Todėl, kad pasaulis yra didelis ir nešvarus. Mūsų odą dengia sluoksnis, sudarytas iš negyvų ląstelių, bakterijų, teršalų, virusų ir nešvarumų.

Tiesą sakant, kiekvieną dieną jūs atsikratote maždaug 50 mln. negyvų odos ląstelių. Šis sluoksnis vis storės, jeigu nesiimsite drastiškų veiksmų ir du kartus per dieną nenuprausite veido.

Veido prausimas padeda ne tik išsivaduoti nuo antigenų (mikroskopinių nepageidaujamų svetimšalių iš išorės), bet ir aprūpina veidą taip reikalinga drėgme. Dėl šios priežasties nusiprausus veidą labai svarbu patepti jį drėkinančiu kremu – drėkiklio funkcija yra „užrakinti“ drėgmę odoje.

Tačiau kas nutiktų, jeigu nuspręstumėte neprausti veido?

Veido oda sukuria vandeniui nepralaidų barjerą, kuris apsaugo mus nuo nešvaraus ir pavojingo pasaulio aplink mus. Iš dalies šią funkciją užbaigia riebalai, vadinami sebumu. Šiuos riebalus gamina miniatiūrinės riebalų liaukos, esančios plaukų folikulų kanalėlių pusiaukelėje. Kol sebumas kyla viršun iš plauko folikulo, jis susimaišo su prakaitu ir negyvomis ląstelėmis, kurios taip pat migruoja folikulu.

Odos paviršių pasiekęs mišinys (prie jo dabar prisijungia ir kiti riebalai, pavyzdžiui, linolo rūgštis) išsisklaido ir sutvirtėja, suformuodamas šarvus primenantį sluoksnį, kuris neleidžia bakterijoms ir kitiems nepageidaujamiems mikroorganizmams prasiskverbti į gilesnius odos sluoksnius.

Tačiau susikaupus itin dideliam kiekiui nešvarumų, suaktyvėjus riebalų gamybai ar padaugėjus negyvų ląstelių kiekiui, folikulai užsikemša.

Sebumo, prakaito ir negyvų ląstelių mišinys toliau mėgina pramušti užtvarą ir didėja, folikule sudarydamas vis didesnį kamštį. Kai tik įvykio vietoje pasirodo bakterijų ir kyla uždegimas, jums iškyla spuogas. Jeigu veido neprausite, spuogų ir dėmių atsiras nuolat, kad ir kokia švari būtų jūsų aplinka.

Prausdami veidą, mes išvalome odos poras nuo nešvarumų ir užkertame kelią pernelyg didelėms riebalinio šarvo sankaupoms, leisdami mobilioms odos ląstelėms ir lipidams nekliudomai iškilti iš folikulo ir sudaryti odos paviršiuje naują apsauginį sluoksnį. Tačiau mes negalime pašalinti iškilusių spuogų, tik apsisaugoti nuo būsimų uždegimų.

Jeigu veido neprausite, jūsų poros užsikimš ir liks užsikimšusios. Jūsų veidą nusės daugybė spuogelių (kai kurie jų gali būti su baltomis ar juodomis viršūnėlėmis, arba priminti cistas), oda paraus, bus sudirginta ir atrodys nešvari, riebi bei blizganti.

Veidą pradės niežėti, todėl imsite kasytis ir veikiausiai nudraskysite odą, sukeldami infekcijos riziką, kuri bus gana didelė, turint galvoje, kad neprausiate veido.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)