Teflono paviršius

+ Pagrindinis privalumas - prie tokio indo nelimpa joks maisto produktas. Todėl induose su teflono danga galėsite ruošti patiekalą, nepildamos aliejaus.

- Tokių indų negalima įkaitinti daugiau nei iki 260 laipsnių temperatūros. Jei karštis stipresnis, indas pradeda išskirti nuodingas medžiagas. Indų su teflonine danga negalima naudoti mikrobangų krosnelėse, kuriose temperatūrai smarkiai šokteli iki maksimumo.
Paviršius reikalauja atidumo, nes greitai braižosi. Plauti rekia minkštomis kempinėmis, o ruošiant maistą naudoti medines, teflonines ar silikonines menteles.

Keraminis paviršius

+ Indai įkaista greitai ir tolygiai, pakenčia karštį iki 450 laipsnių, tuo pačiu išsaugodami savybę, neleidžiančią pridegti maistui. Maistą ruošite trumpiau, jis bos kokybiškesnis. Paviršius nesisluoksniuoja ir atsparus valymui, nekenksmingas žmogaus sveikatai.

- Aukšta kaina. Nuo temperatūros svyravimų ar smūgių gali atsirasti įtrūkimų.

Emaliuoti indai

+ Juos galima naudoti ant visų viryklių - dujinių, elektrinių, keraminių. Emaliuotuose induose išverdamos pačios skaniausios košės ir barščiai. Šio tipo induose gerai ruošti maistą, laikyti produktus - tiek žalius, tiek paruoštus, negėda dėti tiesiai ant stalo. Pasirinkimas labai platus, o kainos įvairios.

- Dažnai prisvyla maistas. Paviršius itin pažeidžiamas - įtrūkimai ir numušimai atsiranda nuo smūgių, staigaus atšaldymo ir netolygaus šildymo. Ruošti maistą puode su atšokusia emale nepatartina - su maistu gaunate medžiagų, kurios gali labai pakenkti jūsų sveikatai. Indai reikalauja rūpestingos priežiūros: minkštos kempinėlės, šveitiklių be abrazyvinių dalelių.

Nerūdijančio plieno indai

+ Indai iš geležies, chromo ir nikelio lydinio - patys ilgaamžiškiausi ir tausojantys sveikatą. paviršiaus neįmanoma subraižyti, neatsiras įtrūkimų, numuštų detalių. Šiuolaikiniai nerūdijančio plieno indai paprastai gaminami su specialiu temperatūrą akumuliuojančiu dugnu - dėl to maistas kaitinamas tolygiai, išvengiama pridegimų. Puodo sienelių storis turėtų būti ne mažiau kaip 0,5 mm, o geriausias storis - 0,6-1 mm. Lengvai plaunami su įvairiomis priemonėmis.

- Tokiuose induose nepatartina ilgai laikyti sūdytų produktų - ant sienelių gali atsirasti tamsių dėmių (jos pašalinamos 4,5 proc. acto skiediniu arba citrinos rūgštimi). Ilgai naudojant indai patamsėja.

Indai iš aliuminio

+ Patys pigiausi indai, gerai praleidžia šilumą, maistas paruošiamas juose itin greitai. Aliuminiuose induose neprisvyla pienas ir košės.

- Lengvai deformuojasi ir praranda prekinę išvaizdą. Nepatinka ruošiant rūgščius ir sūdytus produktus - aliuminis sureaguoja su rūgštimis, atsiranda junginių, kenksmingų sveikatai. Aliuminiuose induose nepatariama laikyti paruošto maisto.

Ketaus indai

+ Įkaista lėtai, tačiau tolygiai, be to, ilgai išlaiko šilumą. Pakelia netgi labai aukštą temperatūrą, o drauge išsaugo šie indai savybes, neleidžiančias pridegti maistui. Ketaus indai itin tinka kepimui, troškinimui, tirštų padažų ruošimui. Labai puikiai išsilaiko, nesideformuoja. Tokius indus lengva plauti, jie ilgai tarnauja.

- Neatsparūs kritimui iš aukščio. Ketaus struktūra korėta, todėl į indus lengvai įsigeria kvapai, todėl rekomenduojama turėti kelis indus skirtingų tipų patiekalams ruošti.

Ugniai atsparūs stiklo indai

+ Patys ekologiškiausi indai - niekaip nereaguoja su gaminamu maistu, nebijo rūgščių, druskos, nesisluoksniuoja, netrūkinėja ir nesibraižo. Žmogaus sveikatai - jokio pavojaus. Gali būti naudojami elektrinėms ir dujinėms viryklėms, mikrobangų krosnelėse. Išsaugo temperatūrą nuo 40 iki 300 laipsnių. Galima valyti įvairiomis priemonėmis.

- Patvarumas gana ribotas: skyla nuo temperatūrų skirtumo, netolygiai įkaista. Smūgių irgi reikia vengti.

Parengta pagal aif.ru