasmet miršta apie 0,5 milijono moterų dėl priežasčių, susijusių su nėštumu. Šios mirtys palieka be motinų per 1 milijoną vaikų, kurių mirties rizika per artimiausius metus padidėja nuo 3 iki 10 kartų.

Jei tos moterys vartotų šiuolaikinę kontracepciją, dauguma liktų gyvos. Kokios priemonės efektyvios? Chirurginė sterilizacija, gimdinė kontracepcija bei hormoninė kontracepcija. Pastarajam priskiriamos kontraceptinės tabletės, kurios rinkoje jau gyvuoja 53 metus. Būtent iš efektyvios kontracepcijos būdų tabletės Lietuvoje yra populiariausios.

Tai vieni geriausiai pasaulyje ištirtų medikamentų. Nors vis dar veši baimės ir mitai, tačiau nekontraceptinė hormoninių kontraceptikų nauda sveikatai yra tokia: įrodyta, jog bent 2 kartus sumažėja kiaušidžių vėžio bei gimdos gleivinės rizika, sureguliuojamas ciklas, sumažėja menstruacinis kraujavimas, skausmai, anemijos (mažakraujystės) rizika, gydomas spuoguotumas, padidėjęs kūno ir veido plaukuotumas ir k. Nustatyta, kad visų rūšių vėžių riziką hormoninė kontracepcija sumažina apie 12 procentų.

Lietuvoje vis dar populiarios tradicinės kontracepcijos priemonės. Taip yra dėl to, jog šiuolaikinėmis efektyviomis priemonėmis nepasitikima, moteris kausto mitai ir baimės. Tos moterys, kurios renkasi tradicinius apsisaugojimo nuo nepageidaujamo nėštumo būdus (dienų skaičiavimą, nutrauktą lytinį aktą, temperatūros matavimą), yra įsitikinusios, jog kontraceptikai kenkia sveikatai, sukelia vėžį, nevaisingumą, kūdikių apsigimimą, skatina palaidą elgesį, abortus.

Tačiau nustatyta, jog didesnę riziką sveikatai kelia ne hormoninė kontracepcija, o efektyvios kontracepcijos baimė. Neplanuotas nėštumas rizikingesnis nei kontraceptinės priemonės“.