Kartais pasitaiko atvejų, kai mergystės plėvė labai elastinga ir tampri, todėl pirmo suartėjimo metu neplyšta, o tik išsitempia. Nereikia pamiršti, kad kraujo nebuvimas pirmo lytinio akto metu yra normalu, o ne patologija. O skausmą bei baimę galima įveikti ir savarankiškai.

Tereikia visiškai pasikliauti savo partneriu ir pasirūpinti patikima apsauga nuo nepageidaujamo nėštumo.

Pasitikėjimas partneriu, įžanginės glamonės ir mėgavimasis malonumu – visa tai irgi padės atsikratyti savo baimių.

Jeigu pirmas suartėjimas buvo nesėkmingas, baimė gali užsifiksuoti pasąmonėje, o tai ateityje sukels raumenų spazmus ir trukdys lytiniam aktui. Šią problemą išspręsti jums gali padėti tik seksopatologas ar psichoterapeutas.

Jeigu skausmingus pojūčius lytinio akto metu juntate makšties srityje, gali būti, kad juos sukelia uždegiminiai procesai. Todėl irgi būtina kreiptis į specialistus ir pasitikrinti, ar neužsikrėtėte infekcija. Tokiu atveju lytinį gyvenimą būtina apriboti, o jei jau mylitės, tai darykite tai naudodamiesi prezervatyvais. Uždegimus sukelti gali ne vien lytiniu keliu perduodamos infekcijos, bet ir normalios žmogaus organizmo floros pažeidimas (žarnyno lazdelės, grybeliai, stafilokokas).

Fizinis skausmas lytinio akto metu gali būti priskiriamas vienai iš dviejų pagrindinių kategorijų. Jeigu jaučiate skausmą penio įvedimo metu, galbūt pernelyg siaura ir sausa makštis, arba čia vyksta uždegiminiai procesai. Šiuo atveju rekomenduojama naudoti specialų tepalą, kurį galite įsigyti bet kurioje vaistinėje. Jeigu skausmą pajutote jau po penio įvedimo, jo priežastimi gali būti kepenų ar šlapimo pūslės sutrikimai.

Visada įvertinkite ir venerinių ligų tikimybę, mat daugumą jų lydi skausmo atsiradimas sekso metu. Taip pat šioms ligoms dažnai būdingas menstruacijų nereguliarumas ir šlapimo sistemos sutrikimai. Deginimas ir niežėjimas, neįprastos spalvos gleivės – taip pat lytiniu keliu plintančių ligų simptomai. Jeigu išskyrose yra varškę primenančių dalelių – tai kandidozės, jei jos šviesios ir gausios – ureaplazmozės ir mikoplazmozės, žalsvos – gonorėjos požymis.

Diskomfortas lytinio akto metu atsiranda ir tuomet, kai vyksta uždegiminiai procesai šlapimo ir lytiniuose organuose. Kolpitas (makšties gleivinės uždegimas), adneksitas (gimdos priedėlių (kiaušintakio, kiaušidės) uždegimas) ir endometritas (gimdos gleivinės uždegimas) neatsiejami nuo šlapimo kanalų perštėjimo, specifinių išskyrų ir lyties organų niežėjimo.

Ignoruojant šiuos požymius liga gali tapti lėtine ir sukelti sunkias komplikacijas: kiaušintakių nepraeinamumą, peritonitą, sąaugų formavimąsi ir nevaisingumą.

Nepakankamas pasitenkinimas, nereguliarus lytinis gyvenimas, nusivylimas santykiais ir susilaikymas – visa tai lemia kraujo antplūdį genitalijose. Tačiau vienintelis vaistas – reguliarus seksas – tampa ne išsigelbėjimu, o situaciją dar labiau paaštrinančių veiksniu: makšties sienelės pabrinksta ir atsiranda stiprus skausmas lytinio akto metu.

Tokia būklė labai pavojinga ir gali lemti daugelio ginekologinių ligų išsivystymą: endometriozę, gimdos miomas, kiaušidžių disfunkciją ir mastopatiją. Todėl išmokite pati ir išmokykite savo partnerį suteikti vienas kitam malonumą, kad lytinis nepasitenkinimas nevirstų anatominiais pokyčiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)