Tiesa, medikai įspėja, kad dėl reakcijos į naudotus klijus, ypač jei jūsų akys yra jautrios, gali kilti įvairių akių alergijų, o nesilaikant higienos taisyklių, esant nusilpusiam imunitetui ar akių ligoms, padidėja rizika, jog jūsų akį „papuoš“ miežis.

„Dažniausiai miežiai susiformuoja sergantiems lėtiniu vokų krašto uždegimu (blefaritu), susilpnėjus imunitetui, peršalus, sergant ar persirgus infekcine liga, - sako Medicinos diagnostikos ir gydymo centro oftalmologė Žaneta Kavaliauskienė ir įspėja: Gali užaugti ne vienas, bet keli miežiai. Jei miežiai atsiranda dažnai ir kartojasi, gali būti, kad žmogus serga cukriniu diabetu, - tai kartais būna pirmasis cukrinio diabeto simptomas“.

Anot oftalmologės, miežis gali būti išorinis, vidinis ir šaltasis. Išorinis miežis – tai ūminis pūlinis voko krašto riebalinės ar prakaito liaukos su blakstienos folikulu (maišeliu) uždegimas.

Vidinis miežis – tai ūminis pūlinis vokų Meibomo liaukos ir jos aplinkos uždegimas.

Išorinis miežis prasideda ūmiai: jums gali imti skaudėti tam tikrą voko krašto dalį, ši vieta paburksta, parausta, tampa skausminga ir kieta. Uždegimas greitai išplinta, tuomet paburksta visas vokas. Po 3-4 dienų tarp blakstienų atsiranda gelsva viršūnėlė, kuri pratrūksta į išorę, pūliai išteka ir procesas ima rimti.

„Vidinio miežio simptomai labai panašūs į išorinio, tik miežis formuojasi galinėje voko pusėje ir uždegimo vietą labiau skauda, procesas ilgiau trunka, gali padidėti paausiniai limfmazgiai, kartais pakyla temperatūra, - simptomus vardina Ž. Kavaliauskienė. - Miežio vietoje oda paburkusi, paraudusi, junginė raudona. Vėliau miežis gali pro junginę, rečiau – pro liaukos lataką voko krašte, pratrūkti“.

Šalto miežio pradžia lėta. Iš pradžių voke atsiranda standus, neskausmingas, su oda nesusijęs pakilimas, oda virš jo paslanki. Iš junginės pusės matyti pilkšvai rausvas iškilimas.

„Šaltas miežis auga lėtai, bet gali kartais pasiekti ir riešuto dydį. Tokie miežiai paprasčiausiai išnyksta-rezorbuojasi, pratrūksta arba neišnykus jį tenka drenuoti operaciniu būdu“, - sako Ž. Kavaliauskienė.

Anot jos, miežio gijimą skatina sausi šilti kompresai - 2-3 kartus per dieną laikant po maždaug 5-10 minučių.

„Šiam tikslui tinka šiltas virtas kiaušinis, pašildytas druska, ir įvyniotas į švarią skepetaitę. Procesą pagreitina kartu skiriami antibiotikų lašai“, - sako Ž. Kavaliauskienė ir įspėja, kad miežio jokiu būdu negalima spausti!

Anot oftalmologės, geriausia miežio profilaktika: laiku gydyti akių susirgimus, neliesti akių nešvariomis rankomis ir stiprinti imuninę sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)